HajbeültetésHajhullásHajkezelések

A hajbeültetés típusai és a műtét menete

twitterFacebook

A hajbeültetés a hajhullás miatt kihullott, megritkult haj kezelésére, pótlására kifejlesztett plasztikai sebészeti eljárás. A hajbeültetést legtöbb esetben a férfias típusú hajhullás (androgen alopecia – AGA) kezeléséhez használják. Az eljárás alapját az a tény képezi, hogy a tarkón található hajszálak általában ellenállóak a dihidro-tesztoszteron (DHT) hatásaival szemben. A DHT egy, a tesztoszteron konverziójából származó hormon és jelenlegi ismereteink szerint a férfias típusú kopaszodás fő okozója. Legtöbb esetben a hajhullástól szenvedő férfiak fejbőre érzékenyebb a DHT hatásaira, illetve szervezetük nagyobb mennyiségben termeli azt, mint kopaszodástól nem sújtott társaiké.

A hajbeültetés folyamán a tarkó területéről kinyert és a hajhiányos területre beültetett hajhagymák megőrzik DHT rezisztens tulajdonságukat és tartósan megmaradnak a beültetés helyén. Napjainkban már nem csak hajbeültetésre van lehetőség az említett módszerrel, hanem a szemöldök, a szakáll és a szempillák is pótolhatóak így.

A hajbeültetés típusai

FUT (Follicular Unit Transplantation) hajbeültetés

A FUT hajbeültetés során a hajas fejbőrből sávokat metszenek ki (csíkvétel), majd ezeket feldarabolják  és az így kinyert graftokat (hajtüsző egységeket) a hajhiányos területen kialakított résekbe helyezik. A FUT hajbeültetést helyi érzéstelenítésben végzik. A donor területről íves, nagyjából 1,5-2 cm széles fejbőr csíkokat metszenek ki, majd ezekből mikroszkóp segítségével különítik el a graftokat. A hajbeültetés során ezeket a graftokat ültetik a befogadó területen kialakított nyílásokba. A módszer hátránya, hogy a donor területen széles heg marad hátra, mely rövid hajviselet esetén láthatóvá válhat. Manapság egyre ritkábban alkalmazzák a FUT hajbeültetést, helyét a FUE eljárás veszi át.

FUE (Follicular Unit Extraction) hajbeültetés

A FUE hajbeültetés lényege, hogy a tarkón található donor területről helyi érzéstelenítésben, egyesével veszik ki a graftokat (hajszál csoportokat, melyek 1-4 hajhagymát tartalmaznak), majd ezeket egyenként beültetik a hajhiányos területre. A kimetszett graftokat a hajbeültetés közben hűtött oldatban tárolják, amíg beültetésre nem kerülnek. A FUE hajbeültetés előnye, hogy a donorterületen nem képződik nagyméretű heg (csupán szabad szemmel alig látható, pontszerű nyomok maradnak), illetve a kimetszett graftokban csak kevés hajszál sérül meg, így a FUT eljárásnál jelentősen nagyobb hatásfokkal végezhető el a hajbeültetés.

FUE2 – SafeSystem hajbeültetés

A FUE2 vagy SafeSystem hajbeültetés nagyjából a FUE hajbeültetés módszerével egyezik meg, annyiban történt változtatás a korábbi eljáráshoz képest, hogy ebben az esetben egy SafeScribe nevű, Dr. James Harris amerikai plasztikai sebész által kifejlesztett eszközt használnak a graftok kinyeréséhez. Ez a megoldás biztonságosabbá és gyorsabbá teszi  a folyamatot, illetve némileg csökkenti a hajbeültetés által okozott hegek méretét is. További előnye a módszernek, hogy olyan páciensek számára, akik a tarkó területen nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű hajszállal, lehetővé teszi a test egyéb részéin található szálak (pl. a mellszőrzet)  kinyerését és beültetését.

Automatizált hajbeültetés

Az Egyesült Államokban 2011-ben kapta meg az engedélyt FUE hajvétel végzésére a Resoration Robotics által gyártott ARTAS hajbeültetés robot. Ezzel az eszközzel 3 fázisú FUE hajbeültetéshez szükséges graftok kinyerése végezhető el úgy, hogy a robot gyakorlatilag önállóan, egy technikus felügyelete alatt végzi el a teljes műveletet. A kimetszett graftokat ezután hagyományos módon, kézzel kell kihúzni a donor területről és maga a hajbeültetés is manuálisan zajlik.

A hajbeültetés eszközei

A graftok kinyerése

A FUT hajbeültetés esetében szikét és csipeszt használnak a graftok kinyeréséhez. A FUE technikával végrehajtott hajbeültetéshez mikrokörkést használnak, melynek átmérője haj esetén 1mm, szemöldök esetén pedig 0,6-0,8mm. Nagyobb hajcsoportok kivételére csak az 1mm-es körkés alkalmas, mert a kisebb eszköz megsértheti az egymás mellett szorosan elhelyezkedő hajhagymákat, melyek így elpusztulnak. A 1 mm-nél kisebb körkést csak 1 szálat tartalmazó graftokhoz, főként szemöldök beültetéshez alkalmazzák, mely esetben a jelentősen ritkább terület és kevesebb beültetendő hajszál miatt nem okoz problémát, ha a beültetett mennyiséghez hasonló mennyiségű hajszál pusztul el a hajbeültetés során.

A graftok beültetése

A hajbeültetés során korábban csipesszel helyezték a hajhiányos területre a graftokat, manapság viszont már implantert használnak ehhez a művelethez. A hagyományos implanterbe egyesével helyezik a graftokat, majd ezzel juttatják a bőrbe őket. Ennek továbbfejlesztett változata a carousel implanter, mely egy tárcsa segítségével több graftot is képes tárolni és a hajbeültetés során egymás után a bőrbe juttatni.

Hajbeültetés előtte utána képek és információk

hajbeultetes-galeria

'Fel a tetejéhez' gomb