Kozmetikai kezelésekSminkTetoválás

Milyen a jó smink tetoválás és meddig tart? – Típusok, árak és előnyök

Abban  valószínűleg mindenki egyetért, aki életében legalább egyszer kisminkelte magát, hogy egy igényes, az alkalomhoz és a karakterünkhöz illő smink elkészítése nem gyerekjáték. Nem csak azért, mert -ahogy mondani szokás- a jó munkához idő kell, amiből manapság senkinek nincs elég, hanem, mert egy kellő odafigyelés és precizitás nélkül összecsapott smink többet árt, mint használ. Nyilván a legtöbben nem igazán szeretnek rajzfilmből másolt arccal megjelenni mondjuk egy randin, vagy állásinterjún. Ráadásul, a sminket nemcsak elkészíteni nehéz, de eltávolítani is. Legalábbis úgy, hogy az ember bőre hosszútávon se lássa kárát. Mindezek tükrében talán nem túl meglepő, hogy már jó pár évtizeddel ezelőtt felmerült az igény a sminkelési folyamat egyszerűsítésére. De mit tehetünk, ha nem laknak az ágyunk alatt apró sminkes manók, akik éjszaka lemossák a régi sminket és reggelre újat készítenek helyette? Nos, a leggyakrabban használt, technikailag is kiforrott megoldás a problémára a tartós smink, azaz a sminktetoválás. Mai cikkünkben ezt a módszert fogjuk körbejárni, az alapfogalmaktól kezdve, egészen az árakig.

Mi a tartós smink és a smink tetoválás?

Számos marketing kifejezés létezik melyekkel a tartós sminket próbálják a szakemberek vonzóbbá és egyben rejtélyesebbé tenni számunkra. Ilyenek például a mikro-pigmentáció, a semi-permanent smink és ezekhez hasonló misztikus dolgok. Valójában viszont a tartós smink nem több és nem kevesebb, mint a tetoválás egy speciális formája: a kozmetikai tetoválás. Mint bármilyen más, „hagyományos” tetoválás, a tartós smink is úgy készül, hogy apró tűk segítségével festék pigmenteket juttatnak a bőr dermális rétegébe. Ez a réteg a dermisz, ami bőr külső, folyamatosan megújuló és változó felülete, az epidermisz alatt helyezkedik el. Mivel a dermisz normális esetben védve van a külső hatásoktól, így az ide bekerülő festék hosszú ideig háborítatlanul színezheti a bőrt. Tehát a tartós smink nem más, mint tetovált smink, azaz smink tetoválás.

A smink tetoválás előnyei

A tartós sminknek számos előnye van, lássunk ezek közül néhányat részletesen!

 • Bírja a rohanást. A smink tetoválás igen hasznos lehet azok számára, akik mozgalmas életstílusuk miatt nem érnek rá a sminkjükkel törődni, de mégis szeretnének egész nap jól kinézni. A tartós smink miatt nem kell folyamatosan aggódni, nem fog foltosodni vagy megfolyni. Ráadásul egy rohanós nap után, este is pont olyan jól fog mutatni, mint reggel.
 • Segíti a sportolást. Sokan vannak, akik szeretnek edzeni, úszni vagy más izzasztó és nedves sportot végezni, de sokkal ritkábban engedhetik meg maguknak, mint szeretnék, hiszen ezek után a komplett újrasminkelés szinte elkerülhetetlen. A sminktetoválás jelentősen csökkenti a sportolást követő smink problémát.
 • Megoldás lehet a bőrallergia ellen. Sajnos egyre többen szenvednek valamilyen allergiás reakciótól. Ezek egyik megnyilvánulása lehet az is, mikor valakinek a bőre nem jól tolerálja a kozmetikumokat. Ilyen esetben -ha a tetováló tinta nem okoz allergiás reakciót- jó választás lehet a smink tetoválás.
 • Nem kell hozzá szemüveg. Akinek rossz a látása, naponta szembesülhet vele, hogy milyen nehéz úgy sminkelni, hogy az ember csak homályos pacákat lát abból amit csinál. Különösen igaz ez, ha a szemünket húznánk ki és szemüveget hordunk.. A smink tetoválás sokat segíthet az ilyen kellemetlen helyzetekben is.
 • Sajnos néhány betegség, mint például a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex vagy az ízületi gyulladás tartósan ronthatja a motoros funkciókat, ami többek között kézremegéssel is jár. Ilyen esetekben is előnyös lehet egy előre elkészített, tartós smink.

