Kozmetikai kezelésekTetoválás

A legfontosabb teendők tetoválás után – Hogyan kerüljük el a hegeket és fertőzéseket?

Manapság a tetoválás már nem számít olyan extrém, szubkultúrákhoz kötődő dolognak, mint akár 15-20 évvel ezelőtt. Sokkal inkább tekinthető egyfajta maradandó, személyes műalkotásnak. És ahogy egy festménynek  is folyamatos védelemre és gondoskodásra van szüksége ahhoz, hogy színei ne fakuljanak meg és a festék ne peregjen le a vászonról, úgy egy tetoválás is állandó törődés igényel. Különösen igaz ez az elkészítését követő néhány hétre, amikor a bőr és a felfestett minta is fokozottan érzékeny a környezeti hatásokra.  Ebben a cikkben ezért részletesen leírjuk, hogy milyen alapvető szabályokat érdemes követni egy új tetoválás elkészítés után, hogy a lehető legkevesebb kényelmetlenség árán tudjuk megóvni a tetovált bőr egészségét és a festett minta szépségét.

A legfontosabb teendők tetoválás után

A tetoválás elkészítését követő első hetekben a megfelelő utókezelés segít megelőzni a fertőzéseket és megőrizni a tetoválás mintáját.

Az első kötés

 • A tetoválás és a bőr védelme már a tetováló szalonban megkezdődik. A tetoválás elkészítése után vékony réteg tetováló zselét vagy hidratáló krémet visznek fel a tetovált területre. Ezután a teljes tetoválást vékony műanyag fóliával lefedik.
 • Bármennyire is csábító lehet, ne szedjük le a fóliát, hogy megnézzük a tetoválást, mert annak a folyamat után legalább néhány órán keresztül a helyén kell maradnia. Ez az időtartam a tetoválás méretétől és helyétől függ.
 • A fólia védi a sérült bőrt a baktériumoktól, a napfénytől és a ruha dörzsölésétől.

Az első mosakodás tetoválás után

 • Általában legalább 5 órát érdemes várni a tetoválás után az első mosakodással. Ezután már biztonságosan levehetjük a kötést és óvatosan megmoshatjuk a tetovált bőrfelületet.
 • Mosakodás előtt alaposan mossunk kezet és lehetőleg hipoallergén szappant és langyos vizet használjunk a tetoválás tisztításához.
 • A fólia alatt általában sűrű, tintaszerű, ragadós anyag marad a bőrön. Emiatt nem kell aggódni, mivel ez csak a tetoválásból származó felesleges tinta és a bőrből szivárgó folyadék keveréke.
 • Mosakodás után óvatosan töröljük szárazra a tetoválást puha törölközővel, vagy papírkendővel. Ezután legalább 1 órán keresztül hagyjuk levegőzni, majd kenjük be vékony réteg hidratáló krémmel. Ezt követően sem szabad a tetoválást semmivel lefedni, hagyni kell a bőrt szabadon lélegezni.

Az első hét

 • A tetoválás utáni első néhány napban a tetovált bőr általában melegnek és vörösnek tűnik, ami teljesen természetes reakció.
 • A tetoválás színei pár napig az eredeti mintához képest erőteljesebbek lehetnek. A gyógyulási folyamat során ezek a színek idővel veszítenek élénkségükből.
 • A mosakodáson kívül lehetőleg ne érje nagyobb mennyiségű víz a tetoválást 3-4 hétig.
 • Ügyeljünk rá, hogy a tetoválást ne érje piszok és izzadság. Ha ez nem megoldható, tisztítsuk meg naponta többször tiszta, langyos vízzel és antiallergén szappannal.
 • A mosakodáshoz ne használjunk kefét, szivacsot, vagy bármit ami irritálhatja a bőrt és dörzsölheti a képződő hegeket.
 • Az első néhány napban a felesleges tinta még szivároghat a bőrből. Ezt mossuk le rendszeresen, de vigyázzunk rá, hogy ne dörzsöljük vagy sértsük fel a bőrt.
 • A bőrpír és az enyhe duzzanat általában az első hét végén megszűnik.

Második hét a tetoválás után

 • A második hét elején a tetováláson képződött hegszövet elkezd leválni. Ilyenkor fokozottan figyeljünk rá, hogy óvatosan mossuk a tetovált bőrfelületet, mert a hegek könnyen leszakadhatnak és a tetoválás károsodhat.
 • A bőr általában ezen a héten viszket a legjobban, de bármennyire is erős a késztetés, ne vakarjuk a tetoválást.  A hidratáló krémek segíthetnek enyhíteni a viszketést. Jó módszer, ha a hidratálót a hűtőben tartjuk, így mikor felkenjük egyszerre enyhíti a viszketést és hűti, nyugtatja a  gyulladt, irritált bőrt.
 • Szükség esetén használhatunk olyan nem vényköteles antihisztamin tartalmú gyógyszereket is, mint például a Cetirizin vagy a Lertazin. Ezek segíthetnek csökkenteni a hegesedéssel járó viszketést.

Harmadik hét és azon túl

 • A tetoválást követő harmadik héten kezdődik a gyógyulás utolsó szakasza. Ez sajnos viszonylag sokáig tart, így némi türelmet igényel. A tetováláson képződött var nagy része ekkorra már eltűnt, de kevés elhalt bőrszövet még ilyenkor is borítja az érintett területet. Emiatt nem kell aggódnunk, ahogy a gyógyulás folytatódik, lassan ezek is lepotyognak és helyükre egészséges bőr nő.
 • A bőr ilyenkor még pikkelyes és hámlik, ezért a tetoválás színei és vonalai tompának tűnhetnek. Idővel ez az állapot is megszűnik magától, de megfelelő hidratálással és fényvédelemmel sokat javíthatunk a helyzeten.
 • A negyedik hét elejére a tetovált bőr külső rétegei általában teljesen meggyógyulnak. A mélyebb bőrrétegeknek még további időre van szükségük a regenerációhoz, azonban ez a folyamat már jelentősen kevesebb ápolást igényel.
 • Négy héttel a tetoválás után a bőr felszíne már szinte sérülésmentessé válik, visszanyeri alapvető védő szerepét, így a fertőzések kialakulásának esélye minimálisra csökken.
 • A tetoválást követő 2-3. hónapban is érdemes folytatni a bőr rendszeres hidratálását és a fényvédő krémek használatát, hogy a tetoválást a gyógyulás utolsó szakaszában is megvédjük a károsodástól.

A tetováló tinta kilökődése és allergia

A tetoválásokat manapság már szinte bármilyen színnel-színekkel el lehet készíteni. Ez egyfelől jó, hiszen így kreatív, összetett minták megvalósítására van lehetőség, másrészt viszont érdemes tudni, hogy a különböző színű tetováló tinták összetétele és így a bőrből kiváltott reakciója is más és más. Például a fekete tinta szént, a piros pedig higany-szulfidot tartalmaz.

Sajnos a gyógyulási folyamat bármelyik szakaszában előfordulhat, hogy a tetováláshoz használt tinta allergiás reakciót vált ki a szervezetből. Ha valaki allergiás a tintára, a tetovált területen gyulladást, duzzanatot és bőrkiütéseket tapasztalhat. Súlyosabb esetekben akár a tetováló tinta is kilökődhet a bőrből.

A tinta allergia kiszűrése érdekében néhány tetováló művész allergia tesztet végez a kiválasztott színekkel. Ez úgy történik, hogy a festékeket külön-külön felviszi egy kis bőrfelületre és megfigyeli az általuk kiváltott bőrreakciót. Ha valamelyik színnél elváltozást tapasztal, akkor annak nem biztonságos a használata.

Ha valaki az elkészült tetoválásán vagy annak környékén kiütést tapasztal, keresse fel orvosát, aki azonosítja és kezelheti a kiütést.

