HasplasztikaTestkezelésekZsírleszívás

Zsírleszívás hasról – Mikor a sport már nem segít

twitterFacebook

Mire jó a zsírleszívás?

Zsírleszívás segítségével a felesleges, esztétikai és esetenként egészségügyi problémákat okozó zsírszövetet távolítják el. Az elmúlt néhány évtizedben az eljárás jelentős fejlődésen ment keresztül mind műtéttechnikai, mind pedig a rendelkezésre álló eszközök tekintetében. Ennek a fejlődésnek köszönhetően a zsírleszívás felhasználási területei és esztétikai eredményessége is nagymértékben megnőtt. A napjainkban egyre népszerűbbé váló zsírátültetés is a zsírleszívás technikai fejlődésének köszönhető, hiszen manapság már könnyen megoldható, hogy a leszívott zsír ne károsodjon és így a test más részeire átültethető állapotban maradjon. A zsírleszívást általában altatásban végzik, de kisebb területekről a felesleges zsír helyi érzéstelenítéssel is eltávolítható. Amennyiben az egyszerre leszívandó zsír mennyisége nem haladja meg a 2-3000 millilitert és csak egy területet érint a beavatkozás, a zsírleszívás érzéstelenítéssel is elvégezhető, más esetekben (például a has területén) a műtétet altatásban hajtják végre. Bár az altatásban végzett zsírleszívás nagyobb mennyiségű zsír eltávolítására ad lehetőséget, ez a mennyiség sem haladhatja meg a 6000 millilitert.

Milyen típusai vannak a zsírleszívásnak?

A műtétet általában a három fő technológia egyikének segítségével hajtják végre:

 • UAL – ultrahangos zsírleszívás
 • SAL – szívás asszisztált zsírleszívás
 • VPAL – vibrációs zsírleszívás

A zsírleszívás módszerei elsősorban a műtéthez használt kanülökben és a zsírszövet fellazításához alkalmazott eljárásban különböznek egymástól. A zsírleszíváshoz speciális oldatot használnak, amely általában valamilyen zsírbontó anyagból, mint pl. a nátrium klorid, helyi érzéstelenítőből, mint a Lidocain és vérzéscsillapító anyagból, mint az adrenalin áll.

Zsírleszívás hasról

A hason található, gyakran genetikailag meghatározott, sportra és diétára nehezen reagáló zsírpárnák igen sok embernek okoznak problémát. A zsírleszívást hasról általában altatásban végzik, mert itt a helyi érzéstelenítéssel végrehajtott műtéttel a terület nagy mérete és a relatíve nagy mennyiségű zsír miatt az esetek többségében nem érhető el megfelelő eredmény. Gyakran a zsírleszívást az eltávolított zsírszövet jelentős mennyisége miatt hasplasztikával együtt végzik, így a has bőre feszes marad. A zsírleszívás hasról általában 1,5-2 órát vesz igénybe.

A zsírleszívás előtt

A zsírleszívás előtt a páciens EKG és laborvizsgálatokon vesz részt, majd fotókat készítenek a kiinduló állapotról és felrajzolják a zsírleszíváshoz szükséges jeleket a has bőrére.

A zsírleszívás menete

A has bőrén apró, 4-5 mm-es vágást ejtenek, majd ezen a bemetszésen keresztül zsírbontó és érzéstelenítő anyagot juttatnak a zsírszövetbe. Ezután bevezetik a zsírleszíváshoz használt kisméretű kanülöket és a vibráció (PAL) vagy ultrahang (UAL) segítségével tovább bontott hasi zsírt leszívják. Ezután a bemetszéseket összevarrják. A műtét általában 1,5-2 órát vesz igénybe és kisebb kényelmetlen érzésen kívül fájdalommal nem jár.

A zsírleszívás után

A hasi zsírleszívást követő vizsgálatok után a páciens otthonába távozhat és 2-4 nap pihenés után a megszokott életviteléhez visszatérhet. A műtét utáni 6-8 hétben speciális kompressziós ruha viselése szükséges, amely biztosítja a szövetek egyenletes eloszlását. A varratszedés a zsírleszívás utáni 2. héten történik. A jelentős fizikai megterhelést jelentő mozgásformákat 4-5 hétig kerülni kell.

A hasról történő zsírleszívás lehetséges szövődményei

 • vérömleny
 • vérzés
 • ér- és idegsérülések
 • fertőzés
 • sebgyógyulási zavarok
 • hegesedési zavarok
 • egyenetlenségek
 • a has bőrének megereszkedése
 • a bőr elszíneződése

 

Felhasznált források: Mayo Clinic, Webmd, American Society of Plastic Surgeons

'Fel a tetejéhez' gomb