Mennyire tartós a tartós smink?

Függetlenül attól, hogy szemöldök, szemhéj vagy ajak tetoválásról van szó, a festékpigmenteket minden esetben a bőr dermális rétegébe juttatják be, ahol azok hosszú távon megmaradnak. A tartós sminket nem lehet lemosni és nem tűnik el magától pár hét alatt.

Ugyanakkor, mint bármely más tetoválás, a smink tetoválás is elhalványul, kifakul idővel. Különösen igaz ez, ha gyakran van napfénynek kitéve. Mivel a tartós sminket elsősorban az arcunkon viseljük, azt folyamatosan éri napfény, ezért gyorsabban is halványul, mint más tetoválások. Éppen ezért a smink tetoválásokat időről-időre frissíteni kell ahhoz, hogy a színei olyanok maradjanak, mint eredetileg voltak.

Általánosságban elég nehéz meghatározni azt az időpontot, amikor szükségessé válik egy smink tetoválás frissítése. Ez nagyban függ a használt színek élénkségétől és attól, hogy mennyi napfény érte az adott bőrfelületet. Minél élénkebb színű egy tartós smink eredetileg és minél több napsugárzásnak volt kitéve, annál hamarabb jön el a megújítás ideje. Ezek alapján egy sminktetoválás tarthat 6 hónapig vagy akár évekig is.

A smink tetoválás típusai

Szemöldök tetoválás

Szemöldök tetoválás és microblading

A tartós sminkek manapság legnépszerűbb típusa a szemöldök tetoválás, vagy modernebb formájában a microblading. Korábban az eljárás valójában nem szólt másról, minthogy egy rajzolt vonalat tetováltak a leborotvált szemöldök helyére. Szerencsére azóta nagyon sokat finomodtak a módszerek és napjainkban a szemöldöktetoválás már sokkal többet jelent egyszerű csíkhúzogatásnál.  A modern szemöldök tetoválás igazából már nem sminket próbál utánozni, hanem valódi szálakat és árnyékokat, ezért segítségével a természetes szemöldök formája, sűrűsége és színe is drámai módon korrigálható, megváltoztatható.

A szemöldök tetoválás főbb típusai

Soft powder vagy satír szemöldök

A soft powder -vagy magyar keresztségben satír- szemöldök áll a legközelebb a szemöldök tetoválások korai megvalósításához. Ez a módszer egy picit púderes hatású, általában lágy peremű rajzolt szemöldököt hivatott reprodukálni. Tehát ebben az esetben nincs szó szemöldök szálak megrajzolásáról, vagy a természetes szemöldök árnyékolásáról.

Szálazott szemöldök

A  beszédes nevű szálazott szemöldök nem más, mint tetoválással létrehozott szemöldök szálak tömege. Ez a szemöldök tetoválás éppúgy alkalmas a szemöldök teljes pótlására, mint a természetes sűrűség, forma vagy szín módosítására.

Microblading

A microbading gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a szálazott szemöldök tetoválás, a különbség annyi, hogy egy vékony, tollhoz hasonló eszközt használnak az elkészítéséhez, ami finomabb, precízebb vonalak megrajzolását teszi lehetővé, mint a hagyományos tetováló tű. Ezzel a módszerrel a valódi szemöldök szálakkal szinte megegyező vastagságú és formájú szálak hozhatóak létre, így segítségével az eredeti szemöldök számos szempontból megváltoztatható vagy kiegészíthető.

Kinek ajánlott a szemöldök tetoválás?

A szemöldöktetoválás talán a legszéleskörűbben alkalmazható típusa a kozmetikai tetoválásoknak. Segítségével nem csak a szemöldök formája és színe, hanem sűrűsége is jelentősen megváltoztatható.

