HajbeültetésHajhullásHajkezelések

Hajbeültetés – Mire számíthatok a műtét után?

twitterFacebook

Sok férfi és nő számára okoz gondot a hajhullás következtében megritkult haj, az egyre magasabbra kúszó hajvonal és a kopasz fejbúb. Szerencsére manapság már lehetőség van rá, hogy hajbeültetés segítségével a folyamat esztétikai hátrányait jelentősen lecsökkentsük. A FUE hajbeültetés egy igen hatásos eljárás, mely során a fejbőr kopaszodásnak ellenálló területeiről -általában a tarkó és a halánték- hajszálakat ültetnek át a fejtető hajhullás által érintett részeire, ezzel nagy mértékben javítva a haj megjelenésén.

Azonban a teljes siker elérésében nem csak a műtét maga, hanem az azt követő időszak is igen nagy jelentőséggel bír. A hajhagymák megtapadásához és növekedéséhez biztosítani kell az optimális körülményeket, ami a hajbeültetés után a páciens feladata és felelőssége. Cikkünk részletes leírással szolgál a hajbeültetés utáni teendőkről és a várható eredményekről.

Mire számíthatok a hajbeültetés után?

 • A hajbeültetést követő néhány éjszakán célszerű megemelt fejjel aludni
 • A műtétet követő reggel távolítsuk el a fejpántot és a kapott speciális samponnal mossunk hajat háromszor
 • A hét fennmaradó napjain mossunk hajat kétszer
 • A hajbeültetést követő 10. naptól használhatunk hagyományos sampont és visszatérhetünk a megszokott hajápoláshoz, de legyünk óvatosak a beültetés területén
 • A műtét után 3 napig kerüljük az alkoholfogyasztást
 • A hajbeültetést követő 2 hétben tartózkodjunk a dohányzástól
 • Erős napfényben használjunk kalapot
 • 2 héttel a műtét után 30 vagy magasabb faktorszámú naptejjel mehetünk a napra
 • 3 héttel a hajbeültetés után levágathatjuk a hajunkat
 • 4 héttel a műtét után befestethetjük a hajunkat
 • Kerüljük a megerőltető mozgást a beültetés utáni hetekben (részletek lejjebb)

Fontos szabályok és teendők a hajbeültetés után

 1. A hajbeültetést követő néhány éjszakán javasolt olyan párnát használni, aminek segítségével a fejet megemelt állapotban lehet tartani annak érdekében, hogy a műtéti terület ne érintkezzen semmivel. Alvást segítő és fájdalomcsillapító készítmények szedése esetenként indokolt lehet, de antibiotikumokra többnyire nincs szükség. A hajbeültetés utáni reggelen a fejpántot el kell távolítani és a kapott speciális samponnal a hajat háromszor óvatosan meg kell mosni. Az első hajmosás után kötésre a továbbiakban nincs szükség.
 2. A hét fennmaradó részében napi két hajmosás ajánlott. A beültetett hajtüsző egységek (graftok) szorosan illeszkednek a hajbeültetés során kialakított helyükre és nem fognak elmozdulni a hajmosástól, amennyiben a páciens betartja a kapott instrukciókat.
 3. A hajbeültetés utáni 10. naptól a páciens visszatérhet a hagyományos hajápoláshoz. A beültetett graftok ekkorra már megtapadnak új helyükön, de a műtéti területén továbbra is fokozott óvatosságra van szükség.
 4. Alkohol fogyasztása 3 napig, a dohányzás pedig 2 hétig kerülendő. Erős napsütésben kalap viselése ajánlott, amelyet 2 hét után magas fényvédő faktorú naptej használatával ki lehet váltani.
 5. Általában a páciens a hajbeültetés után egyből visszatérhet szokásos napi rutinjához, de a megerőltető testmozgást néhány hétig kerülnie kell. A komolyabb fizikai igénybevétellel járó mozgásformákhoz való visszatérés pontos időpontja nagyban függ a műtét által érintett fejbőr kiterjedésétől és a lazaságától, melyről a kezelést végző orvos tud részletes felvilágosítással szolgálni.
 6. Amennyiben a páciens gondosan betartja a műtét után kapott utasításokat, a hajbeültetés által okozott hegek néhány nap után már alig észrevehetőek, 10 nap után pedig szinte észrevehetetlenek. A műtét során kapott gyulladáscsökkentők általában elégnek bizonyulnak hozzá, hogy ne alakuljon ki duzzanat a kezelt területen (illetve ritkán a homlokon és a szemek között), de, ha ez mégis előfordul, az első hét folyamán a duzzanat elmúlik.
 7. A hajbeültetés során beültetett haj nagyjából a 10. hét környékén kezd el növekedni. Innentől következik egy elég hosszú folyamat: körülbelül a 6. hónapra válik az új haj esztétikailag megfelelővé és a teljes sűrűségét a műtét után 1 évvel éri el.

