ArckezelésEgészségKozmetikai kezelések

Lehet az edzéstől pattanásos valaki? – Ha igen, mit lehet tenni ellene?

twitterFacebook

A testmozgásnak és az edzésnek számos előnyös hatása van az egészségre és ezen belül a bőrre is. Ilyen például, hogy fokozza a sejtek vérellátását, ezért több tápanyag és oxigén jut a bőrbe is. Emellett a felgyorsult anyagcsere miatt az elhasználódott és feleslegessé vált anyagok is könnyebben kiürülnek a szövetekből, ami segíti a regenerációjukat és megújulásukat. Miért van akkor mégis, hogy sokan azt gondolják, hogy az edzéstől lettek pattanásosak? Lehet ebben igazság, vagy csak városi legenda az egész? Nos, a válasz igen is, meg nem is. Az edzés valójában semmilyen káros hatással nincs a bőrre, így pattanásokat sem okoz. Ugyanakkor, a testmozgás és különösen az edzőtermi edzés körülményei kellő odafigyelés hiányában kiváló táptalajt biztosítanak a pattanások kialakulásához. Érdemes lehet tehát néhány alapvető szabályt betartani, amivel elkerülhetjük a későbbi kellemetlenségeket és hatékonyan küzdhetünk az edzőtermi pattanások ellen.

Fontos tippek edzés utánra, pattanások ellen

Az edzés után kialakuló pattanások megelőzése érdekében a bőrgyógyászok a következő 9 szabály betartását javasolják:

1. Mossuk le a sminket az edzés idejére

Edzés közben fokozódik a vér áramlása a bőrben, ami együtt jár a pórusok kitágulásával. A testmozgás hatására termelődő izzadság összemossa a smink szemcséit a bőrön található baktériumokkal és bekerül a nyitott pórusokba. Edzés után a pórusok összehúzódnak és ez a baktériumos, sminkes elegy csapdába esik a bőrben, eltömíti a pórusokat és pattanásokat okoz. Érdemes tehát edzés előtt megszabadulni a sminkünktől. Ha az alapos lemosás nem megoldható, használhatunk hozzá olajmentes sminktisztító kendőt is.

2. Ne hagyjuk a hajunkat az arcunkba lógni, vagy rátapadni

A hajszálaink között még a legalaposabb tisztítás ellenére is számos vegyszermaradvány, baktérium, zsír és esetleg gomba bújik meg. Edzés közben mindez izzadsággal keveredik és könnyen az arcunkra kerülhet, ahol a pórusokba jutva mitesszereket, pattanásokat okozhat. Úgy tehetünk ez ellen, ha összefogjuk a hajunkat és nem hagyjuk az arcunkba lógni vagy rátapadni.

3.Töröljünk le minden olyan felszerelést, ami az arcunkhoz érhet

Minden olyan eszközt és felszerelést érdemes megtisztítani, ami edzés közben az arcunkhoz érhet. Ha például zenét hallgatunk futáshoz, vagy netán telefonokat bonyolítunk a pihenőidőnkben, töröljük tisztára a fülhallgatót és a telefont is. Ezeken az eszközökön összegyűlhetnek a baktériumok, a zsír és más szennyeződések, amik aztán használat közben a bőr pórusaiba jutva pattanást okozhatnak.

4. Használat előtt töröljük át a közösen használt eszközöket

Bár a legtöbb edzőteremben előírás, hogy az eszközöket és gépeket használat után le kell törölni, sajnos a valóságban nem számíthatunk rá, hogy ezt minden edzőtársunk meg is fogja tenni. Ezért érdemes a probléma elé menni és nem csak használat után tisztítani ezeket, hanem előtte is.

5. Kerüljük az arcunk megérintését

Bármilyen nehéznek is tűnhet, próbáljuk meg nem megérinteni az arcunkat az edzés ideje alatt. A súlyzórudakon és fogantyúkon a gondos tisztítás ellenére is rengeteg szennyeződés gyűlhet össze, amit az arcunk tapogatásával beledörzsölünk a pórusainkba. Ezzel nem csak a pattanások, de más bőrbetegségek kialakulását is kockáztatjuk.

6. Viseljünk laza, a nedvességet felszívó ruhát

A szorosan a testre tapadó ruha csapdába ejti az izzadságból származó nedvességet, ami így beszorul a ruha és a bőrfelszín közé. Ez a meleg, nyirkos közeg tökéletes körülményeket biztosít a bőrön élő, egyébként ártalmatlan gombák számára a túlszaporodáshoz. Ilyen gomba például a Malassezia is, ami, ha a szokásosnál nagyobb mennyiségben van jelen a bőrön, gombás eredetű pattanásokat okozhat. Ezzel a szokásos kényelmetlenségek mellett van még egy olyan probléma is, hogy gyakran bakteriális eredetű pattanásként diagnosztizálják és gombák ellen hatástalan kezeléssel próbálják megszüntetni.

7. Edzés után minél leghamarabb cserélje le az izzadt ruhát

Edzés után amint lehet cseréljük le átizzadt ruhánkat, mert az minél hosszabb ideig érintkezik a bőrünkkel, annál nagyobb eséllyel okoz az előző pontban is részletezett gombás fertőzést. Ha egy mód van rá, a hosszas beszélgetéseket időzítsük inkább átöltözés utánra, ezzel is sokat tehetünk a nem kívánatos gombák és pattanások ellen.

Az edzőruhánkat természetesen minden edzés után mossuk ki, vagy cseréljük másikra

8. Zuhanyozzunk edzés után

Amennyiben van mód rá, edzés után mindig zuhanyozzunk le. Ezzel eltávolítjuk a bőrünkről az edzés során izzadsággal összekeveredett zsírt, baktériumokat és más szennyeződéseket is. Akinek a bőre eleve hajlamos a pattanásosodásra, használhat a mosakodáshoz benzoil-peroxid tartalmú tisztálkodószert, ami segít csökkenteni a bőrön megtapadó baktériumok, például a cutibacterium acnes mennyiségét. Ha a bőrünk nem tolerálja a benzoil-peroxidot, használhatunk bármilyen zsírmentes szappant vagy micellás vizet.

Ha edzés után nincs lehetőségünk zuhanyozni, az arcunkat akkor is mindenképpen mossuk meg

9. Használjunk retinoid tartalmú készítményeket a pattanások ellen

A retionidok A-vitamin származékok, melyeket gyakran használnak pattanások kezeléséhez és a ráncok mélységének csökkentéséhez. A retinoidok családjához tartozik a retinolsav és a manapság egyre népszerűbb retinol is.  A retinoid tartalmú készítmények általában krém vagy gél formában kaphatóak.

A retinoid képes megnyitni és kitisztítani az eltömődött pórusokat, így segítségével hatásosan küzdhetünk a pattanások ellen. Mivel az egyes termékek különböző mennyiségű hatóanyagot tartalmaznak, érdemes olyat választanunk, ami az arcbőrünk aktuális állapotához megfelelő. Minél több pattanástól szeretnénk megszabadulni, annál „erősebb” krémet vagy gélt használjunk.

Forrás: HealthLine

'Fel a tetejéhez' gomb