A szemöldök tetoválás ajánlott annak, aki:

 • Gyakran színezi a szemöldökét, mert nem elégedett a természetes színével, tónusával
 • Úgy érzi, hogy szemöldöke nem elég sűrű
 • A szemöldöke nem elég egyenletes és szeretné a ritkább, hiányos területeket feltölteni új szálakkal
 • Nem elégedett szemöldöke formájával és szeretné megváltoztatni a kontúrját

És, akinek nem (mindig) ajánlott:

Akinek az átlagosnál nagyobb pórusú, zsíros típusú a bőre, a tetoválás előtt érdemes lehet véleményt kérnie egy bőrgyógyásztól, mert ennél a bőrtípusnál előfordulhat, hogy a szemöldök tetováláshoz alkalmazott finom vonalak elmosódnak, torzulnak gyógyulás közben.

Szájtetoválás

Szájkontúr és ajak tetoválás

Az ajaktetoválás nem más, mint az ajkak színének tartós megváltoztatása. Két alapvető típusa létezik; Az egyik esetben a teljes ajkat tetoválják, ami gyakorlatilag egy állandó rúzst eredményez. A másik típus esetében csak az ajkak kontúrját erősítik meg vagy módosítják egy vékony, tetovált vonal segítségével. Természetesen a két módszer kombinálható is egymással. Az ajaktetováláshoz általában halvány, az ajkak eredeti színéhez hasonló színeket használnak, hiszen a cél elsősorban nem egy alkalmi smink tartóssá tétele, hanem a száj és az ajkak diszkrét kiemelése.

Érdemes tudni, hogy a smink tetoválások közül talán az ajaktetoválás elkészítése jár a legtöbb kellemetlenséggel. Ennek az az oka, hogy egyrészt az ajkak igen érzékenyek, így tetoválásuk jelentős fájdalommal jár, másrészt a tetováló pigmentek nehezebben maradnak meg rajtuk, mint más bőrfelületen, ezért a tetoválást sok esetben ismételni kell.

Kinek ajánlott az ajak tetoválás?

Az ajaktetoválás főként azoknak ajánlott, akik szeretnék megváltoztatni ajkaik színét vagy körvonalát, és jól tűrik a fájdalmat.

Szemhéj tetoválás

Szemhéj tetoválás, tartós kontúr

A szemhéjtetoválás legfőbb célja a szemhéj kiemelése és a szemek hangsúlyozása. Ehhez általában az alábbi módszereket használják:

 • A szempillavonal sűrítése, vastagítása
 • A szempillák feletti rész kiemelése
 • A teljes szemhéj színezése

A szempillák sűrítése úgy történik, hogy gyakorlatilag kitöltik a szempillák közötti üres réseket egy a pillák természetes színével megegyező színű vonallal. Ebben az esetben a sminktetoválás szinte észrevehetetlen, csak a szempillák tűnnek sűrűbbnek.

A szempillák feletti (vagy alatti) rész kiemelése tulajdonképpen a klasszikus szemkontúr. Itt az általában szemceruzával rajzolt vonalnak megfelelő szemkontúrt tetoválják a szemhéj bőrébe. Többnyire a tartós kontúrt külön készül az alsó és felső szemhéj esetében.

A teljes szemhéj színezése a hagyományos szemhéjfestést hivatott tartóssá tenni.

Kinek ajánlott a szemhéj tetoválás?

Annak, aki gyakran használ szempillaspirált vagy szemceruzát, érdemes lehet megfontolni a szemhéjtetoválást, mert sok időt és vesződséget spórolhat meg a segítségével.

Bőrhibák és sebhelyek elfedése hegtetoválással

Valószínűleg mindenkinek vannak olyan bőrhibái, melyek elütnek a bőre természetes színétől. Ezek lehetnek kisebb-nagyobb hegesedések, pigmenthiányok, vagy akár műtéti hegek is. Abban az esetben, ha ezek a bőrhibák világosabb színűek, mint a környező bőr, tetoválással csökkenthető a két felület közötti kontraszt.  Például a terhesség vagy hízás után kialakuló striákra jellemző, hogy annyira fehérek, hogy szinte kivilágítanak a bőrből. Ilyenkor megoldható, hogy a világos kis csíkokat a bőr természetes színére tetoválják, így azok a korábbinál sokkal kevésbé lesznek feltűnőek. Sajnos a környező bőrnél sötétebb árnyalatú vagy vörös hegek és bőrhibák esetében a módszer nem alkalmazható, hiszen világosítani ezeket tetoválással nem lehet. Ilyenkor megoldást jelenthet, ha tetoválás előtt az érintett bőrfelületet lézeres kezeléssel halványítják.

