ÉletmódKozmetikai kezelések

Valódi védelem a leégés ellen – Hogyan kerüljük el a napsugarak káros hatásait?

Napjainkban az egészségesen lebarnult, bronzszínű bőr egyfajta szinonimájává vált a szépségnek. Azonban egyre gyakrabban halljuk, hogy a napozás veszélyes, sőt már a napra menni is az. Sajnos úgy tűnik, hogy ez nem álhír és lassan hozzá kell szoknunk, hogy a nyaralás a folyamatos óvintézkedésekről fog szólni. Ez ellen a tudomány mai állása szerint nem sokat tehetünk, hiszen, ha nem figyelünk oda kellőképpen, sokkal többet veszíthetünk a fényvédő krémek okozta kényelmetlenségeknél.

Nincs más lehetőségünk tehát, mint, hogy megpróbáljuk megtalálni azt a módszert, ami úgy nyújt megfelelő védelmet a napsugarak káros hatásaival szemben, hogy közben a lehető legkevesebb kellemetlenséggel jár. Viszont a képlet sajnos nem annyira egyszerű, hogy levesszük a bolt polcáról az első kézreálló naptejet és alkalomadtán használjuk. Könnyen lehet, hogy a kiválasztott termék a jól hangzó reklámszöveg ellenére nem csak nem véd megfelelően, de olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek használata más egészségügyi és környezeti kockázatokkal is jár.

Valódi védelem a leégés ellen – Fényvédő krémek és módszerek

A fényvédő krémek számos összetevőt tartalmaznak. Ezek némelyike természetes forrásból származik, másokat mesterséges anyagokból állítanak elő. Ha környezettudatosak vagyunk válasszuk a természetes anyagokból készült termékeket, hiszen ezek kevésbé károsítják a környezetet. Sajnos azonban, ezek a készítmények sem minden esetben nélkülözik a kockázatokat.

Fényvédő krémek összetevői

Oxibenzone

Az oxibenzone (oxybenzone) a fényvédő krémek egyik gyakori és egyben legvitatottabb összetevője. Egy szerves vegyületről van szó, így elméletileg jó választás kellene, hogy legyen, de ez nem feltétlenül van így. Egyes kutatások szerint az oxibenzone képes behatolni a bőr mélyebb rétegeibe és ott egyfajta hormonszerű hatást fejt ki. Más vélemények szerint ez az összetevő károsíthatja a vizek élővilágát, különös tekintettel a korallokra.

Titán-dioxid és a cink-oxid

Aki aggódik az újabb fényvédő krémek ismeretlen hatásai miatt, választhatja a régóta bevált titán-dioxid és a cink-oxid tartalmú termékeket. Ezek az összetevők évtizedek óta bizonyítják, hogy biztonságosak és hatékonyak is egyben. Ideálisak kisgyermekek és érzékeny bőrű emberek számára is. Noha ezek a fényvédők korábban arról voltak ismertek,  hogy fehér, krétás nyomot hagynak a bőrön, az új készítményeket már mikronizálják, így elkenve alig láthatóak.

Amire figyelni kell a fényvédő krém kiválasztásánál

 • Ellenőrizd az SPF számot. Ez az érték mutatja, hogy a fényvédő krém milyen védelmet nyújt a leégésért felelős UVB sugárzás ellen.  Ha 10 perc napozás már elég egy enyhe leégéshez, akkor egy 15-ös faktorszámú krém nagyjából 150 percig képes megvédeni a bőrt ettől. Bár ez az időtartam nem tűnik kevésnek, az ajánlások szerint mégis érdemes legalább 40-es fényvédőt használni és biztosra menni.
 • Figyelj az UVA védelemre. Sajnos az SPF szám csak az UVB sugárzás elleni védelemről nyújt tájékoztatást, pedig a nap UVA sugárzása talán még nagyobb fenyegetést jelent a bőrre. Mindig válasszunk olyan fényvédő krémet, aminek a leírásában szerepel, hogy a termék széles- vagy multi spektrumú védelemhez készült.
 • Válassz vízálló fényvédőt. A napozás legtöbbször együtt jár a strandolással is, így érdemes olyan terméket használni, amit nem kell pár csepp víz után újra felkenni. Érdemes azonban tudni, hogy a vízálló fényvédők is lekopnak idővel a vízben, így teljes védelmet újrakenés nélkül csak rövid ideig nyújtanak. Másrészt, hőségben az izzadás miatt annyi nedvesség érheti a bőrt, hogy strand nélkül is hasznos lehet a vízálló krém.

Amire a fényvédő krém mellet még szükség van

 • Viseljünk széles karimájú kalapot vagy valamilyen fejfedőt. Ez nem csak azért fontos, mert így védjük a fejünket és a nyakunkat a káros sugarakkal szemben, de jó példa a gyerekek számára is. Ha tőlünk ezt látják, akkor valószínűbb, hogy ők sem veszik le a sapkát az első adandó alkalommal.
 • Tartsunk fényvédő krémet és ajakbalzsamot az autóban, a kézitáskában és mindenhol, ahol lehet. Soha nem tudhatjuk, mikor lesz rájuk szükség.
 • Fedjük ruhával a napnak leginkább kitett bőrfelületeket. A Bőrrák Alapítvány szerint minél sűrűbb a ruha szövése és sötétebb a színe, annál magasabb az SPF védelme.
 • Délelőtt 10 és délután 4 óra között minél rövidebb időt töltsünk a napon. Az UV sugárzás ebben az időszakban  a legerősebb. De ne felejtsük el, hogy a napsugarak a földről is visszaverődnek, tükrözhetnek, így még árnyékban is szükség lehet fényvédő krémre.
 • A kültéri programok tervezésekor ellenőrizzük az UV indexet a meteorológiai szolgálat weboldalán és ennek megfelelően időzítsünk.
 • Ügyeljünk a fényvisszaverő felületekre (pl. víz, beton, homok), mivel ezek növelik a leégés esélyét.
 • A felhős vagy ködös napokon is gondoskodjunk a fényvédelemről. Az ultraibolya sugarak elég erősek ahhoz, hogy a bőrt még borúsabb időben is megégessék.
 • Zuhanyozzunk le minél gyakrabban. Ezzel csökkenthetjük a bőr károsodását.
 • A gyermekek érzékeny bőre fokozott védelmet és odafigyelést igényel. Ha erről nem gondoskodunk megfelelően, súlyos égési sérüléseket szerezhetnek. Ne felejtsük el, hogy a leégés nem azonnal vehető észre. Lehet, hogy a gyerekek bőre 15 perc után még csak kissé piros, de 12 órával később ebből akár igen fájdalmas és veszélyes állapot is kialakulhat.
 • A szemünk védelme érdekében viseljünk olyan napszemüveget, amely kiszűri az UVA és az UVB sugarakat. A nap sugarai károsíthatják a szemét, hosszútávon akár szürkehályogot és látásvesztést is okozhatnak.

Forrás: WebMD, EWG

'Fel a tetejéhez' gomb