FogászatFogászati panaszokFogfájás

A fogérzékenység okai és kezelése – Megszüntethető a fájdalom?

Nyilalló fájdalom fagyizáskor? Éles, hasogató érzés forró ételek fogyasztásakor vagy fogmosás közben? Sajnos a világon több százmillió ember számára ismerősek ezek a kellemetlen tünetek, melyek hátterében többnyire a fogak túlzott érzékenysége áll. A legtöbb fogfájástól eltérően, a fogérzékenység által okozott fájdalom nem köthető egy-egy lyukas foghoz és jelentkezése szinte minden esetben összefüggésben van valamilyen külső hatással, mint például hideg vagy forró élelmiszerek fogyasztásával, vagy a fogmosással. A fogérzékenység hátterében számos ok állhat, melyek felderítése jelenti az első lépést a probléma megszüntetéséhez.

A fogérzékenység leggyakoribb okai

A fogak túlzott érzékenységét a legtöbb esetben egészen hétköznapi dolgok okozzák, melyeket sokszor észre sem veszünk, így elkerülni is nehezen tudjuk őket. Az alábbiakban a fogérzékenység leggyakrabban előforduló okait vesszük górcső alá, ami segítséget nyújthat abban, hogy időben felismerhetőek legyenek a fogfájást kiváltó hatások.

Túl erős fogmosás

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a fogmosáshoz a szükségesnél erősebb sörtéjű fogkefét használnak, vagy túlzottan nagy erővel súrolják a fogaikat. Ennek idővel az lehet a következménye, hogy a fogakat fedő védőréteg elvékonyodik és helyenként a felszínhez túl közel kerülnek a fog belsejébe, az idegekhez vezető csatornák. Ilyen esetekben a túl forró, hideg vagy savas kémhatású élelmiszerek közvetlen kapcsolatba kerülhetnek az idegvégződésekkel, ami hirtelen jelentkező, heves fájdalommal és fogérzékenységgel járhat. A probléma kialakulását könnyen elkerülhetjük, ha a fogmosáshoz lágyabb sörtéjű fogkefét használunk és erős súrolás helyett inkább körkörösen, óvatos mozdulatokkal tisztítjuk a fogainkat. Illetve érdemes lehet megfontolni egy elektromos fogkefe beszerzését is, ami a hagyományos módszernél alaposabb és kíméletesebb fogmosást tesz lehetővé.

Savas élelmiszerek fogyasztása

Ha a fogzománc már károsodott és a dentin csatornák a felszínhez közel kerültek, a savas kémhatású élelmiszerek fogyasztása kellemetlen érzéssel, vagy akár erős fájdalommal is járhat. Ilyenkor a fogakban található idegek közvetlenül érintkeznek a maró hatású összetevőkkel, ami a normálisnál erősebb ingerületet hoz létre bennük. Ilyen esetekben, a fogérzékenység megelőzéséhez célszerű elkerülni az olyan élelmiszerek fogyasztását, mint például a citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit), a kiwi, a paradicsomszósz, vagy a savanyúságok.

Fogcsikorgatás

Bár a fogzománc az emberi test legerősebb anyaga, a fogak gyakori csikorgatása idővel képes annyira elvékonyítani azt, hogy a fogak belső anyaga, a dentin felszínre kerül és kialakul a fogérzékenység. A fogcsikorgatás hátterében az esetek többségében idegrendszeri és lélektani okok állnak, így a probléma végleges megoldását ezek felderítése és kiküszöbölése jelenti. Ám, ameddig ez nem történik meg, fogvédő használatával addig is tehetünk annak érdekében, hogy fogaink ne károsodjanak tovább. Ilyen esetben tehát érdemes lehet felkeresnünk a fogorvosunkat, aki mintát vesz a fogsorunkról és ez alapján elkészít egy olyan személyre szabott fogvédőt, ami képes megvédeni a fogzománcot a súrlódástól és kopástól.

Fogfehérítő fogkrémek

Egyes fogkrém gyártók a fogak fehérítése érdekében olyan anyagokat adnak a termékeikhez, melyek kémiai vagy mechanikai úton károsíthatják a fogzománcot. Ezek a legtöbb ember számára nem okoznak komoly problémát, de akiknek genetikai vagy egyéb okokból már eleve vékonyabb a védőréteg a fogaikon, ezek használatával idővel fogérzékenységgel szembesülhetnek. Ezt elkerülendő, ha tudjuk, hogy fogaink az átlagosnál érzékenyebbek, ne használjunk fogfehérítő fogkrémeket.

