FogászatFogtömésGyökérkezelés

A gyökérkezelés okai, menete és ára – Gyakori kérdések és válaszok

twitterFacebook

Mi a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés egy igen hatékony fogmegtartó eljárás, melynek segítségével a sérült, gyulladt, szuvas fogak megmenthetőek és az általuk okozott panaszok a fog eltávolítása nélkül megszüntethetőek. A gyökérkezelés során a fog belsejében található, fogbélnek nevezett lágyrészt és a fog gyökércsatornájában elhelyezkedő idegeket eltávolítják, a fogat és a gyökércsatornát kitisztítják és fogtöméssel lezárják.

Mikor lehet szükség gyökérkezelésre?

A legtöbb esetben olyankor válik szükségessé a gyökérkezelés elvégzése, mikor a fog olyan mélyen szuvasodott, hogy a fogbél és a fog idegei is károsodtak és a fogbél kamrában baktériumok kezdenek elszaporodni. Ilyenkor a baktériumok és más szuvasodást okozó szennyeződések gyulladást okoznak, melynek következtében akár tályogok is kialakulhatnak. Ritkább esetekben a fogbél gyulladását nem szuvasodás, hanem valamilyen daganat vagy a gyökércsúcs körüli csontveszteség okozza. Ilyenkor a gyökérkezelésen kívül az alapbetegség felderítésére és kezelésére is szükség van. Előfordulhat az is, hogy a fog és az idegek károsodását korábbi fogászati beavatkozás vagy az arc és a fogak valamilyen traumája okozza. Természetesen a gyökérkezelést ilyen esetekben is megelőzi a tüneteket kiváltó alap probléma kezelése.

Milyen tünetek jelezhetik, hogy gyökérkezelésre van szükség?

Néha előfordulhat, hogy akkor is gyökérkezelésre van szükségünk, ha ezt korábban semmilyen tünet nem jelezte, de általában jellemző és jól felismerhető jelei vannak a probléma kialakulásának.

  • Fogfájás jelentkezése evés közben vagy nyomás hatására
  • A fogak elszíneződése
  • Kiütések megjelenése az ínyen
  • Fájdalom vagy érzékenység meleg vagy hideg hatására
  • A fogat körülvevő íny duzzanata, sorvadása

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés előtt röntgenfelvételt készítenek a fogról, amely alapján a kezelő fogorvos megtudja állapítani, hogy milyen állapotban van a fogbél, illetve, hogy a gyulladás érinti-e a fogat körülvevő csontállományt. A gyökérkezelést az esetek túlnyomó részében helyi érzéstelenítésben végzik, annak ellenére is, hogy sok esetben a fog már érzéketlenné vált az idegek elhalása miatt. Az érintett területet a gyökérkezelés előtt tamponokkal veszik körül, hogy az a kezelés alatt száraz és nyálmentes maradjon. Ezután lyukat fúrnak a fogba és eltávolítják a fogbelet és a roncsolódott idegeket. A fog alapos kitisztítása után a gyökércsatornát gyökértöméssel zárják le, amely amellett, hogy megakadályozza a további fertőzések kialakulását, biztosítja a gyökérkezelés következtében meggyengült gyökér szerkezeti szilárdságát is. Előfordulhat, hogy a gyökértömést nem közvetlenül a gyökérkezelés után helyezik a fogba, mert a kezelt terület fertőzött vagy gyulladt, ilyenkor először ezt az állapotot igyekeznek megszüntetni és csak ezt követően zárják le a gyökércsatornát. A gyökértöméshez általában egy speciális gumitartalmú fogtömést használnak. A gyökérkezelés utáni következő lépés a fog koronájának helyreállítása. Ez a fog károsodásának mértékétől függően általában amalgám vagy kompozit fogtöméssel vagy koronával történik.

gyokerkezeles-abra

Fájdalmas a gyökérkezelés?

Általánosan elterjedt tévhit, hogy a gyökérkezelés egyike a legfájdalmasabb fogászati beavatkozásoknak. A valóság azonban az, hogy megfelelő érzéstelenítés alkalmazása mellett az eljárás semmivel sem okoz több fájdalmat a páciensnek, mint egy egyszerű fogtömés. A gyökérkezelés rossz hírét valószínűleg annak köszönheti, hogy általában akkor van rá szükség, amikor már nagy a baj és a fog napok vagy akár óta komoly fájdalmat okoz a betegnek.

Mi történik a gyökérkezelés után?

A gyökérkezelést követő néhány napban előfordulhat, hogy a kezelt fog érzékenyebb lesz a szokásosnál, különösen, ha a környező terület már eleve fájdalmas és gyulladt volt a kezelést megelőzően. Ez az állapot csak átmeneti és vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal megfelelően kezelhető.

Egyes esetekben a gyökérkezelés után csak ideiglenes tömés kerül a fogba. Ilyenkor a végleges tömés elkészültéig célszerű minél kevesebbet használni a félkész, törékeny fogat és lehetőség szerint a másik oldalon rágni, nehogy megsérüljön. A végleges tömés behelyezése után természetesen már a gyökérkezelésen átesett fog is teljes értékűen használható lesz.

Milyen problémák adódhatnak a gyökérkezelés után?

Ritkán, még a legnagyobb körültekintéssel elvégzett gyökérkezelés után is kialakulhatnak bizonyos fertőzések, melyek okai a következők lehetnek:

  • Fel nem fedezett törés a fog gyökerén
  • Hibás fogtömés, amely nem akadályozza kellőképpen a baktériumok bejutását a fogba, így azok újrafertőzhetik az érintett területet
  • A gyökértömő anyag lebomlása
  • A várhatónál több gyökércsatorna megléte

Várhatóan mennyire lesz sikeres a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés az esetek körülbelül 95%-ában sikeresen megoldja a problémát és megszünteti a panaszokat. Megfelelő fogtöméssel együtt a fog mind esztétikai, mind pedig funkcionális szempontól az eredetihez hasonló lesz.

Milyen kezelés ajánlható a gyökérkezelés helyett?

Általában a gyökérkezeléshez olyan problémák vezetnek, melyek más módon nem megoldhatóak a fog megtartása mellett. Csak a fog eltávolításával kerülhető el a gyökérkezelés, amelyet így komplikáltabb és költségesebb fogpótlással kell helyettesíteni.

Hogyan előzhetjük meg, hogy gyökérkezelésre legyen szükségünk?

A fog idegeinek és fogbél gyulladásának hátterében általában a nem megfelelő fogápolás miatt kialakuló fogszuvasodás áll. A gyökérkezelés tehát többnyire megelőzhető a szükséges szájhigiénia fenntartásával. Napi kétszeri fogmosással, fogselyem használatával és félévenkénti fogászati ellenőrzéssel a komolyabb problémák kialakulásának esélye minimálisra csökken.

A gyökérkezelés ára

A gyökérkezelés ára a fogászati probléma összetettségétől, a foggyökerek számától és a beavatkozást végző fogászat árszabásától egyaránt függ. TB támogatással a gyökérkezelés ingyenes, magánrendelőkben pedig általában 10-25 ezer forintba kerül.

 

'Fel a tetejéhez' gomb