HajhullásHajkezelések

A hajhullás kezelésének valóban hatásos módszerei

twitterFacebook

Mi a hajhullás?

A hajhullás egy alapvetően természetes folyamat, amely során a meglévő hajszálak kihullanak és helyüket újonnan kinövő szálak veszik át. Egy átlagos felnőtt fejbőrén nagyjából 100-150 ezer hajszál található, melyből naponta 80-100 kihullik és új szálakkal pótlódik. A hajhullás akkor tekinthető rendellenesnek, mikor a kihullott hajszálak nem, vagy nem megfelelő mennyiségben pótlódnak új szálakkal. A hajhullás általában kétféle módon jelentkezhet: az egyik esetben a haj a normálisnál nagyobb mennyiségben hullik (több, mint napi 100 hajszál) és a hajhagymák ezt nem tudják megfelelően pótolni, a másik esetben pedig a hajhullás üteme normális, de az új hajszálak száma és minősége fokozatosan csökken.

Mi a férfias típusú hajhullás?

A férfias típusú hajhullás egy olyan genetikai eredetű folyamat, amely túlnyomórészt (96-98%) a férfiakat érinti, de ritkán nőknél is tapasztalható. A férfiaknál már a korai 20-as éveikben jelentkezhet ez a fajta hajhullás, amely során a haj a homlok és/vagy a fejbúb irányából indulva fokozatosan megritkul, majd eltűnik. Az esetek túlnyomó többségében azonban a kopaszodás nem érinti a tarkót és a fej oldalsó részét, ami így egy tipikus, csak férfiakra jellemző mintát mutat.

Nők esetében az androgén eredetű hajhullás ettől eltérően, diffúz módon jelentkezik, tehát a teljes fejbőrön egyenletesen ritkul meg a haj. Az androgén alopecia okának általában hormonális folyamatokat tekintenek. Az emberi szervezetben természetesen jelenlévő férfi nemi hormon, a tesztoszteron átalakulása során dihidro-tesztoszteron (DHT) keletkezik, amely károsíthatja a hajhagymákat. Amennyiben a szervezet DHT szintje a normálisnál magasabb, vagy a fejbőr a szokásosnál érzékenyebb a hatásaira, a haj maradandóan megritkulhat, kihullhat. A probléma genetikai háttere nem teljesen tisztázott, de az elmondható, hogy az öröklődés jelentős szerepet játszik megjelenésének valószínűségében.

Milyen módszerekkel kezelhető a férfias típusú hajhullás?

Az elmúlt néhány évben az orvostudomány jelentős haladást ért el a férfias típusú hajhullás kezelésében. Az 5-alfa-reduktáz gátlók, mint például a Propecia/Finasteride, melyek a tesztoszteron->DHT átalakulást akadályozzák, vagy a hajbeültetés módszereinek folyamatos fejlődése, mind hozzájárultak ahhoz, hogy manapság a kopaszodás már nem feltétlenül egy elkerülhetetlen, megállíthatatlan folyamat. A történelem folyamán először elmondhatjuk, hogy, bár a módszerek még nem tökéletesek, de képesek vagyunk megállítani a férfias típusú hajhullást és az esztétikailag fontos területeken pótolni tudjuk az elveszített hajat. Azonban ezen a területen is igaz a mondás:

Nem minden arany, ami fénylik.

Valószínűleg mindenki találkozott már olyan reklámmal, ami csodás és gyors eredményeket ígért a hajhullás kezelésében. Sajnos ezek a termékek szinte minden esetben hatástalanok és az ígéretekkel ellentétben nemhogy a kihullott haj nem nyerhető általuk vissza, de általában még a hajhullás ütemét sem képesek lassítani. Jó támpontot jelenthet az átverésre épülő termékek elkerüléséhez az Amerikai Hajhullás Társaság (The American Hair Loss Association) ajánlása, amelyet csak olyan kereskedelmi forgalomban megvásárolható készítmények kapnak meg, melyek hatása tudományosan igazolt és a gyakorlatban is tesztelt. Enélkül jó esély van rá, hogy a reklámozott termékkel csak pénzt és időt pazarol az, aki megveszi. Pedig az idő nagyon fontos tényező a hajhullás kezelésében, hiszen minden nap újabb és újabb hajszálakat veszítünk el végleg, így minél korábban kezdünk el egy valóban hatásos eljárást használni, annál kisebb lesz a hajhullás által okozott esztétikai kár is.

