FogászatSzájhigiénia

Az elektromos fogkefe használata – Fontos szabályok a hatékony fogmosáshoz

twitterFacebook

A megfelelő szájhigiénia fenntartása elengedhetetlenül fontos nem csak a fogak és a száj, hanem a teljes szervezet egészségének megőrzése szempontjából. Szerencsére napjainkban már számos technológiai fejlesztés áll rendelkezésünkre, melyek minden eddiginél hatékonyabb szájápolást tesznek lehetővé számunkra. Ezek közül talán a legnépszerűbb és legkönnyebben elérhető megoldás az elektromos fogkefe, melynek segítségével a fogmosás a hagyományos módszernél jelentősen gyorsabbá, egyszerűbbé és eredményesebbé tehető. Azonban a klasszikus fogkeféhez hasonlóan, ennek használatával is úgy érhetjük el a legjobb eredményt, ha tisztában vagyunk a fogmosás legfontosabb szabályaival.

Az elektromos fogkefe felépítése

Az elektromos fogkefék általában két fő részből állnak. Az egyik maga a készülék, amely a fogkefe mozgatásáért felelős motort és a beépített vagy cserélhető akkumulátort tartalmazza, a másik pedig a cserélhető fej, melyet a motor meghajt. Az elektromos fogkeféhez használható fejek kialakítása igen sokféle lehet, így mindenki megtalálhatja a fogaihoz és a fogmosási szokásaihoz leginkább megfelelő típust.

Az elektromos fogkefe típusai

Az elektromos fogkeféknek két főbb típusa van, melyek a fej mozgásában különböznek egymástól. Az egyik és egyben a legszélesebb körben elterjedt típus a rotációs, vagy forgó fogkefe, a másik pedig a vibrációs, azaz rezgő fogkefe.

Rotációs vagy forgó elektromos fogkefe

Ennél a típusnál a fogkefe feje gyors forgó mozgást végez és körkörösen tisztítja meg a fogakat. Az ilyen rendszerű elektromos fogkefe használata eltér a hagyományos fogkeféknél megszokottól, mert a fogmosás nem igényel súroló mozgást.

Vibrációs vagy rezgő elektromos fogkefe

A vibrációs fogkefe feje nem forog, hanem rezeg. Ebben az esetben a fogmosás a hagyományos módon zajlik, azonban a motor által keltett rezgés jóval hatékonyabbá teszi azt. A vibrációs elektromos fogkeféket szónikus (sonic) vagy ultraszónikus (ultrasonic) fogkefének is nevezik, ami a tisztítófej rezgésének sebességére utal.

Az elektromos fogkefe használata

A következőkben a napjainkban legelterjedtebb és legnépszerűbb, rotációs elektromos fogkefék megfelelő használatához szükséges legfontosabb szabályok ismertetésével szeretnénk segítséget nyújtani a hatékonyabb fogmosáshoz.

Az elektromos fogkefe töltése

Ügyeljünk rá, hogy az elektromos fogkefe akkumulátora mindig legyen feltöltve, vagy legyen kéznél feltöltött csere akkumulátor. A készülék a telepek merülésével fokozatosan veszít az erejéből, így a fogmosás hatékonysága csökkenhet.

 • Ha az elektromos fogkefe tölthető akkumulátorral működik, érdemes a töltőjén tárolni, így mindig teljesen feltöltött állapotban tarthatjuk. Figyeljünk rá, hogy a fogkefét töltés közben ne helyezzük túl közel a mosdóhoz, mert, ha vízbe esik, áramütést okozhat.
 • Ha a fogkefe akkumulátora cserélhető, fontoljuk meg pót-akkumulátor beszerzését.

Az elektromos fogkefe fej cseréje

A fogmosáshoz legmegfelelőbb fogkefe fej viszonylag puha és a sörték vége lekerekített. Természetesen a rendszeres használat során az elektromos fogkefe feje is elhasználódik idővel.  Ha a fej integritása megváltozik, a fogmosás hatékonysága csökken.

 • Figyeljünk rá, hogy a fej sörtéi mindig épek legyenek, ne lapuljanak el vagy álljanak ki oldalra.
 • Ha a sörték hullani kezdenek, a fej már nem alkalmas a további használatra.
 • Cseréljük az elektromos fogkefe fejét 3-4 havonta, vagy akár gyakrabban is, ha az elhasználódását, illetve formájának megváltozását tapasztaljuk.

A fogkefe előkészítése a fogmosáshoz

Nyissuk ki a csapot és nedvesítsük meg az elektromos fogkefe fejét. Ezután nyomjunk rá egy nagyjából borsónyi mennyiségű fogkrémet. Fontos, hogy addig ne kapcsoljuk be a készüléket, amíg a fogakra nem helyeztük, mert ellenkező esetben a fogkrém szétszóródhat.

 • Érdemes lehet megfontolni fluoridos fogkrém használatát, mert ez egyrészt segít elpusztítani a baktériumokat, erősíti a fogakat és hatékonyabbá teszi a fogmosást, másrészt csökkenti a fogak érzékenységét.

A fogak felosztása

Hatásos módja lehet a fogmosásnak, ha a fogainkat négy részre osztjuk és egymás után, sorban haladunk végig a negyedeken. Ezzel biztosíthatjuk, hogy egyetlen fog tisztításáról se felejtkezzünk meg. A sorrend lehet például jobb lent-jobb fent-bal lent-bal fent, vagy jobb fent-bal fent-jobb lent-bal lent.

 • A fogmosás során nem számít, hogy a negyedeket milyen sorrendben járjuk végig, de ügyeljünk rá, hogy minden szakaszt legalább 30-40 másodpercig mossunk.
 • Ne felejtsük ki a nyelv felszínét sem a fogmosásból, mert jelentős mennyiségű lepedék tapadhat meg rajta!

Az elektromos fogkefe helyzete fogmosáskor

Elektromos fogkefe használatakor úgy érhetjük el a legjobb tisztító hatást, ha a fogkefét az íny vonalánál, 45 fokos szögben megdöntve helyezzük a fogakra és így haladunk rajtuk végig. Ez segít eltávolítani a lepedéket a azokról a részekről is, ahol a fogkőképződés fogínygyulladást okozhat.

 • Ne nyomjuk rá erősen a fogkefét a fogakra, a forgó mozgás enélkül is megfelelő tisztítást biztosít.

A fogak tisztítása elektromos fogkefével

A fogmosás során haladjunk mindig kívülről befelé. Kezdjük a tisztítás például a hátsó fogaknál és a külső felszínükről indulva, tartva a 45 fokos dőlésszöget, haladjunk az elülső fogak felé. Miután végeztünk az adott negyed fogaival, folytassuk a fogmosást ugyanezeknek a belső felületén, majd lépjünk tovább a következő negyedre.

 • A fogkefét fogmosáskor görgessük a fogakon; Induljunk a fogíny vonalától lefelé, majd vissza. Ezt ismételjük minden fog esetében.
 • Az elülső fogak tisztításához fordítsuk a fogkefét merőlegesen és mossuk meg mind a külső, mind a belső oldalukat alaposan.
 • Nem tartsuk a fogkefe fejét huzamosabb ideig az ínyen, mert ez ínygyulladáshoz vezethet!

A nyelv és a rágófelületek tisztítása

A megfelelő szájhigiénia megteremtéséhez nem csak a fogak oldalát, hanem azok rágófelületét, illetve a nyelvet és szájpadlást is célszerű megtisztítani. Ezzel eltávolíthatjuk az ételmaradékokat és a szájszagért és fogkő képződésért felelős lepedéket is.

 • Használjunk gyengéd súroló mozdulatokat a nyelv és fogak éleinek megtisztításához.
 • A szájpadlás mosásakor járjunk el különösen óvatosan, nehogy megsértsük az érzékeny szöveteket.

A fogmosás időpontja és hossza

Ahhoz, hogy a fogakról minden szennyeződést eltávolítsunk, a fogmosást végezzük óvatosan, de kellő alapossággal. Mossunk fogat naponta kétszer és minden negyed megtisztítására szánjunk legalább fél percet.

 • Soha ne nyomjuk erősen a fogakhoz az elektromos fogkefét, mert ez károsíthatja a fogzománcot és a fogínyt.
 • Savas kémhatású ételek vagy italok (például gyümölcsök és gyümölcslevek) várjunk legalább 30-60 percet a fogmosás előtt. Erre azért van szükség, mert a savas közeg átmenetileg meggyengíti a fogzománcot és a nyálnak időre van szüksége, hogy visszaállítsa a száj és a fogak megfelelő ph-ját. Ennek hiányában a fogmosás károsíthatja a fogzománcot. A várakozási idő lerövidíthető, ha étkezés után cukormentes rágógumit rágunk.

Elektromos fogkefe és fogselyem

Fogmosás előtt használjunk fogselymet. Bármilyen alaposan mossuk is a fogainkat, a fogak közé került szennyeződések jelentős részét elektromos fogkefével sem tudjuk eltávolítani. Különösen igaz ez azokon a részeken, ahol a fogak szorosan egymás mellett helyezkednek el.  A fogselyem segítségével nagymértékben csökkenthetjük a fog- és ínybetegségek kialakulásának esélyét.

A fogselyem használatáról részletesen ebben a cikkünkben írtunk: A fogselyem használata és szerepe a fogászati betegségek megelőzésében

Fogmosás után szájvíz

Fogselymezés és fogmosás után használjunk antibakteriális szájvizet. Miután befejeztük fogmosást, öblítsük ki a szánkat tiszta vízzel, majd a szájvízzel öblögessünk legalább fél percig. Ezzel egyrészt kimossuk a fogak között megbúvó szennyeződések maradékát, másrészt elpusztítjuk a szájszagért és lepedékképződésért felelős baktériumokat is.

 • Próbáljuk meg a szájvizet folyamatosan mozgásban tartani a szájunkban úgy, hogy közben átszűrjük a fogaink között.
 • Ajánlott klórhexidin tartalmú szájvizet használni, mert az alkoholos változat kiszáríthatja a szájat, ami káros hatással lehet az ínyre és a nyálkahártyára.

'Fel a tetejéhez' gomb