HasplasztikaTestkezelésekZsírleszívás

A hasplasztika típusai, menete és a műtét lehetséges szövődményei

twitterFacebook

Mi a hasplasztika és mikor lehet rá szükség?

A terhesség, szülés, nagymértékű hízás vagy fogyás, illetve egyes hormonális betegségek a hasfalnak, a has bőrének és a bőr alatti zsírszövetnek megváltozásához, deformitásához vezethetnek. Ezek az elváltozások az esztétikai problémákon kívül különböző mozgásszervi, funkcionális panaszokat és bőrbetegségeket is okozhatnak. Ezeknek a problémáknak a megszüntetésére és az eredetihez hasonló állapot visszaállítására szolgál a hasplasztika, mely a has számos területén (bőr, izom, zsírszövet) végzett műtéteket foglal magába. Sok esetben megfelelő eredmény érhető el csak zsírleszívással végzett hasplasztikával is, de nagyobb mennyiségű felesleges, megnyúlt bőr megléte, illetve a hasfal nagymértékű torzulása esetén komplex hasplasztika elvégzése indokolt. A megfelelő módszer kiválasztásánál minden esetben figyelembe veszik a páciens alkati sajátosságait és ezekhez igazodva tervezik meg a hasplasztika menetét.

A hasplasztika jellemző okai

 • szülést és jelentős mértékű fogyást követően megereszkedett, ráncos bőr a hasfalon
 • zsírfelesleg a hasfalon
 • terhesség és nagymértékű hízás következtében kialakult striák és terhességi csíkok a hason
 • hasi hegek korrekciója
 • köldök körül felszaporodott bőrfelesleg (kötényhas)

A hasplasztika menete

A hasplasztika műtét során a felesleges zsírréteget és bőrt távolítják el, sok esetben kiegészítve ezt zsírleszívással is, mellyel azokról a területekről távolítják el a zsírszövetet, melyeket a hasplasztika már nem érint kellő mértékben, mint pl. a csípő vagy a gyomor területei. A műtétet altatásban végzik, 2-3 óra időtartam alatt. A beavatkozás során a páciens antibiotikumot kap a fertőzések megelőzésének céljából.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=C2ZrfIy3LaU#t=5

A hasplasztika típusai

Hagyományos hasplasztika

Olyan esetekben végeznek hagyományos hasplasztikát, amikor a hasfali bőr laza és jelentős mértékben megnyúlt. A műtét során bemetszéseket ejtenek a bikinivonalon és a csípők felé meghosszabbítják azokat, majd a hasfal bőrét és zsírszöveteit a bordaívekig felpreparálják. A felesleges bőr és zsírszövetet kimetszik, a köldököt új pozícióba helyezik és rögzítik. A megmaradt bőrt megfeszítik és rögzítik. Amennyiben a helyzet indokolja, a hasplasztika folyamán a meggyengült hasfali izomzatot megerősítik, az eltávolodott egyenes hasizmokat közelítik egymáshoz, így megszüntetve a hasfal elődomborodását. A hagyományos hasplasztika esetén, a műtéti heg a ruhavonal alá esik.

Hasplasztika köldökátvágással

Olyan esetekben, mikor a has bőre vékony és csak kisebb mértékben lóg, ereszkedett meg, köldökátvágásos hasplasztikát végeznek. A bemetszést a bikinivonalon ejtik, majd átvágják a köldököt és a has preparálását ezen a területen végzik el. A felesleges szövetek eltávolítása után a bőrt megfeszítik. Köldökátvágással végzett hasplasztika esetén a köldök nem kerül körbevágásra.

Hasplasztika csak zsírleszívással

Abban az esetben, mikor a hasi bőr nem nyúlott meg jelentős mértékben és az esztétikai problémát csak a zsírszövet elhelyezkedése okozza, nem indokolt a hagyományos hasplasztika elvégzése, helyette csak zsírleszívást alkalmaznak az érintett területen.

A hasplasztika műtétek egyéb elnevezései

A hasplasztikai műtéteket szokás még a beavatkozás mértéke szerint is csoportosítani, mint például mini, midi és teljes hasplasztika.

A hasplasztika után

A hasplasztikai műtét 2 napos kórházi tartózkodást igényel. A szívócsöveket a műtét után 48 órával távolítják el. 2 hétig pihenés javasolt. Varratszedés a 2.-3. héten történik. Haskötő viselése 6-8 hétig indokolt. Megerőltető fizikai tevékenység a hasplasztika után 6-8 hétig nem ajánlott.

A hasplasztika lehetséges szövődményei

 • vérzés
 • vérömleny
 • duzzanat és bőr alatti bevérzések
 • fertőzés
 • savóképződés
 • a bőr beidegződésének zavarai
 • hegesedési problémák
 • sebgyógyulási zavarok

Részletesen a hasplasztika szövődményeinek előfordulásáról itt olvashat

Hasplasztikával együtt végezhető, vagy azt kiegészítő egyéb plasztikai műtétek

mellnagyobbítás
zsírleszívás
– komplex terhesség utáni helyreállító plasztikai műtétsor, azaz mommy makeover

Hasplasztika előtte utána képek és információk

hasplasztika-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb