FogászatFogtömés

Fogtömés fúrás nélkül – A fájdalommentes fogászati kezelések típusai

twitterFacebook

Valószínűleg kevesen akadnak olyanok, akik kedvelik a fogászati kezeléseket és nem tartanak az ezekkel járó fogfúrástól. Pedig előbb-utóbb szinte mindenki számára elkerülhetetlenné válik a találkozás ezzel a kellemetlen és nem ritkán fájdalmas eljárással, hiszen a fogszuvasodás sajnos népbetegség, és a fogtömés hagyományosan együtt jár a fogak fúrásával is. Szerencsére azonban a technikai fejlődés a fogászat esetében is folyamatos, így a kezelési módszerek idővel egyre hatékonyabbá és a páciensek számára könnyebben tolerálhatóbbá válnak. Ennek a fejlődésnek egy újabb állomása az olyan modern eljárások megjelenése, amelyek segítségével a fogtömés fúrás nélkül is elkészíthető.

Fogtömés fúrás nélkül – Módszerek

Fogtömésre olyan esetekben van szükség, mikor a fogszuvasodás hatására a fog anyagában hiányok alakulnak ki, melyek egyrészt megnehezítik a rágást, másrészt továbbterjedve a teljes fog egészségét veszélyeztetik. A fogtöméseknek és fogpótlásoknak számos típusa létezik, egy dologban azonban mind megegyeznek; Elkészítésükhöz előbb a fog szuvas, károsodott részeit el kell távolítani, ami az esetek túlnyomó részében fogfúrással történik. Mivel a fog belsejében érzőidegek is találhatóak, ez az eljárás sajnos általában kellemetlen, de akár fájdalmas is lehet.

Maga a fogtömés többnyire nem jár fájdalommal, így a kezelés csak úgy tehető elviselhetőbbé a páciensek számára, ha a szuvas részek eltávolítása a fogfúrásnál kíméletesebb módszerrel történik. Különösen fontos lehet ez kismamák esetében, akik számára nem ajánlott a fájdalomcsillapítók használata, vagy kisgyerekeknél, akik a felnőtteknél nehezebben viselik a fúrással járó kellemetlenségeket.

Szerencsére létezik megoldás a problémára, hiszen manapság már egyre gyakrabban alkalmaznak fúrás helyett olyan fájdalommentes eljárásokat, mint a Carisov géllel végzett fogtisztítás vagy az Air Abrasion nevű légfúvásos módszer.

A fogtömés előkészítése fúrás nélkül, Carisolv géllel

A Carisolv gél egy kétkomponensű anyag, amely lizinből, glutaminsavből, leucinból és nátrium-hipokloritból áll. A komponensek összekeverése után ez a gél képes feloldani a fognak a fogszuvasodás következtében elhalt részeit anélkül, hogy az ép részekben kárt tenne. A folyamat az anyag felvitelét követően nagyjából 10 percet vesz igénybe. Ezután a feloldott foganyagot speciálisan erre a célra kifejlesztett eszközzel távolítják el.

Ezzel a módszerrel a fogtömés fúrás nélkül, fájdalommentesen elkészíthető, hiszen sem a fog károsodott részeinek kémiai bontása, sem azok mechanikai eltávolítása nem jár fájdalommal.

Air Abrasion – Fogtömés fúrás nélkül, légfúvással

Az egyik legújabb eljárás, amit a fogfúrás kiváltásához fejlesztettek is, az Air Abrasion módszer. Ebben az esetben fúró helyett egy olyan speciális eszközt használnak a fogak megtisztításához, amely viszonylag nagy nyomással apró alumínium oxid szemcsékkel kevert levegőt fúj a fog érintett részére. Ezek a szemcsék a homokfúváshoz hasonlóan, apránként és óvatosan lekoptatják az elhalt részeket a fogról úgy, hogy az ép szöveteket nem károsítják. Az eljárás teljesen biztonságos, a tisztításhoz használt alumínium oxidból nyállal érintkezve hidroxid képződik, ami számos fogkrém és egyéb kozmetikai cikk alkotóeleme is, így az egészségre ártalmatlan.

Az Air Abrasion módszer előnyei
  • Az esetek nagy részében fájdalommentes
  • Nincs szükség érzéstelenítő injekcióra és fúrásra
  • Nem károsodik a fog ép része
  • Rövidebb kezelési idő
  • Nincs zaj, hő, nyomás, vagy vibráció
  • Kisebb a kockázata a fogzománc törésének vagy repedésének

Fogtömés fúrás nélkül árak

Sajnos Magyarországon egyelőre az Air Abrasion, légfúvásos módszert még nem alkalmazza egyetlen fogászat sem, de remélhetőleg hamarosan nálunk is elérhetővé válik a fogtömésnek ez az új megközelítése.

  • A Carisolv géllel végzett, fúrás nélküli fogtömés átlagos ára Magyarországon : 25-30.000 forint

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb