HajbeültetésHajhullásHajkezelések

Hajbeültetés árak – Mennyibe kerül a műtét? – Graft vagy hajszál?

twitterFacebook

Mi a hajbeültetés és hogyan kezelhető vele a kopaszodás?

A hajbeültetés a kihullott, megritkult haj kezelésére, pótlására kifejlesztett plasztikai sebészeti eljárás. A hajbeültetést legtöbb esetben a férfias típusú hajhullás (androgen alopecia – AGA) kezeléséhez használják. Az eljárás alapját az a tény képezi, hogy a tarkón és a hajas fejbőr oldalsó részein található hajszálak általában ellenállóbbak a dihidro-tesztoszteronnal (DHT) szemben, mint a fejtetőn lévők. A DHT egy, a tesztoszteron konverziójából származó hormon és jelenlegi ismereteink szerint a férfias típusú hajhullás fő okozója. Legtöbb esetben a hajhullástól szenvedő férfiak fejbőre érzékenyebb a DHT hatásaira, illetve a szervezetük nagyobb mennyiségben termeli azt, mint kopaszodástól nem sújtott társaiké. Napjainkban a hajbeültetés egyetlen bevált módszere az, hogy a hajas fejbőr hátsó és oldalsó, DHT rezisztens részeiről begyűjtött hajszál-egységeket (graftokat) átültetik a kopaszodással érintett területekre.

Mitől függ a hajbeültetés ára?

A hajbeültetés ára és elszámolási egységei – Graft vagy hajszál?

A hajbeültetés árát általában két módon szokás megadni; az egyik a graft ár, a másik pedig a hajszál ár. A graft egy apró fejbőr darab, ami 1-4 hajszálat tartalmaz, ez képezi a hajbeültetés technikai egységét, hiszen a korszerű eljárások során a haj áthelyezése graftonként történik. Valójában a két elszámolási egység a gyakorlatban egy és ugyanaz, ugyanis a hajbeültetés során átültetett hajszálakat nem számolják meg egyenként, hanem a graftok száma alapján kalkulálják.

Tehát amennyiben a hajbeültetés ár hajszálanként kerül meghatározásra, akkor is a graftok száma képezi az ár alapját. Miért van akkor mégis szükség a hajszálankénti árra? Ennek alapvetően csak marketing okai vannak, hiszen a hajbeültetést igénybe vevő páciensek nagy része nincsen tisztában a graft jelentésével és szerepével az eljárás során, így számukra sokkal érthetőbb, ha a hajbeültetés ára hajszálanként van megadva. Ennek az árképzésnek azonban létezik hátulütője is, hiszen a graftokban található hajszálak száma egyénenként eltérő lehet, így az átültetett szálak száma sok esetben más, mint, az a kalkulált átlag, amiért a páciens fizet.

Ugyanakkor, mint fentebb említettük, a FUE hajbeültetés technikai egysége a graft, így az elvégzett munka is az átültetett graftok számával mérhető a legjobban, tehát valójában a ténylegesen áthelyezett hajszálak száma ebből a szempontból nem mérvadó. Mindemellett az is látható, hogy a hajbeültetés árának hajszálankénti elszámolásával az árképzés bizalmi kérdéssé válik, hiszen a páciens nem tudhatja, hogy az adott klinika milyen átlagszámot használ a graftok átváltására; Előfordulhat, hogy az egyik helyen graftonként 2 hajszállal számolnak, míg máshol 4-gyel, viszont a hajszálankénti ár nagyságrendileg ugyanaz. Ebben az esetben a valóban átültetett graftok számában jelentős különbség lehet, hiszen például 1000 hajszál az egyik helyen 500 graftot takar, míg a másikon csak 250-et. Fontos tehát, hogy a hajbeültetést végző klinika kiválasztásakor kérdezzünk rá a graftonkénti árra is, amennyiben az nincs megadva.

A hajbeültetés módszere és típusa

Valójában a hajbeültetéshez alkalmazott módszerek nem különböznek olyan nagy mértékben, mint az elsőre látszik. Manapság az egyetlen jól működő és széles körben végzett eljárás a FUE hajbeültetés. Létezik még egy módszer, melyet elvétve még alkalmaznak: a FUT hajbeültetés. Ez gyakorlatilag a FUE elődje, ennek megfelelően elavult, körülményes és komoly hegekkel jár, így célszerű messze elkerülni. Hogyan történik a haj átültetése a FUE hajbeültetéssel? Az eljárás lényegét a már korábban is említett megoldás képezi, amely során a fejbőr hátsó és oldalsó, DHT rezisztens részéről kinyert hajszál-egységeket (Follicular Unit), graftokat átültetik a hajhullás által érintett területekre. Az így áthelyezett hajhagymák idővel megtapadnak a hajbeültetés területén és új, a kopaszodást kiváltó hatásokra kevésbé érzékeny hajszálakat kezdenek termelni.

Tehát a módszer mindenhol ugyanaz, mi okozza akkor az árkülönbségeket? A hajbeültetés árának differenciálásához általában a használt eszközöket, az ellátás minőségét, az orvos rutinját és a kiegészítő kezeléseket használják. Lássuk ezeket részletesen.