Fogínybetegségek

A fogínygyulladás és az ennek következtében kialakuló fogínysorvadás az esetek nagy részében az íny visszahúzódásával jár. Ilyenkor a fogak felső, fogzománccal csak vékonyan borított nyaki része kibukkan a fogíny alól. Ez a terület fokozottan érzékeny a külső hatásokra, így fogmosáskor, evéskor vagy iváskor fájdalom forrása lehet. A fogérzékenység megszüntetéséhez ilyen esetekben szinte mindig fogászati kezelésre és ínyműtétre van szükség.

Lepedékképződés

A fogmosás és fogselyem használat célja a fogakon felhalmozódó lepedék eltávolítása. A lepedék a elfogyasztott táplálékból, baktériumokból és más szennyeződésekből áll. Ha ez a réteg tartósan a fogakon marad, nem csak olyan fogászati problémák kialakulásához járul hozzá, mint a fogkő képződés, az ínysorvadás, vagy a fogszuvasodás, hanem a fogzománcot is károsítja és fogérzékenységet okoz. Nagyon fontos tehát a megfelelő szájhigiénia fenntartása, a rendszeres fogmosás és fogselyem használat, mert ezek nélkül a felhalmozódó lepedék szó szerint tönkreteszi a fogakat.

Fogászati kezelések

Gyakran előfordul, hogy fogtömés, korona felhelyezés vagy más fogászati kezelés után átmeneti fogérzékenység alakul ki. Mivel az ilyen kezelések során a fogzománc szinte mindig sérül valamilyen mértékben, a jelenség általában nem ad okot aggodalomra. Azonban, ha a fogak fokozott érzékenysége nem szűnik meg néhány napon belül, az fertőzésre utalhat, így mindenképpen érdemes újabb fogorvosi vizsgálatot kérni.

Törött fog

Ha egy fog eltörik, a normális esetben védett belső részei, a dentin és az idegcsatornák felszínre kerülhetnek, ami nem csak fogérzékenységgel járhat, de rosszabb esetben tartós fogfájást is okozhat. Tehát, ha letörött egy fogunk, mindenképpen célszerű fogorvoshoz mennünk, aki fogtöméssel, koronával vagy más kezeléssel lezárja a fog nyitott részeit.

Régi fogtömés

Előfordulhat, hogy idővel a fogtömések elhasználódnak, darabok válnak le róluk és a környező fogszövet is elkopik, berepedezik. Ilyen esetekben a fog újabb fogszuvasodás kialakulása nélkül is érzékennyé válhat és a tömést cserélni kell. Ennek elkerülése érdekében járjunk fél évente fogászati kontrollra, illetve, ha fogérzékenységet tapasztalunk egy tömött fogunk környezetében, kérjük az érintett fogtömés cseréjét.

A fogérzékenység kezelése

Fogászati kezelés a fogérzékenység ellen

A fogak fokozott érzékenységének hátterében az esetek többségében valamilyen összetett fogászati probléma áll, így általában kezelése is fogorvosi segítséget igényel. Szuvas vagy töredezett fogak érzékenysége fogtöméssel vagy korona felhelyezésével többnyire megszüntethető. Krónikus fogínysorvadás esetében már komplikáltabb a helyzet, hiszen ilyenkor a nyitott fognyak miatt az alapbetegség kezelése önmagában általában nem nyújt kielégítő megoldást. Ilyenkor a parodontózis kezelést fogíny műtéttel kell kiegészíteni, ami az íny esztétikai helyreállításán túl, a fogérzékenységre is megoldást nyújthat.

A fogérzékenység kezelése otthon

Ha a fogérzékenységet nem konkrét fogászati betegség, hanem a fogzománc részleges elvékonyodása okozza, lehetőség van a tünetek enyhítésére otthoni körülmények között is.

  • Kerüljünk minden olyan ételt és italt, ami károsíthatja a fogzománcot. Ilyenek a savas kémhatású élelmiszerek, mint például a citrusfélék, a paradicsomszósz, a tea, a kávé, a szénsavas üdítőitalok.
  • Érdemes lehet megfontolni a dohányzás abbahagyását is, hiszen a dohányfüst számos ártalmas hatása mellett a fogakat is károsítja.
  • Tanuljuk meg a fogmosás helyes technikáját és használjunk lágy sörtéjű vagy elektromos fogkefét
  • Használjunk fluorid tartalmú fogkrémet, ami idővel képes visszaépíteni a károsodott fogzománcot
  • Forduljunk fogorvoshoz és kérjünk fluorid gél kezelést, ami a fogkrémeknél jelentősen hatékonyabban képes megszüntetni a fogérzékenységet

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb