ArcfiatalításArckezelésKozmetikai kezelések

Fontos szabályok és hatásos kezelések pattanás ellen

twitterFacebook

Mi a pattanás?

A pattanás, más néven akne a bőr felszínén jelentkező apró, gyulladt, gyakran fájdalmas kiemelkedés. Okozója általában a fokozott faggyútermelés következtében eltömődött és begyulladt faggyúmirigy. A pattanások kialakulásának hátterében számos tényező állhat; A kiváltó okok leggyakrabban az életmódban és/vagy a hormonháztartás megváltozásában keresendőek, de pontos meghatározásukhoz általában alapos orvosi kivizsgálásra van szükség. Természetesen a pattanások megjelenése nem mindig utal komoly problémára, hiszen szinte mindenkivel előfordul időnként, hogy egy stresszesebb időszak vagy megterhelőbb étkezés után 1-2 pattanást talál a bőrén. Ezek aztán általában néhány nap után maguktól elmúlnak.

A helyzet akkor válhat súlyosabbá és igényelhet nagyobb odafigyelést, ha a pattanások nem elszórtan, hanem nagyobb csoportokban jelentkeznek és ez az állapot huzamosabb ideig fennáll. Gyakran tapasztalható az arcbőr és a hát fokozott pattanásossága tinédzser korban, amikor a hormonális rendszer hirtelen bekövetkező, nagymértékű átalakulása miatt a faggyúmirigyek a normálisnál jelentősen több faggyút termelnek, ami sokszor a bőr kiterjedt gyulladásához vezet. Főleg fiúk esetében jellemző ez a szinte kezelhetetlennek tűnő állapot, melynek hátterében többnyire a tesztoszteron szint gyors növekedése áll.

Szélsőséges esetekben már nem a pattanás esztétikai hátránya az elsődleges probléma, hanem a gyulladt, gennyes bőr miatt kialakuló fertőzések és hegesedés. Az ilyen súlyos állapot, -különösen, ha lázzal jár- minden esetben orvosi segítséget igényel. Ennek megfelelően, mai cikkünk is elsősorban az időnként megjelenő, de komoly problémát nem okozó pattanások megelőzéséhez és kezeléséhez nyújt hasznos segítséget.

Megelőzéssel a pattanás ellen

A legegyszerűbb helyzetben természetesen akkor vagyunk, ha az új pattanás meg sem jelenik. Számos szabály létezik, melyek betartásával sokat tehetünk a pattanások kialakulása ellen.

Megfelelő étrend

A megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásnak sokkal nagyobb szerepe van a pattanások elleni küzdelemben, mint sokan gondolnák. Számos kutatás bizonyítja, hogy a magas zsírbevitel és magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása elősegíti a pattanások kialakulását.

Mossunk arcot!

Napi kétszeri, óvatos arcmosás jó szolgálatot tehet a pattanások ellen. Használjunk langyos vizet és semmiképpen ne dörzsöljük az arcunkat!

Mossunk kezet!

Tartsuk mindig tisztán körmeinket és a kezünket, hogy elkerüljük a pattanások érintéssel történő felülfertőzését!

Ne nyomkodjuk a pattanást!

Ha megpróbálunk kinyomni egy pattanást, könnyen többet ártunk vele, mint használunk. Nyomkodás hatására a gyulladás fokozódhat és a faggyúmirigy teljesen elzáródhat, ami további problémákat és hegesedést okozhat.

Kevesebb érintkezés

Sokat segíthet a pattanások ellen, ha igyekszünk kizárni minden felesleges érintkezést a külvilág és a problémás bőrfelület között. Ne tapogassuk a pattanást és tisztítsuk gyakran a bőrünkhöz rendszeresen hozzáérő tárgyakat (pl. telefon).

Megfelelő öltözködés

Ha a pattanások a mellkason, a háton, vagy egyéb ruhával fedett helyen jelennek meg, igyekezzünk olyan ruhát választani, ami jól szellőzik és nem tartalmaz szintetikus anyagokat.

Tisztítsuk a szemüveget!

A szemüvegen számos kórokozó szaporodhat és, mivel folyamatosan érintkezik a bőrrel célszerű rendszeresen tisztítani nem csak a lencsét, hanem a keretet is.

Gyakran mossunk hajat!

A tiszta haj alapvető feltétele annak, hogy hatékonyan tudjunk fellépni a pattanások ellen. A zsíros, piszkos haj az arccal érintkezve irritálhatja a bőrt és fertőzéshez is vezethet.

