EgészségIzzadás

Mi okozza az ijesztő éjszakai izzadást és hogyan kezelhető? – Okok és megoldások röviden

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy az éjszaka közepén arra ébredt, hogy szinte úszik az izzadságban. Ez a dolog soha nem kellemes, hiszen az ágynemű, a ruhánk és a hajunk is annyira átázik, hogy a visszaalvás majdhogynem lehetetlenné válik. Ráadásul, sokszor aggódni is kezdünk, hogy vajon mi okozhatta ezt a természetnek nehezen nevezhető izzadság áradatot, így a pihentető alvás helyett végül kellemetlen forgolódással töltjük az éjszaka hátralevő részét. Valójában az esetek többségében szerencsére nincs okunk aggodalomra, hiszen az éjszakai izzadás hátterében általában olyan banális okok állnak, mint a nyári hőség, a túl meleg takaró vagy pizsama.

Viszont néha előfordulhat, hogy az éjszaka jelentkező túlzott verejtékezés mögött valami komolyabb egészségügyi probléma bújik meg, amire mindenképpen érdemes odafigyelnünk. Ha rendszeressé válik, hogy izzadtan, kimelegedve ébredünk és sem a szoba hőmérséklete, sem más külső tényező nem indokolja ezt, lehetséges, hogy máshol kell keresnünk az okokat. Ebben igyekszünk segítséget nyújtani mai cikkünkben.

Az éjszakai izzadás gyakori okai

Ha az éjszakai izzadásnak nincsen egyszerűen beazonosítható oka, mint például a hőség vagy az ágynemű, akkor valószínűleg valamilyen más egészségügyi vagy életmódbeli probléma kísérőtünete. Ilyen esetekben a kiváltó okok igen sokfélék lehetnek, melyek pontos megállapításához többnyire orvosi vizsgálatokra és tesztekre van szükség.

  • Változókor. A menopauzát, klimaxot kísérő hőhullámok a nap bármely szakában jelentkezhetnek, ez alól az éjszakai alvás időszaka sem kivétel. Ezért 50 év feletti nők esetében az éjszakai izzadás leggyakoribb oka a menopauza.
  • Idiopátiás hiperhidrózis. Létezik egy olyan állapot, amikor valakinek a szervezete krónikusan sok izzadságot termel, minden azonosítható orvosi ok nélkül. Ezt idiopátiás hiperhidrózisnek nevezik. Ilyen esetekben nem csak az éjszakai izzadás okoz gondot, hiszen ez a fajta túlzott verejtékezés a nap folyamán bármikor jelentkezhet.
  • Fertőzések. Különböző bakteriális és vírusfertőzések egyik kísérőtünete is lehet az éjszakai izzadás. Leggyakoribb ezek közül az tuberkolózis, más néven TBC. De a olyan bakteriális fertőzések, mint például az endokarditisz (szívbelhártya gyulladás), az osteomyelitis (csontvelőgyulladás) vagy a tályogok is okozhatnak éjszakai izzadást. A HIV-fertőzés egyik tünete szintén a nagymértékű, indokolatlan verejtékezés..
  • Daganatos megbetegedések. Az éjszakai izzadás néhány daganatos betegség korai tünete is lehet. Ezek közül leggyakrabban a lymphoma vagyis limfóma okoz izzadásos tüneteket. Azonban a nem diagnosztizált rákos betegeknek gyakran vannak más tüneteik is, mint például megmagyarázhatatlan fogyás és láz.
  • Gyógyszerek. Bizonyos gyógyszerek szedése is okozhat éjszakai izzadást. Ezek közül a leggyakrabban az antidepresszánsokhoz köthető a fokozott verejtékezés jelentkezése. Az antidepresszáns gyógyszereket szedő emberek 8–22 százaléka tapasztal ilyen jellegű tüneteket, de más pszichiátriai gyógyszerekhez is társulhat éjszakai izzadás. A olyan láz- és fájdalomcsillapítók is okozhatnak nagymértékű izzadás, mint például az aszpirin és a paracetamol.
  • Kórosan alacsony vércukorszint. Az alacsony vércukorszint gyakran jár együtt fokozott verejtékezéssel. Azoknál, akik inzulint vagy a cukorbetegség kezeléséhez alkalmazott egyéb gyógyszereket szednek, előfordulhat, hogy éjszakára annyira leesik a vércukorszintjük, hogy komoly éjszakai izzadással kell számolniuk.
  • Hormonális rendellenességek. Az éjszakai izzadás hátterében gyakran valamilyen endokrin, hormonális rendszert is érintő egészségügyi probléma áll.  Ilyenek lehetnek például a mellékvese vagy a pajzsmirigy túlműködésével járó megbetegedések.
  • Neurológiai problémák. Nem gyakran, de előfordulhat, hogy az éjszakai izzadást valamilyen neurológiai megbetegedés okozza. Ilyenek lehetnek például a poszttraumás syringomyelia (PTS), az autonóm dysreflexia, a sztrók és az autonóm neuropátia is.

Az éjszakai izzadás kezelése

A fentiekből is látható, hogy az éjszakai izzadásra egyszerű, minden esetben alkalmazható gyógymód nincsen. Sajnos annyi minden állhat a probléma hátterében, hogy lehetetlen egyetlen módszert találni, ami mindent megold. Abban az esetben, ha az éjszakai izzadást valamilyen környezeti hatás okozza, a helyzet egyszerű, hiszen ilyenkor csak takarót kell cserélnünk, vagy kinyitni éjszakára az ablakot. Ha viszont ilyen hatást nem tudunk beazonosítani és az izzadás rendszeresen jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulnunk, mert valószínűleg a fokozott verejtékezés valami olyan dolog kísérőtünete, melynek felderítéséhez segítségre van szükségünk.

Forrás: WebMD

'Fel a tetejéhez' gomb