FogászatFogászati panaszokFogínysorvadás

Az ínysorvadás kezelése lézerrel – Új módszer a parodontózis ellen

twitterFacebook

Sajnos a parodontózis, más néven fogínysorvadás nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon népbetegségnek számít.  Felmérések szerint a felnőttek körülbelül 70 százaléka szenved a fogíny valamilyen fokú gyulladásos megbetegedésétől. Sokan nem tudják, de az ínysorvadás sokkal komolyabb következményekkel is járhat az időnként jelentkező vérzésnél, a fog érzékenységénél és az íny visszahúzódásánál. Ha betegség kezelését nem kezdik el időben, a fogíny pusztulását előidéző gyulladás továbbterjedhet a fogak támasztórendszerére is, ami az érintett fogak elvesztéséhez, végső esetben pedig teljes fogatlansághoz vezethet.

Szerencsére az ínysorvadás napjainkban már a megfelelő fogászati módszerekkel megállítható és az ép fogak megmenthetőek. Ráadásul a hagyományos eljárások mellett, az utóbbi időben számos iparágat forradalmasító lézeres technológiák is egyre több fogászaton elérhetőek, így ezek többek között az ínysorvadás minden korábbinál hatékonyabb kezeléséhez is jelentős mértékben hozzájárulnak.

Az ínysorvadás kialakulásának okai

Az ínysorvadás kialakulásához az esetek túlnyomó többségében a hosszabb ideig fennálló fennálló fogínygyulladás vezet. Az íny gyulladását baktériumok okozzák, melyek bejutnak a mélyebb szövetekbe és pakkokat képeznek. Ennek leggyakoribb oka a fogkő, amely amellett fogy folyamatosan irritálja a fogínyt, számos káros baktérium lakóhelye is. A fogkő valójában nem más, mint megkeményedett, kikristályosodott lepedék, amely legfőképpen a fogak tövénél rakódik le. Látható tehát, hogy az ínysorvadás hátterében a legtöbb esetben a lepedék áll. Ez megfelelő fog- és szájápolással könnyedén eltávolítható, amivel megelőzhető a fogkőképződés, így az ínysorvadás kialakulásának esélye is nagymértékben csökkenthető.  Éppen ezért, nem lehet eléggé kihangsúlyozni a gyakori és alapos fogmosás jelentőségét, hiszen ezzel sok esetben elkerülhető nem csak az íny gyulladása, de a fogszuvasodás és más fogászati betegségek megjelenése is.

Az ínysorvadás gyakori okai

 • Nem megfelelő fogápolás és szájhigiénia
 • Dohányzás
 • Krónikus betegségek, például cukorbetegség
 • Hibás fogtömés vagy fogpótlás
 • Egyes gyógyszerek szedése
 • Genetikai hajlam

Az ínysorvadás kezelésének menete hagyományos módszerekkel

Az ínysorvadás kezelésének alapját a fogíny gyulladását okozó pakkok és a fogkő eltávolítása képezik.

Fogkőeltávolítás

A fogkő nem csak az íny irritációja miatt okozhat problémát, hanem kellemetlen szagúvá teszi a leheletet és esztétikailag is hátrányos lehet, különösen a frontfogakon. A fogkövet korábban mechanikusan, kaparással távolították el, ami egyrészt meglehetősen kellemetlen érzéssel járt, másrészt esetenként a fogzománc sérülését okozta. Manapság már létezik erre egy jelentősen kifinomultabb eljárás is, az ultrahangos fogkő eltávolítás. A kezelés során a fogkövet magas frekvenciájú hanghullámokkal rezgésbe hozzák, amitől az összetörik és leválik a fog felszínéről.

Kürettálás

A kürettálás során feltárják a fogínyt és eltávolítják az ínysorvadást okozó gyulladt szöveteket. Ennek két típusa létezik: a zárt és a nyitott kürettálás.

Zárt küret

A zárt kürettálás során a fogínyt nem bontják meg, csak speciális eszközökkel alányúlnak és így távolítják el gyulladásért felelős szöveteket és a gyökércement egyes részeit. A beavatkozás után az ínyt antiszeptikus anyagokkal kezelik, amely megakadályozza a káros baktériumok újbóli elszaporodását.

Nyitott küret

Nyitott kürettálásra olyan esetekben lehet szükség, mikor az ínysorvadást okozó pakkok mélyen, a fog gyökerénél helyezkednek el és eltávolításuk zárt kürettel nem valósítható meg. Ilyenkor a fogínyen apró bemetszést ejtenek, majd ezen keresztül kimetszik a károsodott szöveteket és a betokosodott fogkövet.

