FenékplasztikaHasplasztikaKarplasztikaMellkisebbítésTestkezelésekZsírleszívás

A zsírleszívás típusai és a műtét menete

 

twitterFacebook

Mi a zsírleszívás?

A zsírleszívás segítségével a felesleges, esztétikai, illetve egészségügyi problémákat okozó zsírszövetet távolítják el. Az első zsírleszívás óta a módszer jelentős fejlődésen ment keresztül mind műtéttechnikai, mind pedig a rendelkezésre álló eszközök tekintetében. Ennek a fejlődésnek köszönhetően a zsírleszívás felhasználási területei és esztétikai eredményessége is nagymértékben megnőtt. A napjainkban egyre nagyobb teret hódító zsírátültetés is a zsírleszívás  kifinomultabbá válásának köszönhető, hiszen manapság már technikailag megoldható, hogy a leszívott zsír ne károsodjon és így a test más részeire átültethető állapotban maradjon.

A bőr alatti zsírszövet rétegei

 • felszíni réteg
 • középső réteg
 • mély réteg

A zsírleszívással kezelt zsírszövet típusai

 • Helyi, jól körülhatárolható zsírpárna: Fiatal vagy fiatal középkorú páciensek esetében jellemző, általában rugalmas, ép bőr társul hozzá.
 • Kiterjedt zsírpárnák: Jellemzően körkörösen a törzsön és a végtagokon elhelyezkedő zsírszövet, amely ellenáll a fogyásnak. Ilyen esetekben a bőr feszessége csökkent, lazább részek és szabálytalanságok is előfordulnak rajta.
 • Kiterjedt zsírpárnák, bőr felesleggel. Jellemzően idősebb középkorúak és idősek esetén fordul elő, akik sokszor túlsúlyosak is. Ebben az esetben jelentős mennyiségű bőrfeleslegről van szó, ezért a zsírleszívás önmagában nem ad esztétikai szempontól kielégítő eredményt, így azzal együtt a felesleges bőr eltávolítására is szükség van.

A zsírleszívás ellenjavallatai

 • kóros túlsúly
 • szív és érrendszeri betegség
 • légzőszervi betegség
 • általánosan leromlott egészségügyi állapot
 • sebgyógyulási zavar
 • terhesség alatt zsírleszívás nem ajánlott

A zsírleszívás módszeri

SAL – szívás asszisztált zsírleszívás

UAL – ultrahangos zsírleszívás

VPAL – vibrációs zsírleszívás

A különböző zsírleszívási módszerek eltérő zsírszíváshoz használt kanülöket alkalmaznak. A zsírleszívás megkönnyítéséhez speciális oldatot használnak, amely általában valamilyen zsírbontó anyagból, mint a nátrium klorid, vagy nátrium-hidrogénkarbonát, helyi érzéstelenítőből, mint a Lidocain és vérzéscsillapító anyagból, mint az adrenalin áll.

A zsírleszívás területei

Zsírleszívás combról

Nőknél jellemző a comb belső és külső részén található makacs, fogyásra és sportra nehezen vagy egyáltalán nem reagáló zsírpárna kialakulása. A comb ezen területein végrehajtott zsírleszívás igen jelentős esztétikai javuláshoz vezethet, hiszen a legtöbb esetben nem a zsír mennyisége, hanem annak elhelyezkedése okozza a problémát.

A zsírleszívás időtartama: 1-1,5 óra

Zsírleszívás hasról

A hason elhelyezkedő, gyakran genetikailag meghatározott, makacs zsírpárnák igen sok embernek okoznak problémát. A hason végzett zsírleszívást általában altatásban végzik, mert ezen a területen a helyi érzéstelenítésben végrehajtott műtéttel többnyire nem érhető el a megfelelő eredmény, a terület nagy kiterjedése és a rajta található relatíve nagy mennyiségű zsír miatt. A zsírleszívást a hason sok esetben hasplasztikával együtt végzik.

A zsírleszívás időtartama: 1,5-2 óra

Zsírleszívás fenékről

A fenéken történő zsírleszívás esetében is elmondható, hogy nem az eltávolított zsír mennyisége, hanem az általa kialakított esztétikusabb forma a lényeges tényező. Fenék esetén is igen fontos, hogy a zsírleszívás után a bőr felszíne homogén, egyenletes és feszes maradjon. Ennek érdekében a műtét komoly tervezést igényel és végrehajtása közben figyelmet kell fordítani a megfelelő eszközök és bemetszések kiválasztására.

A zsírleszívás időtartama: 1-1,5 óra

Zsírleszívás karról

Főként hölgyek esetében jellemző, hogy már viszonylag fiatal korban felszaporodik a zsír a felkarjukon, ezzel elhízott hatást kölcsönözve az egész testnek. Sok esetben ezen a területen a bőr is lazává válik és a belső felületen megereszkedik. Erre a problémára nyújt megoldást a zsírleszívás, mellyel a felkar formáját a korábbihoz hasonlóvá lehet tenni. Amennyiben a bőr jelentős mértékben megereszkedett, a zsírleszívást karplasztikával szokták kombinálni a lehető legesztétikusabb eredmény érdekében.

