HajbeültetésHajhullásHajkezelések

A kopaszodás és hajhullás kezelése hajbeültetéssel

twitterFacebook

Sok férfi és nő számára okoz gondot a hajhullás különböző formái következtében megritkult haj, az egyre magasabbra kúszó hajvonal és a kopasz fejbúb. Szerencsére manapság már lehetőség van a kopaszodás és a hajhullás kezelésére hajbeültetés segítségével. A hajbeültetés igen hatásos módja annak, hogy a folyamat esztétikai hátrányait jelentősen lecsökkentsük és nagy mértékben javítsunk a haj megjelenésén.

A hajhullás okai és típusai

A hajhullás egy természetes folyamat, amely során a hajszálak kihullanak, majd új szálakkal pótlódnak. A hajhullás akkor nevezhető rendellenesnek, ha a kihullott hajszálak helyét nem, vagy nem megfelelő mennyiségben veszik át az új hajszálak. Egy átlagos felnőtt fejbőrén 100-150.000 hajszál található és ebből naponta 80-100 kihullik és új szálakkal pótlódik. Egy időben a hajszálak körülbelül 90%-a növekszik. Minden szőrtüszőnek/hajhagymának megvan a saját életciklusa, melyet számos tényező befolyásolhat, mint például az életkor vagy valamilyen betegség. Ez az életciklus három fázisra bontható:

  • Anagén fázis: aktív növekedési szakasz, amely 2-6 évig tart
  • Katagén fázis: átmeneti növekedési szakasz, amely 2-3 hétig tart
  • Telogén fázis: nyugalmi szakasz, amely 2-3 hónapig tart és a végén a hajszál kihullik, és a növekedési ciklus újra kezdődik

A hajhullás két jellemző módon jelentkezhet: az egyik esetben a haj a normálisnál  nagyobb mennyiségben (napi több, mint 100 hajszál) hullik és a hajhagymák ezt nem tudják megfelelően pótolni, a másik esetben pedig a hajváltás normális ütemű, de az új hajszálak száma fokozatosan csökken. Mindkét állapot maradandó kopaszodáshoz vezethet, ha a hajhagymák károsodásával, pusztulásával jár. Amennyiben a hajhagymák nem károsodnak, csak termelésük szünetel, átmeneti hajhullásról beszélünk. A hajhullásnak három fő megjelenési formája létezik:

Diffúz hajhullás

Diffúz hajhullás esetében a haj nagyjából egyenletesen ritkul meg, a kopaszodás nem mutat semmilyen mintát és általában a teljes fejbőrt érinti.

Foltos hajhullás

Foltos hajhullás esetében a haj egymástól elkülönülő foltokban ritkul meg, melyek a fejbőr bármely részén elhelyezkedhetnek.

Férfias típusú kopaszodás

Férfias típusú kopaszodás esetén a haj általában nem hullik rendellenes mennyiségben, hanem tipikus mintát követve, fokozatosan eltűnik a fejtetőről.

A kopaszodás és hajhullás kezelése hajbeültetéssel

A hajhullás kezelése hajbeültetéssel a legtöbb esetben akkor lehetséges, ha a haj nem diffúz módon, a teljes fejbőrön ritkult meg, hanem a hajhullás a hajzatnak csak bizonyos részeit érinti. A leggyakrabban előforduló részleges hajhullás a férfias típusú kopaszodás, más néven az androgén alopecia.

Mi az androgén eredetű hajhullás?

Az androgén hajhullás egy olyan genetikai eredetű állapot, amely túlnyomó részben (96-98%) a férfiakat érinti, de ritkán nőknél is előfordulhat. Férfiak esetében már a korai 20-as éveikben jelentkezhet ez a fajta férfias típusú hajhullás, amely során a haj a homlok és/vagy a fejbúb irányából indulva fokozatosan megritkul, majd eltűnik. Androgén alopecia okait általában hormonális folyamatokhoz kötik. Az emberi szervezetben természetes módon megtalálható férfi nemi hormon, a tesztoszteron átalakulása során dihidro-tesztoszteron (DHT) keletkezik, amely esetenként károsíthatja a hajhagymákat.

Amennyiben a szervezet DHT szintje a normálisnál magasabb, vagy a fejbőr a szokásosnál érzékenyebb a hatásaira, a haj maradandóan megritkulhat, kihullhat. A probléma genetikai háttere nem teljesen tisztázott, de az elmondható, hogy az öröklődés jelentős szerepet játszik megjelenésének valószínűségében. Érthető módon az androgén eredetű hajhullás elsősorban a férfiakat érinti, hiszen a férfi nemi hormon jelentősen nagyobb mennyiségben található meg a szervezetükben, mint a nőkében.

Végleges gyógymód pillanatnyilag sajnos nem létezik erre a hajhullásra. Férfiak esetében a kopaszodás mértéke csökkenthető, üteme lassítható helyileg alkalmazható anyagokkal, mint a minoxidil, vagy a DHT konverziót akadályozó gyógyszerekkel, mint a finasteride. A hajhullás esztétikai kezelése hajbeültetéssel oldható meg, amely során a hajhullás által nem érintett donor területekről nyert hajszálakat ültetnek a fejtetőre. Nők esetében elsősorban a hormonális rendszer változásainak felderítése és kezelése a fő feladat.

Hogyan kezelhető a hajhullás hajbeültetés segítségével?