A következő kezelések és készítmények hatásosságát számos klinikai vizsgálat bizonyítja és emberek milliói használják őket eredményesen a hajhullás elleni küzdelemben.

A hajhullás kezelése Finasteriddel

A Finasteride egy a Merck gyógyszergyár által kifejlesztett, eredetileg a prosztata megnagyobbodás kezelésére szolgáló gyógyszer generikus neve, melyet napjainkban számos márkanéven forgalmaznak, mint például Proscar vagy Propecia. A gyógyszer vizsgálata során a kutatók azt tapasztalták, hogy az nem csak a prosztata megnagyobbodásra van jótékony hatással, de egyfajta mellékhatásként a hajhullással érintett páciensek hajnövekedésére is. Mivel az FDA korábban már engedélyezte a Finasteride használatát prosztata problémák kezelésére, a Merck gyógyszergyár élt a lehetőséggel és forgalomba hozta, mint a világ első hajhullás elleni gyógyszerét. Végül, hosszas klinikai vizsgálatok után, 1997 végén az FDA is jóváhagyta a Finasteride alkalmazását a férfias típusú hajhullás (androgenic alopecia) kezelésére és az ajánlott dózist 1 milligrammban határozta meg.

Hogyan hat a Finasteride a hajhullásra?

A Finasteride hajhullást csökkentő hatása annak a képességének köszönhető, hogy célzottan képes gátolni a 2-es típusú 5-alfa-reduktáz enzim működését, amely a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná (DHT) alakításáért felelős. A DHT károsító hatással van a hajhagymákra és ez a folyamat vezet végül a hajhulláshoz és kopaszodáshoz. A klinikai kutatások során bebizonyosodott, hogy már napi 1 mg finasteride szedése is 60%-kal csökkenti a szervezet DHT szintjét és ez a csökkenés elegendő hozzá, hogy az esetek 86%-ban megállítsa a kopaszodás folyamatát és 65%-ban újraindítsa a hajszálak növekedését. A DHT konverzió blokkolásán kívül a mai napig nem ismert más, klinikailag igazolt módszer a férfias típusú hajhullás gyógyszeres kezelésére.

A hajhullás kezelése Dutasteride (Avodart) segítségével

A Dutasteride a Finasteridhez hasonlóan eredetileg egy, a prosztata megnagyobbodás kezelésére kifejlesztett gyógyszer, amely egyfajta mellékhatásként képes akadályozni a szervezetben a tesztoszteron -> DHT konverziót is, így segítségével jelentősen csökkenthető a férfias típusú hajhullás mértéke. A Finasteriddel ellentétben, a Dutasteride nem csak a 2-es, hanem az 1-es típusú 5-alfa-reduktáz enzim működését is gátolja, így hatása is erősebb annál; Amíg napi 5 mg finasteride szedése 75 százalékkal képes csökkenteni a vér és a fejbőr DHT szintjét, addig a Dutasteride esetében ez az érték 90 százalék.

A hajhullás kezelése Minoxidil oldattal

A Minoxidil volt az első gyógyszer, amit az FDA jóváhagyott a férfias típusú hajhullás kezelésére. Csakúgy, mint a Finasteride esetében, a Minoxidilt is más célra fejlesztették ki és hosszú időn keresztül használták tabletta formában a magas vérnyomás kezelésére. A páciensek a gyógyszer mellékhatásaként fokozott szőrnövekedést tapasztaltak, néha olyan váratlan helyeken is, mint a homlok, vagy a hát. Ebből a mellékhatásból kiindulva néhány kutató úgy gondolta, hogy a minoxidil a fejbőrön helyileg alkalmazva hatással lehet a hajhullásra is. Az elméletet klinikai tesztek követték és végül megszületett a mára már széles körben ismert Minoxidil oldat, amely sokak számára jelent hasznos segítséget a hajhullás csökkentésében. Általában a kereskedelmi forgalomban 2 és 5%-os minoxidil oldat kapható, a 2%-osat nőknek, az 5%-osat férfiaknak ajánlják.

Hogyan hat a Minoxidil a hajhullásra?

A minoxidil hajhullásra kifejtett hatásának fiziológiai alapjai a mai napig nem teljesen ismertek. Számos kutatás bizonyítja, hogy a minoxidil oldat rendszeres használata kitágítja a szőrtüszőket, ami vastagabb hajszálakat eredményez, illetve meghosszabbítja a hajnövekedés anagén fázisát, ami a haj sűrűségének növekedését okozhatja. Számottevő javulást a haj minőségében és sűrűségében a páciensek körülbelül 60%-a tapasztal. Általában elmondható, hogy önmagában a minoxidil a legtöbb esetben csak átmeneti megoldást jelent a hajhullás kezelésében. Ennek oka egyrészt az, hogy az eredmények jelentkezése viszonylag hosszú időt (általában 3 hónap) vesz igénybe, és ezek csak addig tapasztalhatóak, amíg a kezelés tart. A minoxidil használatának elhagyása után a hajhullás a kezelést megelőző állapotába tér vissza és a megerősödött hajszálak hamar elvékonyodnak és kihullanak. Ezért a minoxidil oldat használatát általában a Finasteride kezelés kiegészítéséhez ajánlják.

A Minoxidil oldat használata

A Minoxidil oldat kétféle, 2 és 5%-os erősségben kapható. A 2%-os oldatot nők számára ajánlják, mert ebben a koncentrációban még elkerülhető a nem kívánt szőrnövekedés, illetve esetükben általában a hajhullás intenzitása sem igényel nagyobb mennyiségű hatóanyagot. Az 5%-os minoxidil oldatot többnyire férfiak használják és ez az a legmagasabb koncentráció, amely még nem okoz irritációt a fejbőrön. Az oldatot naponta kétszer kell felvinni a hajhullással érintett területre. A haj és a fejbőr mindig legyen száraz. Fontos tudni, hogy a Minoxidil használatának folyamatosnak kell lennie és mindaddig folytatódnia kell, amíg az elért eredményeket fenn kívánjuk tartani.

A Minoxidil oldat ára

Sajnos Magyarországon a Minoxidil oldat viszonylag nehezen beszerezhető. A gyógyszertárakban a legtöbb esetben kizárólag a nőknek kifejlesztett, 2% hatóanyagtartalmú Regaine kapható. Ennek ára meglehetősen borsos: az 1 hónapra elegendő, 60 milliliteres flakon 9-10 ezer forintba kerül. Szerencsére azonban néhány webshop forgalmazza az olyan ismertebb gyártók termékeit is, mint a Kirkland, a Rogaine vagy a Foligain. Ezek ára márkánként eltérő és elég széles skálán mozog: a havi adag nagyjából 2 és 9 ezer forintért szerezhető be. Részletes árak a cikk végén, a termékek ismertetésénél találhatóak.