Kevesebb smink

Használjunk minél kevesebb sminket és este mindenképpen maradéktalanul távolítsuk el azt az arcunkról. Használjunk bőrkímélő vagy kimondottan pattanásos bőrhöz ajánlott termékeket.

Napozás és szolárium

A mértékkel alkalmazott napozás és szolárium általában jót tesz a pattanásos bőrnek, de ritkán előfordulhat ennek ellenkezője is, így figyeljünk oda a fokozatosságra és bőrünk reakcióira.

Hatásos kezelések pattanás ellen

Pattanások kezelése szalicilsavval

A szalicilsav (salicylic acid vagy béta-hidroxidsav) egy igen sokoldalú és széles körben használt hatóanyag, amely jó szolgálatot tehet a pattanások ellen folytatott küzdelemben is. A szalicilsav három olyan tulajdonsággal is rendelkezik, melyek hasznosak lehetnek a bőr egészségének helyreállításában. Egyfelől hatásosan csökkenti a gyulladást, másfelől hámlasztó képességének köszönhetően eltávolítja az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről és pórusokból, illetve mindezek mellett még baktériumölő, antibakteriális hatása is van. A szalicilsav közeli rokona az évszázadok óta nagy népszerűségnek örvendő aszpirinnek, más néven acetilszalicilsavnak, és rendelkezik annak gyulladáscsökkentő hatásával is, így kiválóan alkalmas a pattanásos bőrre jellemző duzzanatok és kipirosodás kezelésére, illetve hatásosan gátolja a hegesedést is. Mindezek mellett a szalicilsav nem csak a már meglévő pattanások ellen nyújt segítséget, de mivel elpusztítja a pattanások kialakulásáért felelős baktériumokat, megelőzi az újabb pattanások megjelenését is.

Hogyan használjuk a szalicilsavat pattanás ellen?

Számos szalicilsavat tartalmazó készítmény kapható a kereskedelmi forgalomban, azonban nem mindegyik hatásos azonos mértékben a pattanások ellen. Ahhoz, hogy a szalicilsav megfelelően kitudja fejteni pozitív hatását, az adott terméknek legalább 0,5%-os koncentrációban kell tartalmaznia azt. Ez alatt a készítmény nem alkalmas a pattanások kezelésére. Természetesen a szalicilsav nagyobb koncentrációja hatékonyabb védelmet is jelent, így lehetőség szerint válasszunk 1 vagy 2%-os hatóanyag tartalmú készítményt. Ennél több szalicilsav esetenként már bőrirritációt okozhat. A másik fontos tényező, melyet figyelembe kell vennünk a pattanás elleni szer kiválasztásánál, a termék kémhatása. Az optimális hatás elérése érdekében célszerű olyan készítményt választanunk, melynek PH értéke 3 és 4 között van.

Pattanások kezelése benzoyl-peroxiddal

A benzoyl-peroxid tartalmú termékek igen hatékonyak lehetnek a gyulladt pattanásokat okozó baktériumok ellen. Az Európai Unióban, így Magyarországon is, a benzoyl-peroxidot tartalmazó készítmények gyógyszernek minősülnek, így csak gyógyszertárban kaphatóak. Az egyik legnépszerűbb termék az Akneroxid, amely 5% benzoyl-peroxidot tartalmaz és vény nélkül kapható a patikákban. Sajnos ezek a pattanás elleni szerek erősen szárítják a bőrt, így használatuk mellett ajánlott valamilyen irritáció mentes hidratáló krém alkalmazása a kezelt területen.

Azelain sav tartalmú készítmények pattanás ellen

Az azelain sav tartalmú termékek jó szolgálatot tehetnek azok számára, akik bőre érzékenyebb az átlagosnál és nehezen viselik a benzodyl-peroxid szárító hatását. Az azelain sav szintén igen jó bőrhámlasztó és baktériumölő képességgel rendelkezik, így megfelelő kezelés lehet a gyulladt pattanások ellen. A szükséges hatás eléréséhez a készítménynek legalább 10-15% azelain savat kell tartalmaznia, ezalatt gyakran nem nyújt kielégítő eredményt. Sajnos az azelain sav tartalmú termékek túlnyomó része Magyarországon vényköteles, így használatukhoz bőrgyógyász segítségére lesz szükségünk.

 

'Fel a tetejéhez' gomb