HajhullásHajkezelések

Megállítható a hajhullás mezoterápiával?

twitterFacebook

Mi a mezoterápia?

Az orvosi mezoterápiát néhány éve kezdték el használni a hajhullás és a férfias típusú kopaszodás kezelésére. Az eljárás során mikroinjekciók segítségével juttatják az aktív hatóanyagot a bőr alá. A mezoterápia elméleti hátterét az az elképzelés adja, hogy a gyógyszerek és egyéb hatóanyagok hatékonyabban tudják kifejteni hatásukat, ha maximális koncentrációban közvetlenül oda kerülnek, ahol a kívánt eredményt el szeretnénk érni.

A mezoterápiát alkalmazása a hajhullás kezeléséhez

A hajhullás kezelésére alkalmazott mezoterápiás eljárás során, egy úgynevezett mezo-pisztoly segítségével fecskendezik a hatóanyagokat a fejbőrbe. A befecskendezéseket általában egymástól 1-2 centiméteres távolságra végzik. Az orvosi mezoterápiát a legtöbb esetben a hajhullás leggyakrabban előforduló típusának, a férfias hajhullásnak (androgén alopecia – AGA) kezeléséhez használják. A férfias típusú hajhullás egy genetikailag meghatározott, hormonális hátterű folyamat, mely során a hajszálak a fejtetőn fokozatosan elvékonyodnak és elhalnak. Kutatások szerint a hajhullásnak ezt típusát elsősorban a dihidro-tesztoszteron (DHT) nevű hormon túltermelődése, illetve a hajhagymák fokozott DHT érzékenysége okozza. A mezoterápia célja általában ennek a hormonális hatásnak a gátlása.

Hogyan működik a mezoterápia?

A tesztoszteront a szervezetben az 5-alfa reduktáz nevű enzim alakítja át dihidro-tesztoszteronná, így a hajhullás sikeres csökkentéséhez ennek a konverziónak a megakadályozására van szükség, amely 5-alfa reduktáz gátló hatóanyag segítségével érhető el. Mivel a hajhullás gyógyszeres kezelése a hormon háztartásba történő beavatkozással jár, így esetenként lehetnek nem kívánt mellékhatásai is. A mezoterápiás eljárás nagy előnye, hogy segítségével a gyógyszereket úgy lehet az orálisan alkalmazottnál magasabb dózisban az érintett területre juttatni, hogy közben a mellékhatások mégis kisebbek és jobban tolerálhatóak maradnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a DHT blokkoló kezelések -legyen szó orális gyógyszerekről, vagy mezoterápiáról- csak abban az esetben lehetnek hatásosak, ha a hajhullás még visszafordítható fázisában kezdődnek el. Sajnos az elhalt hajhagymákat semmilyen hatóanyag segítségével nem lehet életre kelteni.

Ugyanakkor az, hogy egy terület kopaszodásnak indult, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy az ott lévő hajhagymák teljesen elhaltak. Sok esetben a hajhullás által érintett fejbőrben olyan hajhagymák is vannak, melyek nem termelnek ugyan hajszálakat, de még nem pusztultak el. Minél hosszabb ideje kopasz egy terület, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az ott lévő hajhagymák már nem menthetőek meg, és a hajhullás az adott területen már nem visszafordítható. Ezért nagyon fontos, hogy a férfias hajhullás megjelenését követően minél hamarabb elkezdődjön a hajhullás (mezoterápiás, vagy gyógyszeres) kezelése, hiszen csak így előzhető meg a hajhagymák végleges pusztulása. Nem érdemes végigpróbálni a kereskedelemben kapható -jellemzően hatástalan- készítményeket, mert az idő múlásával egyre nagyobb területen válik visszafordíthatatlanná a hajhullás és az érintett területeken már csak hajbeültetéssel oldható meg a haj pótlása.

A kopaszodás és hajhullás kezelése Dutasteride segítségével

A Dutasteride egy olyan 5-alfa reduktáz gátló hatóanyag, amely az enzim I-es és II-es típusának blokkolásával képes csökkenteni a férfias hajhullás hatásait. A korábban alkalmazott Finasteridhez képest, a Dutasteride háromszor hatékonyabban akadályozza a hajhullást, mivel már nem csak az enzim II-es típuság blokkolja. Ezen kívül a Dutasteride felezési ideje 4 hét, míg a Finasterié mindössze 6-8 óra, tehát a hatóanyag minden korábbinál hosszabban képes kifejteni hatását. Köszönhetően a Dutasteride igen hosszú lebomlási idejének, a hajhullás mezoterápiás kezelése során elég havonta ismételni a kezeléseket az első fél évben, és 2 havonta az ezt követő fenntartási időszakban.

A Dutasteride lehetséges mellékhatásai a hajhullás mezoterápis kezelése során a következőek lehetnek:

 • Libidó csökkenés
 • Ejakuláció rendellenesség
 • Spermiumszám csökkenés

A Dutasteride-del végzett kutatások a következő megállapításokra jutottak:

 • A Dutasteride használatával végzett mezoterápia igen hatékonyan képes gátolni a férfias hajhullás hatásait
 • A Dutasteride növeli a hajszálak számát és átmérőjét, ezzel jelentős mértékben javítja a hajhullástól érintett területek esztétikai hatását
 • A mezoterápia során alkalmazott tűk által okozott trauma mértéke nem számottevő
 • A Dutasteride-del végzett mezoterápia eredménye pozitív hatással van a páciensek pszichológiai állapotára is
 • Esetenként a Dutasteride káros hatással lehet a spermiumképződésre, különösen hosszú ideje fennálló alkalmazása esetén
 • A Dutasteride-del végzett mezoterápia hatása a szexuális funkciókra nem tisztázott
 • A Dutasteride kezelés nem ajánlott erekciós és ejakulációs problémákkal küzdő betegek számára
 • A Dutasteride kezelés nem ajánlott gyermekvállalás előtt álló páciensek számára

 

Felhasznált források: Mayo Clinic – Hair loss, Webmd – Hair transplant and hair loss, Menshealth

'Fel a tetejéhez' gomb