ArcplasztikaSzemhéjplasztika

Szemhéjplasztika – Kis műtét, nagy változás

twitterFacebook

Mi a szemhéjplasztika?

A felső és alsó szemhéj igen érzékeny területek és bőrük rendkívül vékony. Az itt található kötőszövet kevés rostot tartalmaz, így fokozottan érzékeny a környezeti hatásokra, illetve itt az öregedéssel járó folyamatok is viszonylag korán esztétikai problémákat okozhatnak. A idő előrehaladtával a szemhéjak bőre elveszti rugalmasságát, a szem környéki támasztórendszer fellazul, amely ráncosodással és duzzanattal járhat, mely mind esztétikai, mind pszichés szempontból hátrányos lehet. A kinyúlt bőr, a meggyengült kötőszövet és az előtüremkedő zsírszövet következtében a felső szemhéjak tartása gyengül, petyhüdtté válnak, amely esetenként akár a látást is akadályozhatja. Az alsó szemhéjak pedig a kinyúlt bőr miatt ráncossá válhatnak, illetve a bőr mögött felhalmozódó zsírszövet miatt táskák alakulhatnak ki a szem alatt. Ezekre a problémákra nyújt megoldást a szemhéjplasztika. Az arcplasztika körébe tartozó műtétek közül a szemhéjplasztika jár az egyik legkisebb műtéti beavatkozással, de ennek ellenére esztétikai hatása igen jelentős lehet, hiszen a szemhéjplasztika által érintett terület az arc meghatározó része.

A szemhéjplasztika típusai

Felső szemhéjplasztika

A felső szemhéjplasztika elvégzése általában akkor válik indokolttá, mikor a felső szemhéj bőre ráncossá válik és megnyúlása esetleg már a látást is zavarja. A felső szemhéjplasztika során a szemhéj áthajlási redőjében ejtett bemetszéssel végzik, melyen keresztül eltávolítható a felesleges zsírszövet és bőr. A bemetszés helyén keletkező igen vékony heg, a szemhéjplasztika utáni néhány hétben elhalványul és szinte láthatatlanná válik

Alsó szemhéjplasztika

Az alsó szemhéjplasztikát általában a szemhéj ráncosodása, illetve a szem alatti táskák megjelenése miatt végzik. Az alsó szemhéjplasztikához szükséges bemetszést az alsó szemhéjon, a pillasor alatt végzik, melyen keresztül eltávolítható a felesleges zsírszövet és bőr. A szemhéjplasztika végén a bemetszéseket szemhéjanként egy varrattal és papírszerű sebtapasszal zárják le, melyeket 4-5 nappal később eltávolítanak. A szemhéjplasztika után a keletkező vékony heg igen gyorsan elhalványodik és szinte alig észrevehetővé válik.

A szemhéjplasztika műtétet általában helyi érzéstelenítéssel végzik, időtartama 0,5-1,5 óra

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VeHoV74D3NI#t=12

A szemhéjplasztika után

Mivel a szem körüli szövetek igen érzékenyek és lazák, a szemhéjplasztika után a szemhéjak általában megduzzadnak és bevéreznek, illetve az első 2 napban a sebvonalból váladék szivárgása valószínű. A duzzanat miatt előfordulhat, hogy a szemek nehezebben záródnak, illetve alsó szemhéjplasztika esetén az alsó szemhéjak kifordulhatnak. Az említett problémák miatt, a szemhéjplasztika utáni 48 órában célszerű az érintett területet jegelni, illetve váladékozás esetén kamillával tisztítani. Szemcsepp használata szintén ajánlatos a könnyezés csökkentése érdekében. A szemhéjplasztika utáni 4.-5. napon történik a varratszedés, mely után a szemhéjakat már szabad mosni, ám az arc- és szempillafestés további 2-3 hétig nem ajánlott. A műtéti hegek a szemhéjplasztika után néhány héttel már alig láthatóak és 3-4 hónap után szinte teljesen észrevehetetlenné válnak. A szemhéjplasztika eredménye a műtét után pár héttel már látható, de a végső állapot elérése nagyjából 2-3 hónapot vesz igénybe.

A szemhéjplasztika lehetséges szövődményei

A szemhéjplasztika ritkán jár szövődményekkel, de esetenként előfordulhat vérzés, fertőzés, illetve átmenetileg olyan irritatív tünetek is jelentkezhetnek, mint az égő, viszkető érzés, könnyezés vagy kötőhártya hurut. Korábban meglévő hasonló panaszok a szemhéjplasztika után felerősödhetnek. A látást a szemhéjplasztika nem befolyásolja.

A szemhéjplasztika ellenjavallatai

Mivel a szemhéjplasztika egy viszonylag egyszerű és helyi érzéstelenítésben is elvégezhető plasztikai műtét, néhány kivételtől eltekintve szinte mindenkin elvégezhető. Ezek a kivételek a cukorbetegség, a vérzékenység, a pajzsmirigy működési zavara, véralvadásgátló gyógyszerek szedése és a magas vérnyomás.

'Fel a tetejéhez' gomb