A hajbeültetéshez használt eszközök

Hajbeültetést ajánló weboldalakon gyakran találkozhatunk látszólag különböző eljárásokkal, mint például a FUE, a FUE2 vagy a FUE Safe System. Ezek gyakorlatilag minden esetben a klasszikus FUE hajbeültetést takarják, a különbséget általában a felhasznált műtéti eszközök jelentik, különös tekintettel a graftok kinyeréséhez alkalmazott körkésre. A körkés típusa és minősége jelentősen meghatározhatja a hajbeültetés gyorsaságát és precizitását, így a fejlettebb eszközökkel végzett beavatkozás gyakran kényelmesebb a páciens számára és a beültetett graftok is kevésbé sérülnek, ezáltal a hajszálak nagyobb arányban tudnak megtapadni a hajbeültetés területén.

A hajbeültetés kényelmi szolgáltatásai

Mivel a hajbeültetés egy viszonylag időigényes beavatkozás és a páciens esetenként több napot is eltölthet a klinikán, a kényelmi szolgáltatások színvonala és széleskörűsége jelentősen befolyásolhatja a hajbeültetés árát.

A hajbeültetést végző sebész rutinja és szakértelme

A hajbeültetés minőségét legnagyobb mértékben befolyásoló tényező kétségkívül a beavatkozást végző szakorvos rutinja és felkészültsége. Értető tehát, hogy ez a szempont a hajbeültetés árában is megjelenik. Az orvos tudásától és gyakorlatától függ többek között, hogy a beültetett hajszálak megfelelő, természetes szögben kerülnek-e elhelyezésre, hogy a hajvonal kialakítása illeszkedik-e a meglévő haj megjelenéséhez, hogy a hajbeültetés mennyi időt vesz igénybe és a hajszálak milyen arányban tudnak megtapadni a hajbeültetés helyén. Továbbá az orvos felkészültsége határozza meg azt is, hogy képes-e a legmegfelelőbb eszközök kiválasztására és használatára, illetve a megszokottól eltérő helyzetekben tudja-e úgy módosítani a hajbeültetés sztenderd technikáit, hogy a végeredménnyel a páciens maradéktalanul elégedett legyen. Egy kezdő hajbeültetés specialista hiába használja a legjobb minőségű műtéti eszközöket, ha nincs elég rutinja hozzá, hogy azokat hatékonyan alkalmazza.

Hogyan válasszunk ki a megfelelő orvost?

A hajbeültetést végző orvos kiválasztása sajnos nem egyszerű feladat, ugyanis pillanatnyilag még nem áll rendelkezésünkre olyan nyilvános rendszer vagy adatbázis, amely objektív módon, a hajbeültetést igénybe vevő páciensek szempontjából értékelné a szakorvosokat. A reklám és a marketing sokszor félrevezető lehet, hiszen az, hogy az adott orvos, vagy klinika nagy hangsúlyt fektet tevékenységei népszerűsítésére, még nem feltétlenül jár együtt a minőségi szolgáltatással. Ugyanígy nem sokat mutat meg a hajbeültetés minőségéből, ha az adott klinikán ismert emberek számára is végeztek már beavatkozásokat, hiszen a legtöbb esetben ez is csak egyfajta reklám, aminek ára általában az ingyenes hajbeültetés. Hogyan dönthetünk mégis megalapozottan? Az alábbi feltételek teljesülése általában rutinos és felkészült orvosra utal:

  • Oklevelekkel rendelkezik az elvégzett szakmai képzésekről
  • Tagja valamelyik nemzetközileg is elismert hajbeültetési társaságnak
  • Nagy mennyiségű és jól dokumentált referenciákkal rendelkezik
  • Komoly publikációkat közöl elismert, szakmai lapokban
  • A független közösségi fórumokon jó véleménnyel vannak róla korábbi páciensei
  • Saját oldalán is engedélyezi páciensei számára a véleménynyilvánítást

A hajbeültetés kiegészítő kezelései

A hajbeültetés ára egyes esetekben a műtéten kívül tartalmazhat bizonyos kiegészítő kezeléseket is. Ezek általában olyan gyógyszeres és egyéb kezelések, melyek önmagukban is alkalmasak a hajhullás megállítására és a még élő hajhagymák hajtermelésének beindítására. Ilyen lehet például a Dutasteride vagy Finasteride kezelés, vagy újabban az úgynevezett Drakula terápia. Amennyiben a hajbeültetés ára ilyen kiegészítő kezelést is tartalmaz, minden esetben nézzünk utána, hogy az adott kezelés különálló formában is létezik-e és, ha igen, indokolja-e az adott mértékű árkülönbözetet.

A hajbeültetés ára

Magyaroszágon 2016-ban a hajbeültetés átlagos ára a következőképpen alakult:

FUE hajbeültetés ára hajszálanként: 170-350 forint

FUE hajbeültetés ára graftonként: 270-550 forint

FUT hajbeültetés ára graftonként: 200-300 forint

Csomagárak

FUE hajbeültetés 3000-5000 hajszálig: 500.000-650.000 forint

FUE hajbeültetés 6000-8000 hajszálig: 800.000-900.000 forint

FUE Safe System hajbeültetés 3000-5000 hajszálig: 600.000-700.000 forint

FUE Safe System hajbeültetés 6000-8000 hajszálig: 900.000-1.100.000 forint

Hajbeültetés előtte utána képek és információk

hajbeultetes-galeria

Árak frissítve: 2018. január 10.

'Fel a tetejéhez' gomb