A hajbeültetés a hajhullás, kopaszodás következtében kihullott, megritkult haj kezelésére, pótlására kifejlesztett plasztikai sebészeti eljárás. Napjainkban a hajbeültetés egyetlen bevált módszere, hogy a hajas fejbőr hátsó, DHT (dihidro-tesztoszteron) rezisztens részeiről begyűjtött hajszálakat átültetik a hajhullás által érintett területekre. Jelen pillanatban a hajbeültetés kizárólag a páciens saját hajával végezhető el, mert más ember fejbőréről nyert hajszálak nem maradnak meg a hajbeültetés helyén, a páciens szervezetének védekező mechanizmusa miatt kilökődnek.

Bár ez a kilökődés megakadályozható kilökődést gátló gyógyszerekkel, de, mivel ezeket a gyógyszereket a hajbeültetés eredményének fenntartásához élethosszig kellene szedni, a várható eredmény és a kockázatok nem állnak arányban egymással. Egyetlen kivétel létezik, mikor a hajbeültetés egyik emberről a másikra megvalósítható, mégpedig egypetéjű ikrek esetében, ahol az azonos genetikai állomány lehetővé teszi, hogy a hajszálak kilökődés nélkül megmaradjanak a beültetés helyén.

Férfiaknál az esetek túlnyomó részében a férfias típusú kopaszodás (AGA – Androgenic alopecia) okozza a haj elvesztésével járó panaszokat. Ezekben az esetekben hajhullás kezelése hajbeültetéssel úgy történik, hogy a fejbőr oldalsó és hátsó részén szinte mindig megmaradó, DHT rezisztens hajsáv szolgál donorként a hajbeültetés számára. Ezek a megmaradó hajszálak genetikailag úgy vannak programozva, hogy túlélik a DHT hatásait, még még kiterjedt hajhullás esetében is.

Sajnos egy kivétel létezik ez alól, mégpedig a diffúz kopaszodás. Ebben az esetben a férfiak haja a nőknél legtöbbször tapasztalt módon, a teljes fejbőrön egyszerre ritkul meg és nem maradnak meg a férfias típusú kopaszodásra jellemző rezisztens részek a fejbőr oldalán és hátulján. Diffúz kopaszodás esetén a hajbeültetés eredménye igen kétséges, hiszen az átültetett haj vélhetően ugyanolyan érzékeny a DHT hatásaira, mint a kihullott, így idővel ezeket a hajszálakat is elveszíti a páciens. Ez a fajta diffúz kopaszodás az oka annak, hogy a nőknél sok esetben nincs értelme a hajbeültetés végrehajtásának.

A hajhullás kezelése hajbeültetéssel – Módszerek

FUT hajbeültetés

A FUT (Follicular Unit Transplantation) hajbeültetés során a hajas fejbőrből sávokat metszenek ki (csíkvétel), majd ezeket feldarabolják  és a hajhiányos területen kialakított résekbe helyezik. A FUT hajbeültetést helyi érzéstelenítésben végzik. A donor területről íves, nagyjából 1,5-2 cm széles fejbőr csíkokat metszenek ki, majd ezekből mikroszkóp segítségével elkülönítik a beültetendő hajtüsző egységeket, a graftokat. A hajbeültetés során ezeket a graftokat ültetik a befogadó területen kialakított nyílásokba. A módszer hátránya, hogy a hajbeültetés után a donor területen széles heg marad hátra, mely rövid hajviselet esetén láthatóvá válik. Manapság egyre ritkábban alkalmazzák a FUT hajbeültetést, helyét a FUE eljárás veszi át.

FUE  hajbeültetés

A FUE (Follicular Unit Extraction) hajbeültetés lényege, hogy a tarkón található donor területről helyi érzéstelenítésben, egyesével veszik ki a graftokat (hajszál csoportokat, melyek 1-4 hajhagymát tartalmaznak), majd ezeket egyesével ültetik be a hajhullás által érintett területre. A kimetszett graftokat a hajbeültetés közben hűtött oldatban tárolják, amíg beültetésre nem kerülnek. A FUE hajbeültetés előnye, hogy a donorterületen nem képződik nagyméretű heg, csupán szabad szemmel alig látható, pontszerű nyomok maradnak, illetve a kimetszett graftokban csak kevés hajszál sérül meg, így a FUT eljárásnál jelentősen nagyobb hatásfokkal végezhető el a hajbeültetés.

FUE2 – SafeSystem hajbeültetés

A FUE2 vagy SafeSystem hajbeültetés nagyjából a FUE hajbeültetés módszerével egyezik meg, annyiban történt változtatás a korábbi eljáráshoz képest, hogy ebben az esetben egy SafeScribe nevű, Dr. James Harris amerikai plasztikai sebész által kifejlesztett eszközt használnak a graftok kinyeréséhez. Ez a megoldás biztonságosabbá és gyorsabbá teszi  a folyamatot, illetve némileg csökkenti a hajbeültetés által okozott hegek méretét is. További előnye a módszernek, hogy olyan páciensek számára, akik a tarkó területen nem rendelkeznek megfelelő mennyiségű hajszállal, lehetővé teszi a test egyéb részéin található szálak (pl. a mellszőrzet)  kinyerését és beültetését.

Hajbeültetés előtte utána képek és információk

hajbeultetes-galeria

'Fel a tetejéhez' gomb