FogászatFogpótlásFogtömés

A fogtömés fajtái, anyaga és ára – Fogászati kezelések fogszuvasodás ellen

twitterFacebook

Fogtömés készítése általában akkor válik szükségessé, mikor a fog felszínén valamilyen hatás következtében foghiány keletkezik, amely a fog egészségét veszélyezteti és akár tovább terjedhet a szomszédos fogakra is. A fog felszínének hiányát okozhatja kémiai vagy fizikai behatás, mint a fogszuvasodás, a letöredezés vagy a kopás. Olyan esetekben, mikor a fog felszínén foghiány alakul ki, a fogzománc is megsérül és hiánya miatt a fog belső részei, mint pl. a dentin felszínre kerülnek és a fog érzékennyé válhat.

A fogon keletkezett sérülések és hiányok minden esetben fogtömést igényelnek, mert a fog nem csak érzékennyé, fájdalmassá válik általuk, hanem a fog belsejébe jutó baktériumok gyulladást okozhatnak és tovább rombolhatják a fog ép szöveteit is. A nem megfelelő szájhigiénia fontos tényezője a fogszuvasodás kialakulásának, de a hibás táplálkozási szokások is nagyban elősegíthetik létrejöttét. Érdemes tehát odafigyelni ezekre a dolgokra és, amennyiben a fogak elszíneződését, töredezettségét észleljük, illetve, ha a fogak érzékennyé, fájdalmassá válnak, minél előbb tömessük be azokat, megelőzve a komolyabb a íny- és fogbetegségeket.

A fogtömés fajtái

Fogtömés alkalmazható a front- és rágófogakon egyaránt, a foghiány helyétől és mértékétől függően különböző fogtömésekkel érhető optimális eredmény.

Fényre kötő kompozit fogtömés

A kompozit fogtömés anyaga üveg- és porcelánszemcsékkel kevert műgyanta. Az alapvetően lágy fogtömés kék fény hatására megköt és így szilárd, az eredeti foghoz nagyon hasonló textúrájú felszínt hoz létre a fogon. A kompozit fogtömés alkalmazható rágófogak esetében is, itt harapáspróba után a fogorvos alakítja ki a megfelelő barázdákat a fogtömés felszínén, így a tömés esztétikailag és funkcionálisan is tökéletesen pótolja a fog eredeti anyagát. A kompozit fogtömés színét több különböző szín keverésével tudják hozzáigazítani a többi fog színéhez, így az esztétikailag illeszkedik azokhoz.

Inlay fogtömés

Az inlay fogtömés valójában egy porcelán betétet, melyet egyénre szabottan készítenek és ragasztanak be a számára kialakított üregbe. Ezt a fogtömést elsősorban őrlőfogak felépítéséhez használják, olyan esetekben, mikor a fog letört vagy a fogszuvasodás már jelentős mértékű. Az inlay fogtömés alternatívát nyújthat a hagyományos kompozit fogtöméssel szemben, mikor a foghiány túl nagy kiterjedésű és a szuvasodás úgy helyezkedik el, hogy más fogakra is átterjedhet. Az inlay fogtömés fizikailag igen kemény, kopásálló és nem törik, színét és formáját személyre szabottan alakítják ki, így esztétikus és tartós alternatívája a hagyományos fogtömésnek.

Onlay fogtömés

inlay-onlay fogtomesAz onlay fogtömés egy porcelán betét, melyet a károsodott fogba illesztenek. Olyan esetekben alkalmaznak onlay fogtömést, mikor a foghiány már a teljes rágófelszínt, illetve a fogcsücsköket is érinti. Az onlay fogtömés az inlay töméssel ellentétben tehát a fog egész felszínét befedi. A porcelán alapanyagnak és a személyre szabott kialakításnak köszönhetően az onlay fogtömés igen tartós és esztétikus fogpótlási módszer.

Kompozit héj

A kompozit héj fogtömést elsősorban a frontfogak helyreállításához használják. Olyan esetekben célszerű kompozit héj fogtömést alkalmazni, mikor a fog formája nem megfelelő, nagyobb rések vannak a fogak között, illetve, ha a fog egy része elszíneződött, letört vagy lekopott. Ilyen esetekben elkerülhető a korona alkalmazása és a fog esztétikus helyreállítható fogtöméssel. A kompozit héj fogtömést rétegenként felvitt kompozit anyagból készítik. Minden egyes réteg a fog anyagának és a környezetének megfelelő színben kerül felvitelre, melyeket kék fénnyel egyenként megszilárdítanak, így a fogtömés esztétikailag és funkcionálisan is illeszkedik az ép fogakhoz.

Barázdálás

Az őrlőfogak felszínén barázdák találhatóak, melyek között időnként olyan apró repedések is vannak, melyeket fogkefével szinte lehetetlen tisztítani, így a fogak idővel szuvasodhatnak. Ennek megelőzésére és a fogak tisztításának megkönnyítése érdekében alkalmazzák a fogak barázdálását. Az eljárás lényege, hogy a fogak felszínére egy vékony műanyag fogtömés réteget visznek fel, amely simává és könnyen tisztíthatóvá teszi azokat. A barázdálást érdemes még gyermekkorban elvégezni, de felnőttkorban is alkalmazható ez a fajta fogtömés.

Fogtömés árak

  • Kompozit fogtömés ára egy felszínen: 12-20.000 Ft
  • Kompozit fogtömés ára két felszínen: 14-24.000 Ft
  • Kompozit fogtömés ára három felszínen: 16-27.000 Ft
  • Kompozit fedőtömés ára: 7-12.000 Ft
  • Aranyból készült inlay fogtömés ára: 35-45.000 Ft + aranyár
  • Porcelánból készült inlay fogtömés ára: 42-50.000 Ft
  • Porcelánból készült onlay fogtömés ára: 42-50.000 Ft
  • Kompozit héj ára: 20-30.000 Ft

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb