BőrproblémákKozmetikai kezelések

Népszerű cellulit kezelések – Közkedvelt módszerek narancsbőr ellen

A narancsbőr, más néven celluit egyike a leggyakrabban előforduló esztétikai problémáknak. Sajnos a nők körülbelül 90 százaléka kénytelen kisebb-nagyobb mértékben megtapasztalni ezt az esetenként igen előnytelen formában megjelenő bőrhibát. A narancsbőr a legtöbb esetben a combon, a fenéken és a hason alakul ki, de előfordulhat a felkaron vagy akár a háton is.  Hatására a bőr elveszíti természetes simaságát és a narancs héjához hasonlóan göröngyössé, egyenetlenné válik. Fontos megjegyezni, hogy a narancsbőr orvosi megnevezése celluit és nem cellulitisz. Utóbbi a kötőszövet gyulladásos megbetegedése, így a két elváltozásnak hasonló nevük ellenére semmi köze nincs egymáshoz.

A narancsbőr kialakulásának okai

A narancsbőr vagy celluit kialakulásának hátterében a bőr alatti zsírszövet szerkezetének megváltozása áll. Olyan esetekben, mikor az itt található kötőszövet anyagcseréjében zavar keletkezik, a normálisnál nagyobb mennyiségű folyadék kerül a sejtek közötti térbe és ödéma alakul ki. Ez azzal jár, hogy a zsírsejtek mérete megnő, a laza kötőszövet pedig nem képes ellenállni a nyomásuknak, így a bőr felszínén kitüremkedések jönnek létre.

narancsbor-cellulit-megjelenese

Okok, melyek a narancsbőr megjelenéséhez vezethetnek

 • Helytelen táplálkozás
 • Lassú anyagcsere
 • A fizikai aktivitás hiánya
 • Hormonális változások
 • Kiszáradás
 • Túlsúly
 • Örökletes tényezők

A narancsbőr típusai

Enyhe narancsbőr – Ilyen esetekben a megnagyobbodott zsírsejtek csak akkor láthatóak, ha a bőrt összeszorítjuk vagy széthúzzuk

Közepesen súlyos narancsbőr – A bőr egyeletlensége csak fekvő helyzetben észrevehető

Súlyos narancsbőr – A zsírsejtek mind fekvő, mind álló testhelyzetben jól láthatóan kitüremkednek a bőrből

Otthoni megoldások és kozmetikai kezelések narancsbőr ellen

Lézeres cellulit kezelés

A narancsbőr kezelésének egyik módja lehet a lézeres zsírbontás. A kezelés során egy speciális, alacsony hullámhosszú lézerrel világítják meg az érintett bőrfelületet, amely behatol a zsírsejtekbe és stimulálja azok membránját. Ennek hatására a sejtek tartalma a sejtközi térbe szivárog, majd az anyagcserével kiürül a szervezetből. Az eljárás nagyjából 20-30 percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. A tartós eredmény eléréséhez általában 8-10 kezelésre van szükség

A lipolézerről részletesen ebben a cikkben írtunk

Rádiófrekvenciás zsírbontás

A rádiófrekvenciás vagy ultrahangos zsírbontás hasonlóan működik, mint a lipolézer, azzal a különbséggel, hogy itt a zsírsejtek méretét magas frekvenciájú hanghullámok segítségével csökkentik. A kezelés 15-20 percig tart és 5-6 alkalommal ajánlott megismételni a kívánt hatás eléréséhez.

A rádiófrekvenciás zsírbontásról részletesen

Mezoterápia narancsbőr ellen

A mezoterápia szintén alkalmas lehet a narancsbőrt okozó zsírsejtek méretének és számának csökkentésére. A kezelés során az érintett zsírszövetbe speciális zsírbontó enzimeket fecskendeznek, melyek úgy bontják fel a zsírsejteket, hogy a környező szövetekben nem tesznek kárt.

Zsírfagyasztás

A zsírfagyasztás vagy más néven kirolipolízis során az érintett zsírszöveteket 4 celsius fokra hűtik le, aminek hatására azok egyfajta gyulladásos állapotba kerülnek. Ez arra ösztönzi a szervezetet, hogy természetes úton lebontsa a kezelt zsírsejteket. A beavatkozás 1-2 órát vesz igénybe és csak minimális kellemetlenséggel jár.

A zsírfagyasztásról bővebben

Cellulit masszázs

A narancsbőr elleni masszázs azon az elképzelésen alapul, hogy a mélyebb kötőszöveti rétegek masszírozásával serkenthető a zsírszövetek vérkeringése és csökkenthető a zsírsejtek méretének megnövekedését okozó ödéma. Vannak, akik vitatják a módszer hatásosságát, mert bár a bőr rövidtávon valóban simábbá tehető a segítségével, a narancsbőr megszüntetéséhez akár 30-40 kezelésre is szükség lehet és az eredmény sokszor így sem tartós.

Narancsbőr elleni krémek

Számos narancsbőr elleni krém és gél kapható az üzletekben és gyógyszertárakban, melyek némi segítséget nyújthatnak a cellulit elleni küzdelemben. Ezek egy része a zsírok lebontásával próbál eredményt elérni, ilyenek például a koffein, az aminophyllin és a teofillin tartalmú készítmények. Más termékek inkább a szövetek anyagcseréjét igyekeznek normalizálni különböző vitaminok, ásványi anyagok és gyógynövények segítségével. Általánosságban elmondható, hogy ezek a készítmények önmagukban a legtöbb esetben nem képesek megszüntetni a narancsbőrt, de hasznos kiegészítői lehetnek a komolyabb kezeléseknek.

Kivételt ez alól  talán egyetlen termék képez; Egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy a 0,3 százalékos retinol tartalmú krémek napi kétszeri, 6 hónapon keresztül történő alkalmazása eredményes lehet a cellulit ellen. Azonban ez a kezelés hosszú, körülményes és drága, így érdemesebb lehet inkább a kozmetikai beavatkozások közül választani

A narancsbőr kialakulásának megelőzése

A narancsbőr megelőzéséhez elsősorban a kialakulásáért felelős életmód megváltoztatására van szükség. Ennek első lépése a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás kialakítása:

 • Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket
 • Csökkentsük a telített zsírsavak bevitelét, fogyasszunk egészséges zsírokat és olajokat, mint például az oliva- és lenmagolaj
 • Együnk minél több zöldséget
 • Együnk egy nap inkább 4-5-ször keveset, mint 1-2-szer sokat
 • Figyeljünk a megfelelő rostbevitelre (napi 30-40 gramm)
 • Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat

Szabaduljunk meg a káros szokásoktól:

 • Ne dohányozzunk, mert a dohányfüst azon kívül, hogy súlyos betegségek kialakulását okozza, jelentősen rontja a szövetek keringését és anyagcseréjét is
 • Mértékkel vagy egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt

Sportoljunk:

A rendszeres sport nem csak segít megszabadulni a felesleges zsírtól, de serkenti a vérkeringést és fokozza az anyagcserét is.  Végezzünk valamilyen intenzív mozgást (futás, úszás, aerobik, stb) hetente legalább 4-5 alakalommal, minimum 30 percig.

 

'Fel a tetejéhez' gomb