A tartós smink ápolása tetoválás után

 • Sminktetoválás után a bőr érzékenyebb és sérülékenyebb a szokásosnál, ezért legalább 2 hétig ne vakarjuk, dörzsöljük az érintett területet
 • Ha a tetovált bőr megduzzad vagy fáj, használjunk puha szövetbe tekert jeget a kellemetlenségek enyhítésére
 • Kerüljük a közvetlen napfényt és a vízzel való érintkezést, mert ezek negatív hatással lehetnek a tintára a gyógyulás korai szakaszában
 • A sminktetoválást az első 1-2 hétben lehetőség szerint csak tiszta kézzel vagy steril vattával érintsük meg
 • A tetovált területet legalább 5 napig ne sminkeljük és mindenféle kozmetikum és testápoló használatát is kerüljük. Így a bőr szabadon tud lélegezni és gyógyulni.
 • Kerüljük a forró vizes fürdőt, a szoláriumot, a szaunát, a sós vizet és a klórozott medencéket legalább 2 hétig a smink tetoválás után
 • A sminktetoválás a gyógyulási időszak után is védelmet és ápolást igényel, hogy színei és finom vonalai hosszabb ideig megőrizzék eredeti állapotukat. Ezért lehetőség szerint továbbra is kerüljük a közvetlen napsugárzást és használjunk olyan arckrémet, amely fényvédőfaktort is tartalmaz. Ugyanez igaz a rúzsra és szájfényre is, melyekből szintén elérhetőek UV védelemmel ellátott termékek.
 • A sminktetoválás területén semmiképpen ne használjuk olyan kozmetikumokat, melyek a kémiai hámlasztás elvén működnek, mert ezek könnyen kárt tehetnek a tetoválásban.

Smink tetoválás árak

A sminktetoválások ára (más kozmetikai kezelésekhez hasonlóan) elég nagy szórást mutat. Az, hogy pontosan mennyit kell fizetnünk a kasszánál, nagyban függ a kozmetikai stúdió népszerűségétől, a tetováló szakember hozzáértésétől és/vagy hírnevétől, illetve a felhasznált eszközök és anyagok minőségétől is. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a drágább mindig jobb, mert egy hely felkapottsága sokszor irreális áremelésekre sarkallja a tulajdonosokat, viszont a legalacsonyabb ár az esetek túlnyomó többségében nem véletlenül annyira alacsony. Ennek megfelelően az alábbi sminktetoválás árak  is elég nagy árintervallumot fednek le, de nagyjából megmutatják, hogy mettől meddig terjed az árazás az adott kezelés estében.

Szemöldök tetoválás – microblading ára

 • Soft powder vagy satír szemöldök tetoválás ára: 32.000 – 110.000 forint
 • Szálazott gépi szemöldök tetoválás ára: 38.000 – 110.000 forint
 • Microblading vagy művészi szemöldök tetoválás ára: 46.000 – 110.000 forint
 • Vegyes technikával készült szemöldök tetoválás ára: 48.000 – 110.000 forint
 • Meglévő szemöldök tetoválás frissítése: általában az eredeti ár 50-75 százaléka

Szájtetoválás ára

 • Szájkontúr ára: 28.000 – 40.000 forint
 • Félsatír ajaktetoválás ára: 35.000 – 145.000 forint
 • Teljes satír ajaktetoválás ára: 44.000 – 195.000 forint
 • Tetoválás frissítése: az eredeti ár 65-75 százaléka

Szemhéj tetoválás – tartós kontúr ára

 • Szempilla sűrítés alsó szemhéj esetében: 20.000 – 30.000 forint
 • Szempilla sűrítés felső szemhéj esetében: 20.000 – 45.000 forint
 • Szemhéjkontúr (felső szemhéj) normál vonallal: 25.000 – 90.000 forint
 • Szemhéjkontúr (felső szemhéj) vastag vonallal: 39.000 – 110.000 forint
 • Szemhéjkontúr alsó szemhéjon: 17.000 – 45.000 forint
 • Szemhéjkontúr mindkét szemhéjon: 40.000 – 130.000 forint
 • Szemhéj satírozás ( smokey eyes, butterfly, stb): 60.000 – 120.000 forint

Tartós smink galéria

tartós-smink-galériaForrás: WebMD

'Fel a tetejéhez' gomb