Ínyműtét

Az ínysorvadás egyik leggyakoribb tünete a fogíny visszahúzódása. Ilyenkor az íny elválik a fog felszínétől, „visszahúzódik” és egyre kisebb mértékben fedi azt. Ez egyrészt idővel esztétikai hátrányt okozhat, másrészt a fog szabadon maradó részei sokkal érzékenyebbek a külső hatásokra, mint a rágófelszín. Ennek a problémának kezelésére szolgál a fogínyműtét, amely során a visszahúzódott ínyt eredeti pozíciójába helyezik vissza.

Lézeres kezelés ínysorvadás ellen

Az ínysorvadás lézeres kezelése nagymértékben hasonlít a hagyományos eljáráshoz, különbség elsősorban a felhasznált eszközökben, a hatékonyságban és a kezelések számában van.

A beavatkozás menete

 1. Ultrahangos fogkőeltávolítás
 2. Lézeres kürettálás
 3. A száj fertőtlenítése
 4. Ínyműtét (ha szükséges)

A lézeres kezelés során a gyulladt szövetek eltávolítása speciális, 2,5-3 wattos dióda lézerrel történik, melyet hajlékony üvegszál segítségével irányítanak a megfelelő területre. Ilyenkor általában nincs szükség az ínytasakok sebészeti feltárására, mert a  kezeléshez alkalmazott lézer enélkül is elpusztítja a gyulladásért felelős baktériumokat. A beavatkozás kvadránsonként (fogsor negyedenként) nagyjából 30 percet vesz igénybe. A végleges eredmény eléréséhez általában 2-3 kezelésre van szükség, melyek 1 hetes periódusban követik egymást. A lézeres kezelések közötti időszakban gyakran úgynevezett soft lézer terápiát alkalmaznak, amely rendszeres, kis teljesítményű lézerrel végzett besugárzást jelent és hatékonyan gátolja a káros baktériumok újbóli elszaporodását.

inysorvadas-parodontozis-kezeles

A lézeres kezelés előnyei

 • A speciális lézerrel minden korábbinál pontosabban kezelhetőek az íny fertőzött területei
 • Mivel a lézeres kürettáláshoz többnyire nincs szükség az íny bemetszésére, így kevesebb fájdalommal jár
 • Kisebb az esélye a vérzés és duzzanat kialakulására a kezelt területen
 • A gyógyulási idő jelentősen rövidebb, mint a hagyományos ínysorvadás kezeléseknél megszokott

A lézeres parodontózis kezelés utáni teendők

Az ínysorvadás kezelésével elért eredmények csak abban az esetben tarthatóak fenn hosszútávon, ha a páciens a beavatkozás után fokozott figyelmet fordít a fogápolásra és elkerüli az ínysorvadás kialakulását elősegítő tevékenységeket. A megfelelő szájhigiénia biztosításához elengedhetetlen a napi legalább kétszeri, alapos és helyesen végrehajtott fogmosás, fogselyem és antibakteriális szájvíz használata. Érdemes lehet a hagyományos fogkefét elektromos fogkefére cserélni, mert így jelentősen megnövelhető a fogmosás hatékonysága.

A fogselyem helyes használatáról itt olvashat

Az elektromos fogkeféről szóló cikkünk pedig itt található

A ínysorvadás kezelés ára

A lézerrel végzett és a hagyományos kezelés ára is nagyban függ az ínysorvadás mértékétől. Minél kiterjedtebb a betegség, annál több fog esetében kell elvégezni a szükséges beavatkozásokat és ezzel az ár is egyre magasabb lesz.

A hagyományos ínysorvadás kezelés átlagos ára Magyarországon:

 • Ultrahangos fogkő eltávolítás ára a teljes fogsoron: 14-20.000 Ft
 • Zárt küret ára foganként: 4-6.000 Ft
 • Zárt küret ára állcsontonként: 30-35.000 Ft
 • Nyitott küret ára foganként: 15-20.000 Ft
 • Ínyműtét ára: 18-27.000 Ft

A lézeres ínysorvadás kezelés átlagos ára Magyarországon:

 • Ultrahangos fogkő eltávolítás ára a teljes fogsoron: 14-20.000 Ft
 • Lézeres fogágy kezelés ára 1 fog esetében: 4-6.000 Ft
 • Lézeres fogágy kezelés ára 2-6 fog esetében foganként: 3-4.000 Ft
 • Lézeres fogágy kezelés ára 7-12 fog esetében foganként: 2500-3.500 Ft
 • Lézeres fogágy kezelés ára 13 fog felett foganként : 2-3.000 Ft
 • Nyitott küret ára foganként: 15-20.000 Ft
 • Ínyműtét ára: 18-27.000 Ft
'Fel a tetejéhez' gomb