ArckezelésArcplasztikaBotoxKozmetikai kezelések

Ráncfeltöltés hialuronsavval és botox kezelés egyszerre

twitterFacebook

Egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az arckezelések új generációjához tartozó hialuronsavas ráncfeltöltés, melynek segítségével hatásosan csökkenthetőek, vagy megszüntethetőek az arcon megjelenő ráncok és a szem körüli karikák. Az eljárásnak azonban sajnos van egy gyenge pontja is, mégpedig a tartóssága. A hialuronsav egy természetes anyag, amely szinte minden élőlényben megtalálható, így a bőrbe juttatott töltőanyagot a szervezet sajátjaként kezeli, idővel lebontja, aminek következtében a ráncfeltöltés eredménye csökken, majd megszűnik. Ennek a problémának a megoldásában nyújthat segítséget egy nemrégiben, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának (ASPS) hivatalos folyóiratában megjelent kutatási eredmény.

Hialuronsavas ráncfeltöltés és botox kezelés egyszerre

A hialuronsavas ráncfeltöltés hihetetlen népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 2014-ben az Egyesült Államokban 2.3 millió ilyen kezelést végeztek és ez a szám évről évre növekszik. Azonban a módszer egyik legnagyobb hátrányát, a tartósságát, a kezelések nagy száma ellenére sem sikerült eddig érdemben befolyásolni. Ebben a kérdésben jelenthet áttörést a Dr. Ismail Küçüker által, egy törökországi egyetemen lefolytatott klinikai vizsgálat. A vizsgálat alapját az a megfigyelés képezte, hogy azoknál a pácienseknél, akik esetében a hialuronsavas ráncfeltöltést botox kezeléssel egyszerre vagy amellett hajtották végre, a töltőanyag felszívódása lassabban ment végbe.

A folyamat háttere egyelőre még nem teljesen tisztázott, de azt feltételezik, hogy a hialuronsav lassabb lebomlásáért az arcizmok csökkent aktivitása felelős, melyet a botox hatóanyag, az izmok és idegek közötti kommunikációt átmenetileg gátló hatása idéz elő. Az elképzelés szerint az arc mimikai mozgásai jelentős mértékben hozzájárulnak a ráncfeltöltéshez használt töltőanyag gyors felszívódásához, így ezek csökkentésével a kezelés eredménye is tartósabbá válik.

Ráncfeltöltés és botox kezelés – Az eredmények

A klinikai tesztek során nyulak fülén található bőrbe fecskendeztek kis mennyiségű hialuronsavat. Azért esett a választás épp az állatok fülére, mert ez a terület jól modellezi az emberi homlokot, amely gyakran érintett területe a ráncfeltöltésnek. A nyulak egyik fülébe csak hialuronsav került, míg a másikba a hialuronsav mellett botox hatóanyagot is juttattak. Némi idő elteltével MRI készülék segítségével megvizsgálták az állatok mindkét fülét és megmérték a bennük található töltőanyag mennyiségét. Az eredmények igazolták a korábbi feltételezéseket és a botox kezelés jelentősen lelassította a hialuronsav lebomlását. A botox-szal kezelt bőrben 50 százalékkal nagyobb mennyiségű töltőanyag maradt, mint a botox-szal nem kezeltben.

A kísérletsorozat bebizonyította, hogy a botox kezelés és a hialuronsavas ráncfeltöltés együttes alkalmazása jelentős mértékben csökkenti a töltőanyag lebomlásának sebességét és növeli a bőrben maradó anyag mennyiségét. Ezzel új lehetőség nyílt a ráncfeltöltés tartósságának megnöveléséhez – mondta Dr. Küçüker.

Forrás: sciencedaily.com

'Fel a tetejéhez' gomb