MellkisebbítésMellplasztika

Mellplasztika és más plasztikai műtétek TB támogatással – Mit fizet a biztosító?

twitterFacebook

Gyakran felmerülő kérdés, hogy az állami egészségügy milyen mértékben vehető igénybe plasztikai beavatkozások elvégzéséhez. Vajon van-e lehetőség olyan esztétikai műtétekhez, mint például a mellplasztika, TB támogatás igénybevételére? És, ha igen, pontosan melyek azok a kezelések, amik a magánklinikákon fizetendő több százezer forint helyett ingyen kérhetőek az állami üzemeltetésű kórházakban? Mai cikkünkben ezekre a kérdésekre igyekszünk részletes választ adni.

Mellplasztika TB támogatással

Mellkisebbítés

Az átlagosnál jelentősen nagyobb méretű mellek amellett, hogy kényelmetlenséget okozhatnak a hétköznapi élet során, gyakran olyan komolyabb betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak, mint a krónikus derék- és hátfájás, vagy a bőrgyulladás. Éppen ezért, a mellplasztika keretein belül elvégezhető műtétek közül a mellkisebbítés az, amelyhez a legkönnyebben igényelhető TB támogatás. Sajnos, mint minden az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott műtét esetében, itt is szigorú feltételeknek kell megfelelnie a páciensnek ahhoz, hogy a szükséges mellplasztikát ingyen végrehajtsák a kijelölt állami kórházban. A TB támogatás igénybevételéhez egyrészt igazolni kell, hogy a mellek mérete egészségügyi kockázatot jelent, másrészt a mellkisebbítéssel eltávolítandó mellszövet mennyisége mellenként nem lehet kevesebb a testsúly 0,5 százalékánál.  Tehát egy 60 kilogramm súlyú nő esetében, mellenként legalább 300 gramm kisebbítésre van szükség a TB támogatás megítéléséhez.

Aszimmetrikus mellek korrekciója

Egymástól jelentős mértékben eltérő méretű mellek esetében is igényelhető TB támogatás, ha a beavatkozás célja az aszimmetria megszüntetése. Ehhez arra van szükség, hogy az egyik mell mérete legalább 30 százalékkal meghaladja a másikét. Ilyenkor a különbség az egyik mellen végrehajtott mellkisebbítéssel, ingyenesen orvosolható.

Rekonstrukciós mellplasztika

Olyan esetekben is kérhető TB támogatás a mellplasztikához, ha a mellek valamilyen születési rendellenesség, vagy baleset miatt deformálódtak, illetve, ha daganatos megbetegedés kezelése során azokat eltávolították.

Mellnagyobbítás

Sajnos az esztétikai célból végzett mellnagyobbítást a TB nem támogatja. Kivételt képezhet ez alól, ha a páciens mellei olyan mértékben alulfejlettek (100 grammnál kisebbek), hogy ez komoly pszichológiai problémát okoz a számára. Ilyen esetekben van rá esély, hogy orvosi igazolás alapján az OEP megvizsgálja a mellplasztika teljes vagy részleges finanszírozásának lehetőségét.

Mellfelvarrás

A mellfelvarrást a TB sajnos még akkor sem támogatja, ha a páciens több gyermeket szült és a mellei jelentős mértékben megereszkedtek.

Egyéb plasztikai műtétek TB támogatással

Orrplasztika

Az orron végzett esztétikai célú műtéteket olyan csak estetekben támogatja a TB, ha erre valamilyen veleszületett rendellenesség vagy baleset miatt van szükség. Előbbi esetben az orrplasztika állami finanszírozásához orvosi szakvéleményre van szükség, amely egyértelműen megerősíti a születési rendellenesség meglétét. Ha az orr valamilyen baleset miatt deformálódott, az ingyenes helyreállító műtéthez az OEP általában bekéri az ambuláns lapot és a zárójelentést, melyekkel igazolható a baleseti ok.

Szemhéjplasztika

A szemhéj esztétikai kezeléseit a TB nem támogatja. Ugyanakkor vannak olyan esetek, mikor a szemhéj jelentős megereszkedése miatt a páciens látása is veszélybe kerül. Ilyenkor a megfelelő orvosi igazolásokkal kérhető állami finanszírozás a szemhéjplasztika elvégzéséhez.

Fülplasztika

A fül veleszületett rendellenességeinek kezeléséhez általában igényelhető TB támogatás. Ilyen lehet például a fülkagyló részleges vagy teljes hiánya, illetve a fülek jelentős mértékű aszimmetriája is. Az elálló fülek korrekciója szintén megoldható állami finanszírozással, de csak abban az esetben, ha erre a páciens 14 éves kora előtt sor kerül.

Nagymértékű fogyást követő bőrfelesleg eltávolítás

Jelentős mértékű fogyás után sokaknak problémát okoz a megnyúlt, laza bőr. Az ilyen jellegű bőrfelesleg eltávolításához igénybe vehető TB támogatás, ám ennek szigorú feltételei vannak. Az OEP finanszírozáshoz a páciensnek mindhárom alábbi követelménynek meg kell felelnie:

  • A fogyás előtti testtömeg indexének (BMI) meg kell haladnia a 35 pontot
  • A fogyás utáni testtömeg indexének legalább 10 ponttal alacsonyabbnak kell lennie a kiinduló állapotban számítottnál
  • Az elért testsúly csökkenést legalább fél évig tartania kell

Tehát, ha valaki például 165 centiméter magassággal 100 kg-os testsúlyról (BMI 36,7) lefogy 70 kilogrammra (BMI 25,7), majd ezt a súlyt tartani tudja 6 hónapig, igényelhet állami támogatást a fogyás miatt kialakult bőrfelesleg eltávolításához. A megnyúlt bőr helyének ebből a szempontból nincs jelentősége, a műtét ugyanúgy elvégezhető a hason, a combon vagy a karokon is. Fontos azonban megemlíteni, hogy a TB támogatáshoz minden esetben orvosnak kell igazolnia a fenti három feltétel teljesülését, ezért már a fogyás megkezdése előtt érdemes megtenni a szükséges előkészületeket.

 

'Fel a tetejéhez' gomb