Hidratálás a tetoválás után

A tetoválás utáni hidratáláshoz valószínűleg minden tetoválóművész más terméket ajánl. Általában érdemes megfogadni ezt a tanácsot, de néha az ajánlás elmarad, esetleg nem vagyunk elégedettek a termékkel vagy tisztán természetes megoldást keresünk. Ilyen esetekben használhatjuk hidratáláshoz az alábbi készítményeket:

 • Kókuszolaj
 • Tiszta kakaóvaj vagy shea-vaj
 • Alkoholmentes gyógyító kenőcsök, például Eucerin
 • Tetoválás specifikus gél, például a TattooMed

Fontos, hogy soha ne használjunk illatosított krémet, lemosót vagy zselét. Az ilyen termékek sok esetben olyan kémiai anyagokat tartalmaznak, melyek irritálhatják a sebet és károsíthatják a tetovált bőrt.

Emellett ne használjunk fényvédő krémet sem a tetovált bőrön, amíg az teljesen meg nem gyógyul. A fényvédő eltömítheti a pórusokat, így a baktériumok könnyebben elszaporodhatnak és gyulladást okozhatnak.

Tippek a tetoválás ápolásához

Hogyan csináljuk

 1. A tetoválás ápolásához mindig illatmentes, hipoallergén szappant és hidratálót használjunk, mivel a különböző vegyi anyagok és illatanyagok irritálhatják, sőt károsíthatják a frissen tetovált bőrt.
 2. Olyan hidratáló krémet vagy zselét használjunk, ami nem akadályozza a bőr lélegezését, mivel az eltömődött pórusok fertőzést okozhatnak.
 3. A hidratáló krém használata előtt mindig figyeljünk rá, hogy a bőr teljesen száraz legyen, mert a felesleges nedvesség a bőr és a krém közé szorulva irritációt és kiütéseket okozhat.
 4. A tetoválás rendszeres, óvatos tisztítást igényel, különösen piszokkal vagy izzadással járó tevékenységek után.
 5. A megfelelő folyadékbevitel tetoválás után is fontos, hiszen -többek között- segít megőrizni a bőr rugalmasságát is.
 6. A gyógyulás időszakában mindig védjük a tetoválást a közvetlen napfénytől ruhával vagy kötéssel.

Hogyan NE csináljuk

 1. Az illatosított kozmetikumok és tisztálkodószerek még akkor is irritálhatják a tetovált bőrt, ha más bőrfelületeken nem okoznak problémát.
 2. A tetovált bőrön képződő varrt soha ne szedjük le, várjuk meg míg magától leesik, ellenkező esetben hegszövet képződhet a tetováláson.
 3. Ne vakarjuk vagy karcoljuk meg a tetoválást, még akkor sem, ha viszket.
 4. Kerüljük az ásványi olaj tartalmú testápolókat, mert ezek eltömíthetik a pórusokat.
 5. Ne használjunk fényvédőt a tetovált bőrön, amíg az teljesen meg nem gyógyult.
 6. Addig ne ússzunk és ne menjünk strandra, amíg a tetoválás még nem gyógyult meg teljesen.

Mikor forduljunk orvoshoz a tetoválás után

A tetoválás ápolása és a komplikációk elkerülése viszonylag egyszerű dolog, ha megértjük a gyógyulás menetét és kellően odafigyelünk a tetovált bőr megfelelő kezelésére és védelmére. Sajnos azonban előfordulhatnak olyan esetek is, mikor orvos segítségére van szükségünk.

 • A legnagyobb veszélyt a tetoválás után a fertőzések jelentik. Ha a tetovált, érzékeny bőrfelületet nem óvjuk megfelelően, az apró sebekbe baktériumok kerülhetnek, amik elszaporodva gyulladást vagy akár olyan komoly fertőzést is okozhatnak, ami orvosi ellátást igényel.
 • A fertőzött tetoválás meleg, gyulladt és érintésre fájdalmas. A bőr duzzadt lehet és kiütések alakulhatnak ki rajta.
 • Sajnos előfordulhat, hogy egyes tetováló művészek nem ügyelnek megfelelő módon a higiéniára és fertőzött eszközökkel vagy tintával dolgoznak. Ilyen esetekben fennáll annak az esélye, hogy a tetoválás során vérben terjedő betegségeket adnak tovább. Ezek közül a leggyakoribbak az alábbiak:
 1. Tetanusz
 2. Hepatitisz B
 3. Hepatitis C
 4. HIV
 5. Mikobakteriális bőrfertőzések

Forrás: MedicalNewsToday

'Fel a tetejéhez' gomb