ArckezelésBőrproblémákKozmetikai kezelések

Pigmentfoltok és szeplők eltüntetése – Lézeres kezelés vagy otthoni halványítás?

Az emberi bőr a legritkább esetben teljesen egynemű, szinte mindenkinél előfordulnak sötétebb vagy világosabb részek. Ez a jelenség az esetek többségében nem jelent valódi esztétikai problémát, mert az eltérő színű bőrfelületek között vagy csak nagyon kis árnyalatkülönbség van, vagy ezek a területek úgy helyezkednek el, hogy nem feltűnő a kontraszt. A gond akkor kezdődik, ha viszonylag kis méretű, de jól körülhatárolható pigmentfoltok jelennek meg a bőrön, melyek színe élesen elüt a környezetüktől. Ráadásul ezek a foltok többnyire olyan jól látható helyeken tűnnek fel, mint az arc, a kézfej, vagy a vállak, így a ruha is csak kis mértékben vagy egyáltalán nem takarja őket.  Ilyen esetekben sokak számára zavaróvá válhatnak ezek az apró bőrhibák és joggal merülhet fel az igény az eltüntetésükre.

A pigmentfoltok és szeplők kialakulásának okai

A bőr felszínén megjelenő foltokat a bőr színéért felelős melanin eltérő eloszlása okozza. Ilyenkor ez a festékanyag a bőr egyes részein jelentősen nagyobb koncentrációban van jelen, így azok  barna árnyalatúvá válnak. Az így kialakuló pigmentfoltok színe a halvány világosbarnától egészen a sötétbarnáig széles  skálán változhat. Kialakulásukban számos tényező szerepet játszhat:

 • Örökletes tényezők, genetikai hajlam
 • Huzamosabb ideig fennálló, erős napsugárzás
 • Fogamzásgátló tabletták szedése
 • Száraz, érzékeny bőr
 • Pattanásos, gyulladt bőr
 • A bőr öregedése

A pigmentfoltok főbb típusai

Melasma

A melasma általában az arcon, az orr, az ajkak és a homlok területén jelenik meg. Kialakulásának hátterében általában hormonális okok állnak és túlnyomó részben olyan nőket érint, akik fogamzásgátló tablettákat szednek. Ezek a pigmentfoltok fokozottan érzékenyek az UV sugárzásra, így a gyakori napozás vagy szolárium használat hozzájárulhat a megjelenésükhöz, illetve sötétítheti a színűket.

Chloasma

A chloasma, más néven terhességi maszk a legtöbb esetben a nők terhessége során jelentkezik, főként az arcon és a has területén. A pigmentfoltok többségétől eltérően, a chloasma nem apró pöttyök, hanem viszonylag nagy kiterjedésű elszíneződések formájában jelenik meg. Az UV sugárzás ebben az esetben is hatással lehet a bőrelváltozás színére és méretére egyaránt.

Napfoltok

A napfoltok általában az erős napsugárzásnak kitett bőrfelületeken jelennek meg, leggyakrabban az arcon, a kézfejen, a vállakon és a háton. Ezek a pigmentfoltok többnyire aprók és sötétbarna színűek. Kialakulásuk legfőbb oka az UV sugárzás, amely hosszabb távon károsítja a bőrt és változásokat idéz elő a melanin termelődésében.

Szeplők

A szeplő a pigmentfoltok egyik leggyakrabban előforduló típusa. Férfiak és nők esetében nagyjából azonos arányban jelenhet meg, főleg az arcon, a kézen és a vállon jellemző, de gyakorlatilag a test bármely részén felbukkanhat. Kialakulását szinte minden esetben örökletes hajlam, genetikai tényezők okozzák. A szeplők színére is hatással van az UV sugárzás, a napozás és a szolárium sötétebbé, kontrasztosabbá teheti az egyébként apró, halvány foltokat.

Májfoltok

A májfoltok megjelenése a bőr öregedésének egyik gyakori jele. Ezek a pigmentfoltok általában az arcon és a kézen jelentkeznek, színűk és formájuk változatos lehet.

PIH (Poszt-Inflammatorikus Hiperpigmentáció)

A PIH vagy poszt-inflammatorikus hiperpigmentáció a pigmentfoltoknak egy olyan formája, amely általában a bőr bizonyos jellegű sérülése után jelentkezik. Előfordulhat pattanások, hámsérülések vagy más bőrkárosodás után,  illetve arcfiatalító kezelések vagy nem megfelelő bőrápolási termékek alkalmazásának következményeként.

A pigmentfoltok eltüntetése

Otthoni kezelések a pigmentfoltok ellen

Általánosságban elmondható, hogy a pigmentfoltokat házilag teljesen nem lehet eltüntetni, a legtöbb amit elérhetünk a színűk halványítása. Erre számos módszer létezik, de érdemes tisztában lennünk vele, hogy ezek helytelen alkalmazása több kárt okozhat, mint hasznot.

Hidrokinon tartalmú halványító krémek

A hidrokinon helyileg, a pigmentfoltokon alkalmazva képes lehet megbontani a bőrben található melanin szerkezetét, ezzel elhalványítva annak színét. Mivel ez a hatóanyag nem csak a célterületen, hanem minden olyan bőrfelületen kifejti hatását amivel érintkezik, a bőr foltossá válásának elkerülése érdekében alkalmazása csak nagyobb kiterjedésű pigmentfoltokhoz ajánlott.

Retinoid krémek

A retinoid tartalmú krémek általában csak receptre kaphatóak és használatukhoz érdemes bőrgyógyász segítségét kérni. A hatóanyag hatása igen hasonló a hidrokinonéhoz, de jelentősen erősebb annál. A retinoid behatol a bőr mélyebb rétegeibe és lebontja az ott található melanint, így a pigmentfoltok színe idővel halványabbá válik.

Gyógynövényes halványítás

Különböző házi praktikák léteznek a pigmentfoltok halványítására, de sajnos ezek túlnyomó többsége károsíthatja a bőrt és/vagy nem hozza a kívánt eredményt. Ha mindenképpen valami ilyesmivel szeretnénk kísérletezni, akkor válasszuk a citromlé és kurkuma keverékét, ami nagy valószínűséggel nem fog kárt tenni a bőrünkben.

Pigmentfoltok eltüntetése citrommal és kurkumával

 • Keverjünk össze 1 teáskanál citromlevet 1 teáskanál kurkuma porral
 • Tisztítsuk meg a kezelni kívánt bőrfelületet
 • Kenjük a keveréket a pigmentfoltra, majd hagyjuk rajta 15 percig
 • Alaposan öblítsük le a bőrt langyos vízzel
 • A kezelés után néhány óráig ne menjünk a napra
 • Ismételjük az eljárást naponta 1-2 alkalommal, amíg a pigmentfoltok színe halványabbá nem válik

A pigmentfoltok eltüntetése lézerrel

A pigmentfoltok eltávolításának jelenleg elérhető leghatásosabb módszere a lézeres kezelés. Az eljárás során a hiperpigmentált bőrt lézerrel vagy villanófénnyel világítják meg, ami lebontja a felhalmozódott melanint és teljesen elhalványítja a folt színét. A kezeléshez a pigmentfolt méretétől, okától és színétől függően különböző hullámhosszú lézereket alkalmaznak:

 • CO2 lézer: a széndioxid lézert általában a bőrből kiemelkedő pigmentfoltok eltávolításához használják
 • IPL: a IPL villanófény leginkább az apró, nagy területen elhelyezkedő pigmentfoltok halványításához alkalmazható
 • Q-YAG lézer: a Q kapcsolt YAG lézert a legtöbb esetben az arcon megjelenő, hormonális eredetű foltok eltávolításához használják
A lézeres pigmentfolt eltávolítás menete
 • A lézeres kezelés teljesen fájdalommentes, így fájdalomcsillapításra nincs szükség
 • A kezelendő bőrfelületet megtisztítják és hűtőgéllel kenik be
 • A lézer frekvenciáját a pigmentfolt típusának megfelelően beállítják
 • A pigmentált bőrt rövid ideig tartó villanásokkal megvilágítják
 • A kezelt területet lehűtik és fényvédő krémmel kenik be
 • A kezelés a pigmentfoltok számától és méretétől függően 5-25 percig tart

Pigmentfolt elüntetése lézerrel

A pigmentfolt kezelés előtt

A kezelés előtti 2 hétben célszerű kerülni a napozást és a szoláriumozást, 1 héttel előtte pedig a barnítókrémek használatát. Egyéb előkészületeket a beavatkozás nem igényel.

A pigmentfolt kezelés után

A lézeres kezelés következtében a pigmentfolt általában kifehéredik, majd lassan, nagyjából 1 hét alatt visszasötétedik. Ezután a pigmentek vagy a bőr felszínére érkeznek és lekopnak, vagy felszívódnak a szövetek között. A végső eredmény körülbelül 2 hét után látható.

A szeplők és pigmentfoltok eltávolítása más módszerekkel

A pigmentfoltok nem csak lézerrel, hanem egyéb bőrkezelésekkel is eltüntethetőek, bár ezek célja általában nem konkrétan ez, hanem a bőr megújítása, fiatalítása.

Cryoterápia

A cryoterápia során a kezelendő bőrfelületet -jellemzően az arcbőrt- jelentős mértékben lehűtik, aminek következtében a felületi hámsejtek elhalnak, majd újratermelődnek. A kezelés mintegy mellékhatásaként, a bőr felszínéhez közelebb található pigmentfoltok is elhalványulhatnak.

Kémiai hámlasztás

A kémiai hámlasztás is egy bőrmegújító eljárás, amely során a bőrt gyenge savval kezelik. A kezelés hatására a felhám elhal és a helyén új szövetek képződnek. Ezzel egy időben a pigmentfoltok is elhalványodhatnak vagy eltűnhetnek.

Mikrodermabrázió

A mikrodermabrázió, más néven bőrcsiszolás egy bőrfiatalító kezelés, ami a pigmentfoltok eltüntetéséhez is alkalmazható. Az eljárás során a bőr felső rétegét óvatosan lecsiszolják, ami ezután újratermelődik, megújul.

 

'Fel a tetejéhez' gomb