ArcplasztikaBotoxNyakplasztikaOrrplasztikaSzemhéjplasztika

Az arcplasztika típusai és a műtét menete

twitterFacebook

Az arcplasztika okai

Az arcplasztika (rhytidectomia, facelift) olyan plasztikai műtétek elnevezése, melyek célja az arc öregedéssel járó változásainak visszafordítása, illetve szerzett vagy örökletes deformitásainak korrigálása. Az arcplasztika elnevezés egy összefoglaló név; minden egyes arcot érintő plasztikai műtét speciális területet érint és egymástól jól elkülöníthető részekből áll. Ilyenek lehetnek például a homlokplasztika, szemhéjplasztika, orrplasztika, vagy éppen a szemöldökplasztika. A korai arcplasztikákat a 19. századtól kezdve végezték, a maitól jelentősen eltérő technikákkal, melyek sok esetben több kárt okoztak, mint hasznot. Manapság a modern arcplasztikát olyan kifinomult eszközökkel (pl. endoszkóp) és technikákkal végzik, melyek biztosítják, hogy az arcplasztika a lehető legkisebb beavatkozással elvégezhető legyen és gyakorlatilag nyom nélkül gyógyuljon.

Az arc öregedése

Az arc öregedése az arc bőrének, a bőr alatti kötőszövetnek és zsírnak fellazulásával és megereszkedésével jár. A rugalmasságukat vesztett szövetek kevésbé tudnak ellenállni a gravitáció hatásának és „lógni” kezdenek, miközben a ráncok folyamatosan szaporodnak. Kezdetben a szem körüli területen alakulnak ki ráncok, később a homlokon, az orr fölött és az orr és a száj között válik egyre ráncosabbá a bőr. Az orrcsúcs megereszkedése következtében az orr hosszabbnak hat, a felső és néha az alsó szemhéj is megereszkedhet, a szem alatti rész táskássá és ráncossá válik.

Az orca megereszkedik és állcsont vonalában kiszögellést, folytonossági törést okoz. Az ajkak keskenyebbé válnak, megjelenik a toka és a nyakon függőleges és vízszintes redők és ráncok képződnek. Az öregedés folyamata egyénenként eltérő életkorban kezdődik, de a napfény (és a szolárium), a dohányzás, a stressz és egyéb életmóddal összefüggő tényezők felgyorsíthatják azt.

Az arcplasztika típusai

 • Klasszikus arcplasztika, mely többnyire a nyak plasztikáját és az arcközép megemelését tartalmazza. A korábban az arcplasztikákra általában jellemző hegekkel jár, melyek a halántékon kezdődnek és a fül mögött végződnek. Alápreparálása a bőr alatti rétegben történik. Jó esztétikai eredményt ad, de 4-5 évnél tovább nem tart az eredmény.
 • Klasszikus arcplasztika rövidebb heggel. Ennél az arcplasztikánál a heg rövidebb, a fül felső részénél kezdődik és a fül mögött végződik. Kisebb terjedelmű, de esetenként mélyebb alápreparálás jellemzi.
 • SMAS (sub-muscular aponeurotic system) arcplasztika. Fül előtti hegekkel járó műtét, melynél az alápreparálást a nyaki és az arc felső mimikai izmait összekötő, felületi izomhártya rétegében végzik. Megfelelő esztétikai eredmény érhető el vele, amely a klasszikus arcplasztikánál tartósabb (>5év)
 • Endoszkóppal végzett arcplasztika, melyet a csonthártya alatt végeznek és nem hagy látható hegeket az arcon, mert az endoszkópot a fejbőr irányából vezetik be a műtéti területre. Minden esetben altatásban végzik és esztétikus, tartós eredményt ad.
 • Deep plan arcplasztika, amely esetében a preparálás a mély izom alatti rétegben történik
 • Összetett arcplasztika, mely kombinálja a különböző rétegekben (felületi, mély és legmélyebb) rétegekben végzett preparálást.
 • MACS (Minimal Access Cranial Suspension) arcplasztika, melyet mérsékelt bőr alatti preparálással végeznek és rövid heggel jár. Ebben az esetben 3 db hurok-öltéssel emelik meg az arcot, mely tartós, esztétikus és természetes hatású eredményt hoz.
  Ez az arcplasztika műtét helyi érzéstelenítéssel is elvégezhető.
 • Silhouette-lift arcplasztika, mely fiatal középkorú és középkorú páciensek arcközép emeléséhez ideális.

