Home » Fogászat » A fogékszerek fajtái és ára – Díszítsd fel a mosolyodat!
fogekszer

A fogékszerek fajtái és ára – Díszítsd fel a mosolyodat!

twitterFacebook

Mi a fogékszer?

A fogékszer egyszerű és esztétikus lehetőséget nyújthat azok számára, akik nem elégednek meg egészséges, szép fogaikkal, hanem valami különleges díszítésre is vágynak. A fogékszer egy néhány milliméter átmérőjű nemesfémből vagy kristályból készült ékszer, melyet fogászati eszközökkel rögzítenek a fogak felszínére. Az eljárás eredménye természetesen nem végleges, a fogékszer fogorvos segítségével bármikor eltávolítható, de a ragasztóanyag gyengülésének köszönhetően 2-3 év után magától is leválik a fogzománcról. Mivel a fogékszerek igen apró, 2-3 milliméter átmérőjű és 0,5-1 milliméter vastagságú díszítő elemek, viselésük néhány nap alatt megszokható, ezután semmilyen kényelmetlenséget nem okoznak.

Milyen típusai vannak a fogékszereknek?

A fogékszerek legnépszerűbb típusa az áttetsző kristályból csiszolt, kerek, színtelen vagy színes fogékszer, melynek hátoldala a hosszan tartó csillogás érdekében speciális fényvisszaverő anyaggal van bevonva. A másik igen elterjedt fogékszer típus a sárga- vagy fehéraranyból készült fogdísz, amely általában valamilyen figurát ábrázol (népszerű például a szív, a horoszkóp és egyéb jelképek) és gyakran további kristály díszítést is tartalmaz. A fogékszer nemtől függetlenül viselhető, hiszen testre szabhatóságának köszönhetően férfiak is könnyen megtalálhatják a számukra megfelelő megvalósítást.

Hogyan rögzítik a fogékszert?

A fogékszerek rögzítéséhez korábban egy apró bemélyedést csiszoltak a fog felszínébe, de szerencsére manapság erre már nincsen szükség, mivel a korszerű fogászati rögzítőanyagok segítségével a fogékszer a fog alakítása nélkül is tartósan rögzíthető. Az eljárás nagyjából negyed órát vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. A fogékszert leggyakrabban a 2-es kismetszőfogra helyezik fel, melynek teljesen tisztának és egészségesnek kell lennie. Műfogra vagy koronára általában nem illeszthető fogékszer. A kiegészítő rögzítése előtt a fogorvos megvizsgálja a harapást, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a fogékszer felhelyezés után nem fogja akadályozni a fogak illeszkedését. Ezután az érintett fogat és környékét megtisztítja a szennyeződésektől és a nyáltól, majd a folyékony ragasztóanyagot felviszi a fog felületére. A fogékszer elhelyezése után UV fénnyel megvilágítja a területet, melynek hatására a ragasztóanyag 10-20 másodperc alatt megszilárdul.

Mennyire tartós a fogékszer?

A fogékszer a fogorvosi munka és a ragasztóanyag minőségétől függően, általában 6 hónap és 3 év közötti időtartamban marad a fogon, de fogászati segítséggel bármikor leválasztható. A fogékszer rögzítéséhez használt ragasztót a fogorvos maradék nélkül eltávolítja a fogról, így a későbbiekben semmilyen nyoma nem marad a fogékszer viselésének. Amennyiben az ékszer evés vagy alvás közben véletlenül leválik a fogról és azt viselője lenyeli, nincs ok aggodalomra, hiszen a fogékszer apró méretének és lekerekített formájának köszönhetően probléma nélkül áthalad az emésztőrendszeren.

Hogyan tisztítsuk a fogékszert?

Általában a fogékszereket úgy alakítják ki, hogy csillogásukat és fényüket évek múltán is megtartsák, de a fogaknak természetesen ettől függetlenül rendszeres tisztításra van szükségük. Mivel a fogékszer környékén fokozott lehet a lepedékképződés, célszerű ezen a területen kiemelt figyelmet fordítani a szájhigiéniára. A mindennapos fogmosás mellett ajánlott az egycsomós fogkefe használata is, amely segítségével a fogékszer környezete hatékonyabban tisztítható.

A fogékszer ára

A fogékszer árát döntően az ékszer típusa határozza meg. Amennyiben drágakő, vagy márkás kristály helyett cirkónium követ választunk, 10 ezer forint körüli összeggel számolhatunk. Arany fogékszer esetében ez az ár általában 20-30 ezer forint körül van.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.