ArckezelésBőrproblémákKozmetikai kezelések

Akne és pattanás kezelés lézerrel – Hogyan működik és mennyibe kerül?

twitterFacebook

Sajnos szinte mindenki számára ismerősek a pattanások által okozott kellemetlenségek, melyek sokszor a legalkalmatlanabb pillanatban jelentkeznek. Ezek a bőr felszínén kialakuló, apró, gyulladt és gyakran fájdalmas kiemelkedések főleg tinédzser korban jelentenek komoly problémát, de előfordulhat, hogy a hormonális változások vége után is nagy számban megmaradnak és felnőttkorban is gondot okoznak. A pattanás, vagy akne nem más, mint egy, a fokozott faggyútermelés következtében eltömődött és begyulladt faggyúmirigy. Kialakulásának hátterében az esetek többségében az életmóddal vagy a hormonháztartás megváltozásával összefüggő okok állnak.

Míg az esetenként, elszórtan megjelenő pattanások általában csak rövidtávú kozmetikai problémát jelentenek és kezelésük helyi készítményekkel és némi körültekintéssel könnyedén megoldható, addig a csoportokat alkotó, nagyobb bőrfelületet beborító, súlyosabb esetek már komolyabb odafigyelést és hatékonyabb terápiát igényelnek. Ilyen esetekben a kezelés alapját mindig a háttérben megbúvó okok megszüntetése képezi, amely általában gyógyszeres kezeléssel és/vagy az életmód átalakításával jár. Sajnos azonban előfordulhat, hogy a bőr még így is hosszabb ideig pattanásos marad, vagy véglegesen károsodik, hegesedik. Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve, hiszen a helyi készítmények használata mellett manapság már lehetőség van lézeres akne eltávolításra is, amely segítségével nem csak a pattanások, de az általuk okozott hegek is hatékonyan kezelhetőek.

Hogyan működik a lézeres pattanás kezelés?

A lézeres pattanás eltávolításhoz IPL (Intense pulsed light ) technológiát használnak, amely már számos kozmetikai kezelés esetében bizonyította hatékonyságát, mint például a végleges szőrtelenítés, az arcfiatalítás, vagy a visszerek eltávolítása. Bár az IPL valójában nem lézer, hanem egy teljes hullámhosszú fénysugár, melyből különböző szűrők segítségével szűrik ki a rövidebb hullámhosszú fényt, a hétköznapi szóhasználatban általában mégis lézeres kezelésként hivatkoznak az ilyen technológiát használó eljárásokra. Az IPL fény nagy előnye, hogy segítségével  jelentősen nagyobb bőrfelület kezelésére van lehetőség, mint a hagyományos lézerek esetében.

A pattanások lézeres kezelése során speciálisan konfigurált IPL fénnyel világítják meg az érintett bőrfelületet, melynek hatására elpusztulnak a gyulladást okozó baktériumok, a faggyúmirigyek elzáródása megszűnik és a bőr természetes kollagén termelése fokozódik. Ennek következtében a meglévő pattanások viszonylag rövid idő alatt elmúlnak és csökken az újabbak kialakulásának esélye is.

A hegek eltüntetése lézerrel

Sajnos súlyosabb esetekben a pattanások nem csak átmeneti kozmetikai problémákat okoznak, hanem nagy számuk és folyamatos újraképződésük miatt a bőrön hegek keletkeznek, melyek maradandóak is lehetnek. A lézeres pattanás kezelés ezeknek a hegeknek az eltüntetésében is segítséget jelenthet, hiszen az IPL fény nem csak a pattanásokat szünteti meg, hanem beindítja, felgyorsítja a bőr kollagén termelését is, így az újonnan keletkező rétegek elfedik a korábbi sérüléseket.

Mennyi ideig tart egy lézeres kezelés?

Egy lézeres pattanás eltávolító kezelés általában 15-20 percet vesz igénybe. Ezután még nagyjából 10 percig tart amíg a bőrre felviszik az utókezeléshez alkalmazott, faggyúműködést segítő és regegeneráló készítményeket. A kezelés után általában némi bőrpíron kívül más kellemetlenségre nem kell számítani, a páciens egyből visszatérhet a megszokott napi rutinjához.

Hány kezelésre van szükség?

A szükséges kezelések száma nagyban függ a bőr állapotától és a pattanások mennyiségétől. Általában elmondható, hogy közepesen súlyos pattanásos bőr esetében 4-5 lézeres kezeléssel jelentős javulás érhető el mind a pattanások számának, mind pedig a hegek láthatóságának tekintetében. Ezután már elegendő 1-2 havonta 1 kezelés az elért eredmények fenntartásához.

Kinek ajánlott a lézeres akne kezelés?

Fontos kihangsúlyozni, hogy súlyos esetekben, mikor a bőrt már viszonylag nagy, összefüggő területen borítják pattanások, a probléma megoldásához szükséges első számú feladat a kiváltó okok megszüntetése. Ez általában gyógyszeres kezeléssel és/vagy életmódváltással történik. Természetesen ilyenkor is hasznos lehet a gyors és hatékony lézeres pattanás eltávolítás, de mindaddig csak átmeneti javulás érhető el vele, amíg a fő okok fennállnak.

Mikor ajánlott a kezelés:

  • Súlyosan pattanásos bőr esetén, a gyógyszeres terápia kiegészítéséhez
  • Alkalmanként jelentkező, fokozott pattanásosság kezeléséhez
  • Pattanások által okozott bőrhibák és hegek halványításához

A lézeres pattanás kezelés ára

A lézerrel végzett pattanás eltávolítás átlagos ára Magyarországon: Arcon 10-15.000 forint, nyakon 7-10.000 forint kezelésenként

Általában a több kezelésből álló kezeléssorozatokhoz árengedmény vehető igénybe, ami többnyire 10-20% között mozog.

 

'Fel a tetejéhez' gomb