Az arcplasztika előtt

Arcplasztika szempontjából 3 fő területre osztják a vizsgált területet:

 1. Az arc felső harmada (periorbitalis rész) tartalmazza a homlokot, halántéktájékot, a szemöldököt, a szemeket, szemhéjakat és a járomív területét.
 2. Az arc középső harmada (periorális rész) tartalmazza arc járomív alatti részét, az orrot és környékét, az ajkakat, a szájat és szájzugot, illetve az állat és állcsontot.
 3. A nyak területe, mely tartalmazza az áll alatti terület és a nyak egészét a kulcscsontig.

Kezelési terv az arcplasztika előtt

Az arcplasztika előtt kezelési terv felállítása szükséges, mely az alábbi kezeléseket tartalmazhatja:

 • arcplasztika műtéteket
 • esztétikai kezeléseket,
 • Botox-szal végzett ránctalanítást
 • ráncfeltöltést
 • életmódra és arcápolásra vonatkozó irányelveket

Az arcplasztika kezelési terve magában foglalja a szükséges kezelések sorrendjét is. Esetenként bőrgyógyászati vizsgálatra és a felmerülő problémák műtét előtti kezelésére is szükség lehet.

A kivizsgálás menete az arcplasztika előtt

Altatásban végzett arcplasztika előtt szükséges a páciens altatóorvosi kivizsgálása, helyi érzéstelenítésben végzett kezelés és egészséges páciens esetében EKG és vérvizsgálat elkészítése ajánlott.

Az arcplasztika műtét előkészítése

A pácienssel részletesen ismertetik a műtét menetét és fotódokumentációt készítenek

Műtéti érzéstelenítés

Altatás vagy helyi érzéstelenítés, nyugtatók adása mellett

Az arcplasztika időtartama

Az arcplasztika a műtét(ek) típusától és számától függően néhány órát vesz igénybe. A műtét napját a páciens a klinikán tölti, majd a kötés cseréje, a csövek eltávolítása és antibiotikum beadása után távozhat. Esetenként arcmaszk viselése szükséges.

Az arcplasztika után

A varratszedés 1,5-2 héttel a műtét után történik. A páciens nagyjából 2 hét után visszatérhet korábbi életviteléhez, addigra a bevérzések eltűnnek. Arcplasztika után a teljes gyógyulás általában 3-4 hetet vesz igénybe.
A műtét utáni teendők nagyban függenek az adott arcplasztikai műtét típusától, ezekről a kezelőorvos részletesen tájékoztatja a pácienst. Általában tartózkodni kell a sok beszédtől, nevetéstől, erős rágást igénylő ételektől, illetve az első napokban jegelés és esetenként arcmaszk viselése ajánlott lehet. Fájdalomcsillapítók és antibiotikumok szedése az arcplasztika utáni időszakban ajánlott. Dohányzás, szolárium, szauna, fizikai munka 3-4 hétig kerülendő.

Arcplasztika után előforduló szövődmények

 • vérzés
 • fájdalom
 • véraláfutások
 • fertőzések
 • duzzanatok
 • részben gátolt rágás, nevetés
 • aszimmetria
 • keringési zavarok
 • beidegzési zavarok
 • bőr elszíneződés
 • kiújuló ráncok
 • hegesedési problémák

Nyakplasztika

Az arcplasztikai műtétek fejlődése a nyakplasztikákra is hatással volt, hiszen az arcközép emelést általában nyakplasztikával együtt végzik, bár anatómiai okokból az arcközép emelés önmagában is pozitív hatással van a nyak esztétikai megjelenésére. Nyakplasztikát önmagában ritkán végeznek, mert az öregedés folyamata egyaránt érinti a nyakat és az arcközép részt is, de fiatalabb páciensek esetében időnként előfordul -főleg a tokaképződés miatt- arcplasztika nélkül végrehajtott nyakplasztika. A nyakplasztikát, az arcplasztikához hasonlóan lehet kombinálni különböző fiatalító és esztétikai kezelésekkel, mint a botox, a zsírleszívás vagy a mezoterápia.

A nyakplasztika típusai

 • Csak zsírszívással végzett nyakplasztika, amely megfelelően feszes bőr esetén végezhető és jelentős kontúr javulás érhető el általa
 • Áll alatti bőrmetszéssel (submentalis) végzett nyakplasztika, melynek során általában bőr kimetszése nélkül, a nyaki mimikai izom szűkítése mellett zsírszövetet távolítanak el a felületes és mélyebb rétegekből is.
 • Rövid heggel járó nyakplasztika (melyet áll alatti bőrmetszéssel együtt is végeznek) esetén az izom alatti rétegben és a bőr alatti zsírszövetben is elvégezhető a preparálás.
 • Endoszkóppal végzett nyakplasztika:, mely látható hegek nélkül gyógyul
 • Silhouette nyakplasztika
 • Klasszikus nyakplasztika

Arcplasztika előtte utána képek és információk

arcplasztika-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb