HajbeültetésHajhullásHajkezelések

FUE hajbeültetés – Mennyi hajszál szükséges a sikeres műtéthez?

twitterFacebook

Mi a FUE hajbeültetés?

A FUE hajbeültetés egy a kopaszodás által okozott hajhiány pótlására kifejlesztett eljárás. A FUE (Follicular Unit Extraction) módszer lényege, hogy a hajhullás által nem érintett, általában a fej két oldalán és a tarkón elhelyezkedő donor területekről follikuláris egységeket, úgynevezett graftokat nyernek ki, majd ezeket beültetik a hajhiányos területre. A hajbeültetés során egy speciális eszközt használnak, amely apró, kör alakú bemetszést ejt a follikuláris egység körül, elválasztva azt a környező szövetektől.

A graftok kinyerése történhet kézi vagy gépi módszerrel is, ennek megválasztása általában az adott páciens adottságaihoz igazítva történik. A graftok kinyerését addig ismétlik, amíg megfelelő számban nem állnak rendelkezésre a hajbeültetés végrehajtásához. Ez az eljárás általában néhány órát vesz igénybe, de nagyobb hajmennyiséget igénylő hajbeültetés esetén két-három egymást követő napon is folytatódhat a beavatkozás. A hajbeültetés második fázisában a fogadó területen apró bemetszéseket ejtenek és ezekbe a résekbe helyezik be a korábban kinyert graftokat, ahol azok idővel megtapadnak és új hajszálakat kezdenek termelni.

Mi a graft?

Graftnak a hajbeültetés során átültetendő szövetet-egységet (follicular unit, follikuláris egység) nevezik. Egy graftban bőr, kötőszövet és egy-kettő, esetleg három vagy négy hajhagyma és hajszál található. Minden hajhagyma egy hajszálat termel. FUE hajátültetés esetében a hajat graftonként veszik ki, és ugyanígy ültetik vissza.

Miért számolnak az egyik helyen graftban, a másik helyen hajszálban?

A hajbeültetés árát szinte minden esetben graft vagy hajszál árban szokták meghatározni. A graftok száma a hajbeültetés során elvégzendő munka mennyiségét, míg a hajszálak száma a takarás minőségét jelenti. Ezért graftban számolni a hajátültetést végző klinikának gazdaságosabb, hajszálban számolni viszont etikusabb. A graftok hajszálsűrűsége egyénenként eltérő, ezért például, ha valaki 1000 graftért fizet, nem tudhatja, hogy valójában 1000 vagy 4000 hajszálért fizetett, pedig takarás szempontjából ez egyáltalán nem mindegy.

Mennyi hajszálra van szükség a hajbeültetéshez?

A hajbeültetéshez szükséges hajszálak mennyiségének meghatározása igen nehéz feladat. A legjobb közelítő értéket úgy kaphatjuk meg, ha megmérjük hajhiányos terület méretét és denzitométer vagy becslés segítségével meghatározzuk a még meglévő hajszálak sűrűségét egy négyzetcentiméteren. A természetes haj sűrűsége a fejtetőn általában 120-200 hajszál négyzetcentiméterenként, a donor területen pedig 200-260 hajszál négyzetcentiméterenként. A hajbeültetés során beültetett haj sűrűsége többnyire 80-120 hajszál négyzetcentiméterenként.

A teljesen kopasz területre beültetett haj általában 100 hajszál/négyzetcentiméter sűrűségtől felfele már jó optikai hatást biztosít. A hajbeültetés területének méretét pontosan felmérni elég nehéz feladat a terület szabálytalan formája miatt, de jó közelítéssel elmondható, hogy a homlok két oldalán található részek egyenként nagyjából 6 centiméter hosszúak. Tehát, ha a hajvonalat szeretnénk például 1 centiméterrel lejjebb hozni, akkor a hajbeültetés 2×6=12 négyzetcentiméteres területet érint. 12 négyzetcentiméter 100 hajszálas sűrűséggel 1200 hajszálat jelent.

Mennyi a hajbeültetéssel beültethető hajszálak maximális száma?

A hajbeültetés során csak azt a hajmennyiséget tudják felhasználni, ami a donor területen rendelkezésre áll és ez a mennyiség nagyban múlik a páciens adottságain. Így ennek pontos meghatározása minden esetben egyéni elbírálást igényel. Általánosságban elmondható, hogy a donor terület eredetileg 6-8000 graft, azaz körülbelül 10-18000 hajszál kinyerésére alkalmas, de ez a mennyiség sok esetben már nem teljes egészében áll rendelkezésre a hajbeültetés számára. Nagyjából 5-6000 grafttal, 12000 hajszállal már igen jó fedést lehet elérni nagyobb kiterjedésű kopaszság esetén is (Norwood IV-V), főleg, ha a hajszálak jó minőségűek. Azonban Norwood VI -VII fokozatú hajhiány ezzel a mennyiségű hajszállal már csak részlegesen, vagy az eredeti sűrűségnél jóval kisebb sűrűséggel lenne pótolható.

norwood-skala

FUE hajbeültetés esetében a biztonsági donor területről technikailag kinyerhető graftok száma általában 2000-3000, azaz kb. 4000-6000 hajszál. Az esetek egy részében azonban ennél nagyobb mennyiségű haj hiányzik a fejtetőről. Mivel így nincs lehetőség egy műtéttel az eredeti hajsűrűséget helyreállítani, illetve nagyobb hajhiány esetén a teljes területet lefedni, így a megfelelő vizuális hatás elérése az első számú cél.

Mennyi a hajbeültetéssel beültethető hajszálak minimális száma?

Norwood III fokozatú vagy annál kisebb mértékű kopaszodás esetében felmerülhet, hogy kis mennyiség átültetését érdemes-e elvégezni. Általában elmondható, hogy 1500-2000 hajszál alatt valódi esztétikai eredményt adó hajbeültetés nemigen végezhető. Néhány 100 graft átültetése általában értelmetlen, mert ennek csak nagyon kevés fedő hatása van. Azonban olyan esetekben, mikor kisebb, részleges hiány vagy ritkulás pótlása a cél, jó eredmény érhető el akár 300-500 grafttal végzett hajbeültetéssel is.

 

'Fel a tetejéhez' gomb