ArcplasztikaOrrplasztika

Az orrplasztika menete és típusai – Részletes információk a műtétről

twitterFacebook

Mi az orrplasztika?

Az orr az arc egyik legmeghatározóbb része, ezért eltérései illetve deformitásai jelentős mértékben befolyásolják a teljes arc képét. Az orr esztétikai szerepe mellett fontos élettani funkciót is betölt, melynek zavarai gyakran együtt járnak az orr vizuálisan is problémát okozó elváltozásaival. Ennek következtében az orr deformításai a pszichés problémák mellett sokszor egyéb egészségügyi gondokat is okoznak. Az orrplasztika feladata az orr szerzett vagy örökletes eltéréseinek, elváltozásainak korrekciója, illetve a páciens esztétikai igényeinek kielégítése, amennyiben az összhangban áll  alkati jellemzőivel.

Az orrplasztika okai

 1. veleszületett deformitások
 2. szerzett (trauma, betegség) eltérések

Mindkét esetben jelentkezhetnek esztétikai és funkcionális problémák is.

Az orrplasztikával kezelt jellemző elváltozások

 • méretbeli eltérések, mint a túl nagy, vagy a túl pici orr
 • alaki eltérések, mint a pisze, széles, ferde, kampós, vagy horgas orr
 • anatómiai eltérések, mint a túl szűk orrnyílás, vagy az orrsövény ferdülés

Az orrplasztika lehetőségei

Az orrplasztika műtét célja az orr esztétikai megjelenésének, formájának és kontúrjának javítása és nem egy idealizált, tökéletes állapot elérése. Amennyiben a funkcionális problémák, mint a nehezített orrlégzés, megszűnnek és a jelentős esztétikai elváltozások kijavításra kerülnek, az orrplasztika sikeresnek tekinthető. Irreális elvárások és az archoz harmonikusan nem illeszkedő elképzelések megvalósítását az orrplasztika technika lehetőségei és az orvos etikai megfontolásai nem teszik lehetővé. Az orrplasztika feladata elsősorban az orr alaki hibáinak javítása, így a beavatkozás szükség szerint érintheti az orr csontos és porcos vázát, illetve tartalmazhatja a lágyrészek alakítását és az orr kívánt alakra formálását.

Orrplasztikával mindenek előtt az orr vázát formálják, az orr bőrének mennyiségét a műtét általában nem változtatja meg, mivel az látható hegekkel járna. Az orrplasztika után az orr bőre idővel az új formához idomul, így azon változtatni nem szükséges. Olyan esetekben, mikor a páciens orrsövény ferdülésben szenved, ami az orrlégzést vagy az orrplasztikát akadályozza, szükség lehet orrsövény műtétre, melyet az orrplasztika műtét előtt vagy azzal egy időben végeznek el. Ilyen esetben az orrtampont a műtét után hosszabb ideig kell az orrban tartani.

Az orrplasztika csak 18 éves kor után végezhető, mert meg kell várni, amíg a páciens orrának fejlődése, növekedése befejeződik.

Orrplasztika előtt

Az orrplasztika műtét előtt a páciens elmondja, hogy milyen elvárásai vannak a műtét eredményét illetően, majd az orvos tájékoztatja őt a lehetőségekről, a műtét lefolyásáról, a lehetséges szövődményekről, az orrplasztika utáni időszakról és bemutatja a várható hegek elhelyezkedését. A műtét előtt laborvizsgálatot végeznek, mely általában vérképet és EKG vizsgálatot tartalmaz. Amennyiben a műtétet altatásban végzik, a páciens előző nap éjféltől már nem ehet-ihat.

Az orrplasztika típusai

Az orrplasztika műtét célja az orr csontos és porcos részének kívánt formára alakítása. Ennek megfelelően az orrplasztika lehet:

Teljes orrplasztika

Ebben az esetben a korrekció érinti az orr csontos és porcos vázát, illetve a hozzá tartozó lágyrészeket is. Az orr csontos részének megváltoztatása minden esetben együtt jár a porcos részek igazításával is.

Részleges orrplasztika

A műtét csak az orr porcos részét és esetleg az orrcsúcs és az orrszárnyak lágyrészeit érinti.

Másodlagos orrplasztika

Hibásan elvégzett orr műtét vagy műtétek után végeznek másodlagos orrplasztikát, melynek feladata a korábbi hibák korrekciója. Sok esetben a műtétet nehezíti, hogy a műtéti terület heges, illetve szövetek hiányozhatnak vagy nem megfelelő helyen találhatóak.

Az orrplasztika menete

A műtét általában 1 órát vesz igénybe, de másodlagos orrplasztika, vagy komplikált orrkorrekció esetén akár 2-3 óráig is eltarthat. Az orrplasztika műtétet az esetek túlnyomó többségében az orr belsejében végzik, külső bemetszés nem történik és ezáltal a hegek is rejtett helyen vannak. Néhány esetben azonban szükséges külső bemetszéseket is alkalmazni. Ilyen például az orrszárny kisebbítés, ahol az orrszárnyak tapadási helyén bőrkimetszés történik, illetve a másodlagos orrplasztika, ahol esetenként szükséges a két orrnyílás közötti részen is bemetszést ejteni. Amennyiben indokolt orrsövény ferdülés műtétet is végezni, azt közvetlenül az orrplasztika előtt elvégzi a fül-orr-gégész szakorvos és ezután kerül sor a plasztikai műtétre. Az orrplasztika után az orrba tamponokat helyeznek és az orrot gipszsínnel rögzítik.

Az orrplasztika után

Az orrplasztika utáni éjszakát a páciens a klinikán tölti, majd másnap a tamponokat eltávolítják és otthonába távozhat. A műtét után jellemző a szemek körüli duzzanat, vérömleny, melyek komplikációt nem okoznak, pár hét után megszűnnek. Orrplasztika műtét után néhány napig javasolt félig ülő helyzetben aludni. A műtét után 3 hétig nem szabad orrot fújni, kerülni kell a jelentős terheléssel járó fizikai aktivitást, az alkohol fogyasztást és a fűszeres ételeket. A gipszkötést 1 hét után távolítják el. Varratszedésre többnyire a felszívódó varratok használata miatt nincs szükség. Az orr végső formája körülbelül 1 év után alakul ki.

Az orrplasztika lehetséges szövődményei

 • vérzés
 • gyulladás
 • bőr elhalás
 • porc elhalás
 • légzési nehezítettség
 • érzékelési zavarok
 • hegesedési problémák
 • aszimmetria
 • bőrszín elváltozások

Orrplasztika előtte utána képek és információk

orrplasztika-elotte-utana

'Fel a tetejéhez' gomb