Esetenként előfordulhat, hogy az eredetileg meglévő haj hullani kezd a beültetett és még nem teljesen kinőtt haj mellett, ami miatt úgy tűnhet, hogy a teljes szakasz ritkábbá válik. Ez csak átmeneti állapot, aggodalomra az esetek túlnyomó részében nincs ok.

Az alábbi táblázat mutatja a FUE hajbeültetés után általában várható menetrendet. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy ezek az adatok személyenként változóak lehetnek, így eltérés esetén sincs aggodalomra ok.

Hajbeültetés után

A hajbeültetés után eltelt időA beültetés területeA donor terület
A hajbeültetést követő első napÓvatos, de alapos hajmosás szükséges, amíg az összes vér eltávolításra nem kerül a fejbőrrőlNémi fájdalomra, esetleg zsibbadásra lehet számítani
2-3. napNémi varasodás és bőrpír tapasztalható. Átmeneti duzzanat megjelenése lehetséges.A fájdalom nagyrészt megszűnik, zsibbadás még fennálhat
4-6. napEsetenként duzzanat a szem és az orr környékén.Hajmosás közben a pörkösödés eltávolítható.
1. hét végeA duzzanat általában elmúlik, bőrpír esetenként még tapasztalható. A hajbeültetés 1 hetes szakállra hasonlít.Fájdalom már nem tapasztalható. Esetenként a zsibbadás még fennállhat.
10. napA beültetett haj tartósan az új helyére rögzül. Vissza lehet térni a szokásos hajápoláshoz. Az esetleg visszamaradt pörkösödés lemosható.A varratok kezdenek felszívódni és eltávolítják az első kapcsokat.
2. hét végeA beültetett haj elkezd kihullaniZsibbadás már nem jellemző
3. hét végeA beültetett haj tovább ritkul. Hajvágás engedélyezettA varratok eltűnnek.
1. hónap végeA beültetett hajhagymák nyugalmi állapotba kerülnek. A beültetett terület hasonlóan néz ki, mint hajbeültetés elött. Hajfestés lehetséges.A donor területet továbbra is védeni kell a fizikai behatásoktól. A fejbőr megnyúlásával járó tevékenységek nem ajánlottak.
2-5. hónapA beültetett haj növekedésnek indul. Ilyenkor még csak vékony szálak jelennek meg. Az eredeti haj a kezdeti ritkulás után szintén kezd visszanőni. Zsibbadás már nem tapasztalható
6-9. hónapA beültetett haj még vékony, de tovább növekszik és sűrűsödik. A donor terület visszanyeri a hajbeültetés előtti állapotát
10. hónapA páciens jelentkezik felülvizsgálatra. Amennyiben további hajbeültetésre lesz szükség, az ekkor már megtervezhető.
1. évKezd kialakulni a hajbeültetés végső eredménye.
1-2. évTovábbi haj sűrűsödés lehetséges. A fejbőr állapota teljesen normalizálódik.

Hajbeültetés előtte utána képek és információk

hajbeultetes-galeria

'Fel a tetejéhez' gomb