HajbeültetésHajhullásHajkezelések

Mit tehetünk a kopaszodás ellen? – A FUE hajbeültetés menete részletesen

twitterFacebook

A statisztikák szerint 50 éves korukra a férfiak 80% kénytelen valamilyen mértékben megtapasztalni a kopaszodás által okozott esztétikai problémákat. Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint a férfias típusú hajhullás folyamata nem visszafordítható, az elhalt hajhagymák többé nem termelnek hajszálakat és az érintett területeken a fejbőr végleg kopasz marad.

Bár a kopaszodás üteme lassítható olyan készítményekkel, mint a minoxidil oldat vagy a finasteride tartalmú gyógyszerek, ezekkel sajnos csak időt nyerhetünk, végleges megoldást nem kínálnak a problémára. Azonban nincs minden veszve, hiszen mára a hajbeültetés módszerei olyan fejlődésen mentek keresztül, hogy segítségükkel már igen jelentős mértékben javíthatóak a kopaszodás esztétikai hátrányai. De mi is pontosan a hajbeültetés és hogyan történik?

A FUE hajbeültetés alapjai

A hajbeültetés módszere azon tényen alapul, hogy a hajas fejbőr oldalsó és hátsó részén található hajhagymák az esetek túlnyomó többségében ellenállóak a kopaszodásért felelős DHT (dihidro-tesztoszteron) nevű hormon hatásaival szemben. Az ezekről a területekről kinyert hajhagymák a hajhullástól érintett területekre áthelyezve megtartják ezt a tulajdonságukat és ép hajszálakat termelnek.

A hajbeültetésnek jelenleg két típusát alkalmazzák: a FUT (Follicular unit transplant) és a FUE (Follicular unit extraction) hajbeültetést. A FUT eljárás során a tarkó területéről egy bőrcsíkot metszenek ki, majd ezt apróbb egységekre darabolva ültetik be a fejtető bőrébe. Ez a módszer végnapjait éli, számos hátránya miatt (pl. hosszú heg a tarkón) napjainkban már egyre kevesebb ilyen jellegű beavatkozást végeznek.

A hajbeültetések másik típusa a FUE hajbeültetés. Ebben az esetben a hajhagymákat úgynevezett graftonként nyerik ki a donor területről, amely egy jóval kifinomúltabb eljárás, mit a FUT-nál végzett csíkvétel. A graftok apró bőrdarabkák, melyek 2-4 hajszálat tartalmaznak. Ezeket a hajszál egységeket ültetik be egyenként a kopaszodással érintett fejbőrbe. A módszer nagy előnye, hogy nem jár hegesedéssel és az egyre fejlettebb műtéti eszközöknek köszönhetően minden korábbinál precízebb és gyorsabb hajbeültetést tesz lehetővé.

A FUE hajbeültetés menete

A FUE hajbeültetés folyamata három fő részre bontható:

  • Hajszálak (graftok) kinyerése a donor területről
  • A hajszálak előkészítése és tárolása
  • A hajszálak beültetése a fogadó területre

Ezek a fázisok sok esetben átfedhetik egymás, tehát például a graftok kinyerésével párhuzamosan zajlik a korábban begyűjtött graftok előkészítése is.

fue-hajbeultetes

A hajbeültetés első szakasza – A graftok kinyerése

A FUE hajbeültetés első szakaszában a hajtüsző egységek (graftok) kinyerése történik. Az eljárást speciális, általában 0,7-0,9 milliméter átmérőjű körkések segítségével végzik. Az általában 2-4 hajszálat tartalmazó, apró fejbőrdarabokat körbevágják, az így képzett szövethengereket kihúzzák és beültetésükig megfelelő körülmények között tárolják. Ezzel a módszerrel óránként nagyjából 600-1200 graft nyerhető ki biztonságosan a donor területről, ami egy műtéti napra vonatkoztatva 1500-5000 hajszál beültetését teszi lehetővé.

A FUE hajbeültetés első szakaszának jellemzői
  • A hajbeültetés előtt a fejbőr hátsó és oldalsó részén a hajat általában rövidre nyírják (1-2 mm), mert a graftok kinyerése és beültetése csak ilyen hosszúságú hajszálakkal végezhető el megfelelően. Amennyiben a páciens nem szeretne a teljes donor területen rövid hajat viselni a műtét után, lehetőség van arra is, hogy a hajat csak egy csíkban, vagy több kisebb területen vágják le, így a megmaradó hosszabb haj megfelelő takarást nyújthat a rövidebb részeken is.
  • A hajtüsző egységek kinyerése a donor területen apró, pontszerű hegekkel jár, melyek egymástól egyenlő távolságra helyezkednek el
  • A hajbeültetés után 4-5 nap alatt a haj annyira megnő, hogy a graftok kinyerésének nyomait eltakarja
  • Mivel a hajszálak kivételéhez nagyon pici és egymástól elkülönülő bemetszéseket alkalmaznak, a hajbeültetés utáni gyógyulás általában gyorsan és kevés kellemetlenséggel zajlik
  • A FUE hajbeültetéshez rendelkezésre álló donor terület viszonylag nagy méretű, így a graftok kinyerése nem ritkítja meg a látványosan a hajzatot

A hajbeültetés második szakasza – A hajszálak előkészítése és tárolása

A hajbeültetés végső eredményének szempontjából kiemelkedően fontos a kinyert hajtüszők túlélése, hiszen, ha ezek károsodnak, vagy elpusztulnak, a beültetés helyén nem fognak hajszálakat termelni. Éppen ezért, a FUE hajbeültetés közben a graftokat speciális, hűtött folyadékban tárolják, amely egyrészt megakadályozza a szövetek bomlását, másrészt biztosítja a hajszálak életben maradásához elengedhetetlenül fontos nedves közeget.

A hajbeültetés első és második szakasza így gyakorlatilag egyszerre zajlik, hiszen a kinyert hajszál egységeket szinte azonnal a tárolásukhoz kialakított környezetbe helyezik. Azonban a műtét elvégzésére a körültekintő tárolás ellenére sem áll rendelkezésre végtelelen idő, a testen kívül a szövetek csak átmenetileg tarthatóak életbe. Így az egyszerre hajbeültetéssel átültethető hajszálak száma behatárolt, a kinyert graftokat 6-8 órán belül a fogadó területen be kell ültetni.

A hajbeültetés harmadik szakasza – A graftok beültetése

A hajbeültetés menetének utolsó szakaszában a kinyert hajtüsző egységeket a kopaszodás által érintett területen kialakított résekbe helyezik. Az eljárás két fő részre bontható: a befogadó nyílások elkészítése és a graftok behelyezése. A FUE hajbeültetéshez szükséges nyílásokat speciális mikrovésővel alakítják ki a hajhiányos területen. Nagyon fontos, hogy ezek a nyílások megfelelő szögben legyenek képezve, hiszen ez mind a hajtüsző életben maradásához és megtapadásához elengedhetetlen vérellátást, mind pedig a hajszál megfelelő növekedési irányát alapjaiban határozza meg.

Éppen ezért általában oldalirányú bemetszéseket alkalmaznak és a hajszálak dőlésszögét az érintett területen növő haj természetes növekedési irányának megfelelően állítják be (a fejtetőtől távolodva egyre élesebb szögben, többnyire 30-45 fok között). A minél jobb takarás érdekében a graftokat az esetek túlnyomó részében egymáshoz képest átfedésben, zsindelyszerűen helyezik el.

Mivel a fejbőr különböző területein a hajszálak sűrűsége eltérő, így a hajbeültetés során ennek figyelembevételével történik a beültetett haj sűrűségének beállítása. Természetesen, mivel a felhasználható hajszálak száma véges, így az eredeti hajsűrűség visszaállítására többnyire nincsen mód, de kisebb mértékű kopaszodás esetében 40-50 graft/négyzetcentiméter, nagyobb kiterjedésű hajhiánynál pedig 25-40 graft/négyzetcentiméter sűrűség általában elérhető.

A hajtüsző egységek beültetése többnyire kézi módszerrel történik, amely nagy odafigyelést igényel, hiszen a hajszálaknak nem csak a kivétel és a tárolást, de a hajbeültetés folyamatát is túl kell élniük. Ebben a fázisban a kinyert graftokat óvatosan az előre kialakított nyílásokba helyezik, amihez általában speciális, precíziós eszközt használnak, amely biztosítja, hogy a graftok ne sérüljenek.

Ezzel a FUE hajbeültetés főbb szakaszai véget is értek és a megfelelően végrehajtott műtét után a beültetett hajhagymák 90-95%-a nagyjából fél éven belül új hajszálakat kezd termelni.

Részletesen a hajbeültetés utáni időszakról itt olvashat

Hajbeültetés előtte utána képek és információk

hajbeultetes-galeria

'Fel a tetejéhez' gomb