MellfelvarrásMellimplantátumMellkisebbítésMellnagyobbításMellplasztika

Dohányzás a mellplasztika után – 6 fontos tényező, amit érdemes figyelembe venni

twitterFacebook

Mindenki számára, aki a mellplasztika mellett dönt, valószínűleg a legfontosabb szempont, hogy a műtét végeredménye tökéletesen megfeleljen az elvárásainak. Ugyanakkor sokan nincsenek tisztában vele, hogy ehhez nem csak magára a beavatkozásra van szükség, hanem a mellplasztikát megelőző és az azt követő időszak is igen nagy szerepet játszik az optimális eredmény elérésében. Legyen szó mellnagyobbításról, mellfelvarrásról, vagy mellkisebbítésről, minden esetben elengedhetetlen a műtét utáni gyógyulás feltételeinek biztosítása. A felépülési szakaszban a páciensnek számos szabályt kell betartania, melyek teljesítése általában nem  jár különösebb nehézségekkel. Van azonban egy tényező, amely nagyobb jelentőséggel bír, mint elsőre gondolnánk és sokak számára akár komolyabb kényelmetlenségekkel is járhat. Ez pedig a dohányzás felfüggesztése vagy végleges elhagyása. De vajon miért annyira fontos, hogy legalább a mellplasztika utáni néhány hétben lemondjunk erről a szokásunkról és milyen következményekkel járhat, ha ezt nem tesszük meg?

6 fontos ok, amiért nem ajánlott a dohányzás a mellplasztika után

A nikotin érszűkítő hatása

A dohányzással a szervezetbe kerülő nikotin nem csak függőség kialakulását okozza, de érszűkítő hatással is rendelkezik. Ez az érszűkítő hatás azt eredményezi, hogy a vérnyomás megnő, a vér áramlásának sebessége pedig az egész testben lecsökken. A mellplasztika műtéti bemetszésekkel jár, melyek optimális gyógyulásához arra van szükség, hogy a sérült szövetek vérellátása megfelelő legyen. Ezt azonban a dohányzással bevitt nikotin érszűkítő hatása jelentősen akadályozhatja.

A dohányzás megnöveli a szén-monoxid mennyiségét a vérben

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan gáz, amely igen gyorsan a véráramba jut, minden olyan esetben, mikor a dohányos rágyújt. A vér emelkedett szén-monoxid szintje az egyik legfontosabb oka annak, hogy a dohányzás megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Emellett a szén-monoxid csökkenti a vér oxigén tartalmát is, ami igen negatív hatással lehet a mellplasztika utáni sebgyógyulásra, ezért a dohányzás többek között a felépülési időszak hosszának növekedésével és rendellenes hegképződéssel járhat.

Dohányosok esetében magasabbak az altatás kockázatai

A dohányzás nem csak a mellplasztika, hanem minden olyan műtét kockázatait megnöveli, melyeket altatásban végeznek. Az aneszteziológusok minden esetben azt javasolják a pácienseknek, hogy az altatást megelőző héten már ne gyújtsanak rá. Erre azért van szükség, mert bár a dohányosok eleve jobban kivannak téve az altatás során előforduló szív és tüdő működéssel kapcsolatos szövődményeknek, mint a nem dohányzók, de ezek kockázata jelentősen csökkenthető a mellplasztika előtti füstmentes időszakkal.

A dohányzás lebontja a kollagént

A kollagén a bőr egyik legfontosabb alkotóeleme, de sajnos mennyisége a kor előrehaladtával évről-évre csökken. Ezt a folyamatot a dohányzás jelentős mértékben felgyorsítja, ezáltal a bőr sokkal hamarabb válik ráncossá és petyhüdtté. A mellplasztika utáni gyógyulásban is nagy szerepet játszik a kollagén, hiszen a bőrnek és a hámrétegnek is regenerálódnia kell a műtétet követően. A dohányzás hatásainak következtében azonban ez a folyamat nem tud optimálisan végbemenni.

A dohányzás megnöveli tokzsugorodás esélyét

A tokzsugorodás a mellnagyobbítás egy lehetséges szövődménye, amely azzal jár, hogy a mellimplantátumot körülvevő szövetek rendellenesen gyógyulnak és deformálják az implantátumot és a melleket is. A vérnek, a dohányzás miatt fennálló csökkent oxigéntartalma miatt a gyógyulási folyamatok lassabban mennek végbe a mellplasztika után, ami a mellek gyulladásos állapotát is meghosszabbítja. Ez azért fontos, mert minél hosszabb ideig gyulladtak a mell szövetei, annál jobban megnő a tokzsugorodás előfordulásának esélye is.

A dohányzás mindenki számára káros

Akár szempont a mellplasztika, akár nem, mindenki számára érdemes megfontolni a dohányzásról való leszokást, hiszen káros hatása az emberi szervezetre vitathatatlan.  A dohányzás amellett, hogy súlyos betegségek kialakulását okozhatja, nagymértékben akadályozza a szervezet regenerációját és megnöveli minden műtét és egészségügyi beavatkozás kockázatait is.

Mellplasztika előtte utána képek és információk

mellplasztika-elotte-utana-kepek

Forrás: news-medical.net

'Fel a tetejéhez' gomb