A Minoxidil lehetséges mellékhatásai

A Minoxidil oldat használata csak ritkán jár mellékhatásokkal, legtöbbször a kezelt területen alkalmanként jelentkező viszketésen kívül más kellemetlenséggel nem kell számolni.  Néhány esetben azonban az alábbi tünetek is jelentkezhetnek:

  • Bőrkiütés
  • A fejbőr korpásodása
  • Akne az alkalmazás helyén
  • Égő érzés a fejbőrön
  • Az arcszőrzet fokozott növekedése
  • Fokozott hajhullás
  • Gyulladás vagy fájdalom a hajhagymák körül
  • Kivörösödött fejbőr
  • Arcduzzanat
  • Viszketés

Egyéb hajhullás elleni készítmények

Aminexil SP94

Az Aminexil SP94 egy olyan hajhullás elleni készítmény, melyet elsősorban nők számára ajánlanak. A női hajhullást gyakran a hajszálak gyökerét körülvevő kollagén megszilárdulása kíséri, amely így összeszorítja a hajtüszőt. Ennek következtében a hajszálak idővel elvékonyodnak, majd végül kihullanak. Az Aminexil SP94 ezt a folyamatot gátolja meg és egyúttal erősíti, vastagítja is a hajszálakat.

Ketokonazol

A Ketokonazol egy antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkező készítmény, melyet elsősorban különböző bőrbetegségek és a korpás fejbőr kezeléséhez használnak. Ugyanakkor emellett képes csökkenteni a fejbőr DHT szintjét is, így segíthet lassítani a férfias típusú kopaszodás ütemét. A folyamat pontos hatásmechanizmusa nem tisztázott. Egyes vélemények szerint a Ketokonazol a fejbőrön elszaporodó gombák elpusztításával, míg mások szerint a DHT szintézis lokális gátlásával csökkenti a hajhullás mértékét.

Adenozin

Az adenozin egy nukleinsav, melynek többek között jelentős szerepe van a hajszálak növekedésében is. A férfias típusú hajhullás során a megemelkedett DHT szint csökkenti a fejbőr adenozin szintjét, melynek következtében a hajszálak élettartama lecsökken. A helyileg alkalmazott adenozin ezt a folyamatot képes ellensúlyozni. Az eddig elvégzett klinikai tesztek alapján a 0,75 százalékos adenozin oldat hajhullásra kifejtett pozitív hatása nagyjából megegyezik az 5 százalékos Minoxidil oldatéval.

Biotin
A Biotin vagy más néven B7, illetve H vitamin, jelentős szerepet játszik az enzimek felépítésében, a szénhidrát és fehérje anyagcserében, továbbá segít megőrizni a bőr, a körmök és a haj egészségét. Önmagában ugyan nem alkalmas a hajhullás kezelésére, de hasznos kiegészítője lehet a minoxidil vagy finasteride kezelésnek, és jó szolgálatot tehet a hajbeültetés utáni időszakban is.
Cink

A cink egy nyomelem, amely fontos szerepet  játszik a sejtek megújításában, a hormonális egyensúly fenntartásában, a vitaminok lebontásában és fehérjeszintézisben is. Ezek a folyamatok a hajszálak növekedésére is komoly hatással vannak, így a cink szedése hatékonyan támogathatja a hajhullás elleni kezeléseket.

Fűrészpálma (Saw Palmetto) kivonat

A fűrészpálma kivonat nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években, amit elsősorban a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra kifejtett pozitív hatásának köszönhet. Emellett immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik, így bár a hajhullást önmagában nem képes megakadályozni, értékes része lehet a kezelésének.

Kereskedelmi forgalomban kapható márkák és termékek

Rogaine minoxidil oldat és hab

Specifikációk:

Hatóanyag: Minoxidil 5%

Kiszerelés egysége: 60 ml – 1 havi adag

Használat: Naponta kétszer 1 ml a hajhullás által érintett területen a fejbőrbe dörzsölve

Átlagos ár Magyarországon: 6-9000 forint/ flakon

Regaine minoxidil oldat

Specifikációk:

Hatóanyag: Minoxidil 2% – Nők részére ajánlott termék!

