FogászatFogszabályozásFogszabályzó

Fogszabályzó típusok és amit használatukról tudni kell

twitterFacebook

A fogszabályzó (vagy fogszabályozó) olyan fogászati eszköz, melynek legfontosabb feladata, hogy a páciens fogait megfelelő pozícióba igazítsa és ezzel a fogak megjelenését és egészségét is javítsa. A fogszabályzók mind esztétikai, mind funkcionális szempontból jelentős javulást képesek elérni a szabálytalan fogazat újrapozicionálásával. Gyakran használják őket a fogak és az állkapocs olyan rendellenességeinek javítására, mint a görbe fogak, a mélyharapás, a keresztharapás, a nyitott harapás, a foghézag, a szűk fogköz, az elcsúszott középvonal, a túlharapás vagy a felső állcsont hátraharapása. A fogszabályzókat kozmetikai és szerkezeti eltérések korrigálására is jelentős sikerrel alkalmazzák.

Fogszabályozás fogszabályzó segítségével

A fogszabályozó működési elve

A fogakra illesztett fogszabályzó nyomó- és húzóerőt gyakorol azokra, melynek következtében a fogak lassan elmozdulnak a kívánt irányba. A folyamatos erőhatásnak kitett fog csontszerkezete átépül, a nyomás irányából mennyisége csökken, a húzás irányából pedig megnő. Ennek a lassú mozgásnak köszönhetően a fog általában 2-2,5 év alatt a kívánt  helyre kerül.

A fogszabályzó felépítése

A fogszabályzót a fogakhoz rögzítik, amelyekre nyomó- és húzóerőt fejt ki, így kényszerítve azokat lassan a megfelelő pozícióba. A hagyományos fogszabályzók négy fő elemből állnak, melyek összehangolt munkája segíti a fogakat az új helyzetük felvételében:

Gyűrűk

A fogszabályzó gyűrű részeit általában a nagyőrlőfogakra rögzítik és a fogszabályzó által kifejtett húzóerő fix pontját képezik.

Zárak

A fogszabályzó zárjai rögzítik a fogszabályozó ívét és a készülék erejét a fogakra közvetítik.

Ligatúrák

A fogszabályzó ligatúrái elasztikus anyagból készült gumigyűrűk, melyek a fogszabályzó ívét a zárakba rögzítik

Ívek

A különböző anyagból készült ívek a zárakat kötik össze és feladatuk, hogy a fogszabályzó által kifejtett erőt biztosítsák

Néha szalagokat és rugókat is használnak a fogszabályzó felépítéséhez, melyek segítségével az még nagyobb erőt tud kifejteni a fogak helyzetének megváltoztatásához.

A fogszabályzók típusai

Hagyományos rögzített fogszabályzók

Rozsdamentes acél fogszabályzók

A hagyományos fogszabályzók általában rozsdamentes acélból készülnek, esetenként titánnal kombinálva. Ezek a fogszabályzók fém zárakat és íveket tartalmaznak, melyek rugalmas kötéssel illeszkednek egymáshoz. Gyakori típusa ezeknek a fogszabályzóknak az önligírozó változat, amely nem tartalmaz rugalmas kötéseket, hanem maga az ív fut keresztül a zárakon.

Átlátszó vagy „clear” fogszabályozók

Az átlátszó fogszabályozók esztétikailag könnyebben elfogadható változatai a hagyományos fém fogszabályzóknak. A fogszabályzó részeit jellemzően fehér és átlátszó műanyagból és/vagy kerámiából készítik, melyeket fehér fém ívekkel kötnek össze, így a készülék sokkal kevésbé észrevehető a szájban. Csakúgy, mint a rozsdamentes acél fogszabályzók esetében, az átlátszó fogszabályzók is kétféle módszerrel működnek: vagy átlátszó ligatúrákat használnak, vagy önligírozó módon kötik össze az íveket a zárakkal.

Aranyozott rozsdamentes acél fogszabályozók

Felépítésük és működésük megegyezik a rozsdamentes acél fogszabályzóéval. Általában nikkelre allergiás páciensek választják (mivel a rozsdamentes acél összetevője a nikkel), de esetenként pusztán az arany színe miatt esik rá a választás.

Titánium fogszabályzók

Felépítésük és működésük megegyezik a rozsdamentes acél fogszabályzóéval. Ebben az esetben is a nikkel allergia illetve az esztétikailag eltérő megjelenés a meghatározó.

Linguál, láthatatlan fogszabályzó

A linguál fogszabályzókat a fogak belső,  nyelv felőli részére rögzítik, így azok kívülről észrevehetetlenek. Hátrányuk, hogy jelenlétüket a nyelvnek meg kell szoknia, így kezdetben a beszéd és a táplálkozás több problémával jár, illetve tisztán tartásuk is nehézkesebb, mint a kívülről rögzített fogszabályzók esetében. Áruk a bonyolultabb felhelyezésnek köszönhetően általában magasabb, mint a hagyományos eszközöké.

Kivehető fogszabályzók

Láthatatlan, fóliás fogszabályzó

Napjainkra a fogászat és a technológia olyan szintre érkezett, mikor már megvalósítható egy olyan kivehető fogszabályzó elkészítése, amely gyakorlatilag szinte észrevehetetlen. Az eljárás lényege, hogy a páciens fogairól mintát vesznek, majd az erről készült gipszmintán a fogorvos meghatározza az első (és később a többi) szükséges változtatásokat, majd erről a mintáról átlátszó fóliából, mélyhúzott technológiával sínt készítenek. Ezt az átlátszó fogszabályzót kell a páciensnek napi 20-22 órában hordania 4 hétig, majd az eljárást megismétlik. A módszer előnye, hogy a fogszabályzó szinte láthatatlan, illetve, hogy a páciens étkezések és fogmosások idejére kiveheti azt, így egyrészt kényelmesebbé vállnak ezek a tevékenységek, másrészt a száj higiéniájára is jobban lehet ügyelni ezáltal.

Láthatatlan fogszabályzó 3D technológiával

A láthatatlan, fóliás fogszabályzó manapság már a legmodernebb módszerekkel is elkészíthető, így a 3D nyomtatás előnyeit is kihasználják a készítésekor. Ebben az esetben a fogszabályozó már számítógépes modellezéssel készül, 3D nyomtató segítségével.

Funkciós készülékek

Ezek a fogszabályzók olyan eszközök, melyeket a vegyes fogazati időszakban (8-12 éves kor) alkalmaznak az alsó és felső állcsont és a fogak növekedésének befolyásolására. Ezek esetében nem maga a készülék fejti ki a változáshoz szükséges erőt, hanem az izomzat működésének megváltoztatásával éri el a megfelelő eredményt.

Tágítócsavaros készülék

A vegyes fogazati időszakban (8-12 éves kor), fogívszűkület, torlódás, keresztharapás, stb. kezelésére szolgáló fogszabályzó. A készülék aktív lemezekből épül fel és egy tágítócsavarral éri el a fogak elmozdulásához szükséges nyomóerőt.

Retenciós készülék

A retenciós fogszabályzó készülék lényege, hogy a korábban fogszabályozással elért eredményeket a csontosodási idő alatt is fenntartsa. Ezek használata nélkül a fogak részben visszarendeződhetnek a korábbi állapotukba. A retenciós fogszabályzó viselésének időtartama nagyjából a fogszabályozás időtartamának duplája. Általában alvás közben kell viselni ezeket az eszközöket, de előfordulhat, hogy a fogszabályozást követő néhány hétben nappal is szükség van rájuk.

'Fel a tetejéhez' gomb