A zsírleszívás időtartama: 1-1,5 óra

Zsírleszívás tokáról

A nyakon és áll alatt elhelyezkedő zsír mindkét nem esetében komoly esztétikai problémát okozhat, hiszen ennek a zsírnak a mennyisége és helyzete nagyrészt örökletes és jellemzően kevéssé reagál a diétára és a sportra. A nyakon és tokán végzett zsírleszívás drámaian megváltoztathatja a páciens megjelenését, mert ezek a zsírpárnák jól látható helyen helyezkednek el és az egész arcra kihatással vannak. Amennyiben a nyak bőre is megereszkedett, a zsírleszívással együtt nyakplasztika is végezhető.

A zsírleszívás időtartama: 1-1,5 óra

Zsírleszívás térdről és bokáról

Nők esetében a térd és boka esztétikailag igen kényes területek, hiszen szoknya viselésekor jól láthatóak. Bár ezeken a területeken jellemzően nincs nagy mennyiségű zsírlerakódás, mégis jelentős mértékben meghatározzák a láb formáját és kevéssé vagy egyáltalán nem reagálnak a diétára és a sportra. Éppen ezért a bokán és térden végzett zsírleszívással nagymértékű esztétikai javulás érhető el. A leszívott zsír mennyisége nem jelentős, így a műtét és a gyógyulás időtartama is rövidebb, mint a nagyobb felületű és kiterjedtebb zsírszövettel rendelkező területeken végzett zsírleszívás esetén.

A zsírleszívás időtartama: 1-1,5 óra

Zsírleszívás férfi mellen

Férfiak esetében előfordulhat, hogy genetikai és életmódbeli okok miatt a mellen felszaporodik a zsírszövet, nőies formát kölcsönözve a férfi mellkasnak. Legtöbb esetben ez a probléma zsírleszívással orvosolható. Más esetekben, mikor a zsírszövet növekedése a mell mirigyállományának felszaporodásával is együtt jár (gynecomastia), a zsírleszívás mellett szükség lehet ennek a mirigyállománynak az eltávolítására is. Bővebben: férfi mellplasztika.

A zsírleszívás időtartama: 1-1,5 óra

A zsírleszívás mellett végezhető egyéb plasztikai műtétek

A zsírleszívás típusai

Zsírleszívás altatásban

A zsírleszívás végezhető helyi érzéstelenítéssel és altatásban is. Amennyiben az egyszerre leszívandó zsír mennyisége meghaladja a 2-3000ml-t és/vagy több testtájékon kell elvégezni a zsírleszívást, a műtétet altatásban hajtják végre. Bár az altatásban végzett műtét nagyobb mennyiségű zsír leszívására ad lehetőséget, ez a mennyiség a 6000ml-t nem haladhatja meg.

Zsírleszívás helyi érzéstelenítéssel

A zsírleszívás végrehajtható helyi érzéstelenítéssel is, amennyiben 1-2 területen végzik és a leszívandó zsír nem haladja meg a 2-3000ml-t. Ebben az esetben a megfelelő fájdalomcsillapítók és helyi érzéstelenítők biztosítják, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat a műtét közben.

A zsírleszívás előtt

Az ambulánsan végzett zsírleszívás előtt a páciens EKG és laborvizsgálatokon vesz részt. A műtét előtt fotódokumentációt készítenek és felrajzolják a zsírleszíváshoz szükséges jeleket a bőrre.

A zsírleszívás menete

Az ambulánsan végzett zsírleszívást helyi érzéstelenítéssel hajtják végre. Az érintett területen apró, 4-5 mm-es vágást ejtenek, majd ezen a bemetszésen keresztül zsírbontó és érzéstelenítő anyagot juttatnak a zsírszövetbe. Ezután bevezetik a zsírleszíváshoz használt kisméretű kanülöket és a vibráció (PAL) vagy ultrahang (UAL) segítségével tovább bontott zsírt leszívják. Ezután a bemetszéseket összevarrják. A műtét általában 1,5-2 órát vesz igénybe és kisebb kényelmetlen érzésen kívül fájdalommal nem jár.

A zsírleszívás után

A zsírleszívást követő vizsgálatok után a páciens otthonába távozhat, 2-4 nap után a megszokott életviteléhez visszatérhet. A kompressziós ruhát/rugalmas kötést 6-8 hétig kell hordani. A varratszedés a zsírleszívás utáni 2. héten történik. A jelentős fizikai megterhelést jelentő mozgásformákat 4-5 hétig kerülni kell.

A zsírleszívás lehetséges szövődményei

 • vérömlenyek
 • vérzés
 • ér- és idegsérülések
 • fertőzés
 • sebgyógyulási zavarok
 • hegesedési zavarok
 • aszimmetria
 • egyenetlenségek
 • a bőr megereszkedése
 • a bőr elszíneződése

 

Felhasznált források: Mayo Clinic, Webmd, American Society of Plastic Surgeons

'Fel a tetejéhez' gomb