Kiszerelés egysége: 60 ml – 1 havi adag

Használat: Naponta kétszer 1 ml a hajhullás által érintett területen a fejbőrbe dörzsölve

Átlagos ár Magyarországon: 9-10000 forint/ flakon

Kirkland minoxidil oldat és hab

Specifikációk:

Hatóanyag: Minoxidil 5%

Kiszerelés egysége: 60 ml – 1 havi adag

Használat: Naponta kétszer 1 ml a hajhullás által érintett területen a fejbőrbe dörzsölve

Átlagos ár Magyarországon: 3-4000 forint/ flakon

Foligain minoxidil oldat

Specifikációk:

Hatóanyag: Minoxidil 5%

Kiszerelés egysége: 60 ml – 1 havi adag

Használat: Naponta kétszer 1 ml a hajhullás által érintett területen a fejbőrbe dörzsölve

Átlagos ár Magyarországon: 2-3000 forint/ flakon

Spectral DNC

Specifikációk:

Hatóanyag: Minoxidil 5%, Aminexil SP49, Adenozin, Procyanidin B-2 és C-1

Kiszerelés egysége: 60 ml – 1 havi adag

Használat: Naponta kétszer 1 ml a hajhullás által érintett területen a fejbőrbe dörzsölve

Átlagos ár Magyarországon: 8-9000 forint/ flakon

Nizoral sampon

Specifikációk:

Hatóanyag: Ketokonazol 20mg/g

Kiszerelés egysége: 100 ml

Használat: Hetente 3-4 hajmosás

Átlagos ár Magyarországon: 3-4000 forint/ flakon

Vichy Dercos Aminexil SP94

Specifikációk:

Hatóanyag: Aminexil SP94

Kiszerelés egysége: 18×6 ml ampulla

Használat: Napi egy ampulla a hajhullás által érintett területen a fejbőrbe dörzsölve

Átlagos ár Magyarországon: 15-16000 forint/ csomag

Adenovital

Specifikációk:

Hatóanyag: Adenozin

Kiszerelés egysége: 180 ml

Használat: Naponta egyszer a hajhullás által érintett területen a fejbőrbe dörzsölve

Átlagos ár Magyarországon: Nem kapható Magyarországon. Külföldön: 10-12000 forint/ flakon

+1 A hajhullás kezelése hajbeültetéssel

Némileg kilóg a sorból, de a kopaszodás kezelése szempontjából mindenképpen említést érdemel a hajbeültetés is. Ezzel a módszerrel ugyan nem állítható meg a hajhullás, de annak esztétikai hátrányai jelentős mértékben csökkenthetőek.

FUE hajbeültetés

A hajbeültetés manapság legelterjedtebb típusa a FUE ( Follicular Unit Extraction) nevű eljárás. A módszer alapját az a tény képezi, hogy a fejbőr oldalsó és hátsó részén található hajhagymák ellenállóak a férfias kopaszodásért felelős DHT (dihidrotesztoszteron) hormon hatásaival szemben. Ha ezeket a hajhagymákat áthelyezik a kopasz területre, azok az új helyükön beágyazódnak és nagyjából fél év után életképes hajszálakat kezdenek termelni.

A FUE hajbeültetés során a donor területről kinyert, 2-4 hajszálat tartalmazó hajszál-egységeket, az úgynevezett graftokat, egyesével a kopasz fejbőrön kialakított részekbe helyezik.

Ezzel a módszerrel egy alkalommal körülbelül 2-4 ezer graft (4-6 ezer hajszál) átültetésére van lehetőség, ami nem túl kiterjedt kopaszodás esetén viszonylag jó takarást biztosít. Amennyiben ennél több hajszálra van szükség a hajhullás következtében kihullott haj pótlásához, a hajbeültetés a donor terület kapacitásának függvényében többször is megismételhető.

A hajbeültetésről szóló részletes cikkeink itt találhatóak

Frissítve: 2018.január 10.

'Fel a tetejéhez' gomb