MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

A mellplasztika árnyoldala – A tokzsugorodás okai, tünetei és kezelése

A plasztikai sebészet modern módszereinek köszönhetően, a mellnagyobbítás manapság már igen biztonságos beavatkozásnak számít és csak ritkán jelentkeznek utána kellemetlen mellékhatások.  Azonban, mint minden műtétnek, a mellplasztikának is lehetnek szövődményei és komplikációi, még ha előfordulásuk aránya viszonylag alacsonynak is számít. A leggyakoribb ezek közül a tokzsugorodás (capsular contracture), amely a mellnagyobbításon átesett nők nagyjából 5 százalékát érinti. De mi is ez pontosan, milyen problémákat okozhat és hogy lehet megelőzni?

A tokzsugorodás okai és tünetei

A tokzsugorodás a mellimplantátummal végzett mellnagyobbítás egyik leggyakrabban előforduló szövődménye. Kialakulásának hátterében az a jelenség áll, hogy a  beültetett implantátumok körül hegszövet jön létre. Ez egy  alapvetően természetes folyamat, a szervezet válasza az idegen testre. Az így kialakuló szövetburok normális esetben semmilyen panaszt nem okoz, szinte észrevehetetlen a jelenléte a mellekben. Probléma akkor jelentkezik, ha ez a hegszövet a szokásosnál vastagabbá válik, megkeményedik és rászorul a mellimplantátumra. Ilyenkor jön létre a tokzsugorodás, amely következtében az implantátumok elmozdulhatnak a helyükről, alakjuk deformálódhat, ami a mellek megjelenésére is komoly hatással lehet.

A tokzsugorodás tünetei bármikor jelentkezhetnek a mellnagyobbítás után, de legtöbbször az első jelek már a műtétet követő néhány hónapban tapasztalhatóak. A komolyabb problémákat okozó torzulások az esetek 75 százalékában a mellplasztika utáni 2 éven belül megjelennek. A tokzsugorodás előfordulásának aránya magasabb a szilikon implantátumok esetében, mint sóoldattal töltött mellimplantátumoknál. Ha a mellnagyobbításhoz szilikon implantátumot használtak és a tokzsugorodás első tünetei csak jó pár évvel a műtét után jelentkeznek, az a mellimplantátum korábbi megrepedésére utalhat, ugyanis a szövetek közé szivárgó szilikon gyulladást okozhat, ami az implantátum tokjának megvastagodásával járhat.

A tokzsugorodás előfordulásának kockázata

Sajnos a tokzsugorodás kialakulását előrejelezni lehetetlen, mert sok esetben a problémák minden látható ok nélkül jelentkeznek. Léteznek azonban olyan tényezők melyek megnövelhetik a tokzsugorodás előfordulásának kockázatát:

 • Műtét utáni szövődmények, mint például vérömleny (az erek sérülése a bőr alatt), vagy szeróma (folyadék felhalmozódása a szövetek között)
 • Bakteriális fertőzés
 • Autoimmun betegségek, mint például a lupus
 • A melleket ért súlyos trauma
 • Sugárkezelés
 • A mellimplantátumokat takaró szövetek kis mennyisége (túl kevés mellszövet, vagy túl nagy implantátum)
 • A szilikon implantátum repedése

A tokzsugorodás jelei

A tokzsugorodás viszonylag lassan alakul ki és sok esetben csak akkor vehető észre, mikor már a mellek némileg torzultak (általában a normálisnál feljebb kerültek, vagy alakjuk megváltozott). Ahogy a tok egyre jobban szorítja az implantátumokat, úgy válnak a mellek egyre keményebbé, amely feszítő érzéssel járhat. Később a kényelmetlen érzés fájdalommá fokozódhat, különösen hason fekvés közben. Idővel a mellek alakja labdaszerűvé válhat és a mellimplantátumok felszínén látható fodrozódás jelenhet meg.

A tokzsugorodás fázisait általában a Baker skála alapján jellemzik. Ennek fokozatai:

 • 1-es fokozat: A mell puha és természetes megjelenésű
 • 2-es fokozat: A mell kissé kemény, de normálisnak tűnik
 • 3-es fokozat: A mell kemény és  kóros megjelenésű
 • 4-es fokozat: A mell kemény, fájdalmas és rendellenesnek tűnik

A tokzsugorodás kezelése

Sajnos a tokzsugorodás kezelése csak műtéti úton lehetséges. Léteznek ugyan olyan módszerek és eljárások, melyek műtét nélküli megoldást ígérnek, de ezek nem rendelkeznek tudományosan is igazolt hatással és eredményeik inkább csak anekdotikusak. Ezek közé tartozik például, hogy egyes sebészek a mellek összeszorításával igyekeznek szétszakítani a hegszövetet, de ez a technika gyakran több kárt okoz, mint hasznot és ezért nem ajánlott. Vagy esetenként próbálkoznak még gyulladáscsökkentő készítményekkel, hanghullátokkal, E-vitaminnal és sok egyéb többnyire hatástalan megoldással.

A tokzsugorodást egyetlen módon lehet úgy kezelni, hogy többé biztos ne térjen vissza: a mellimplantátumok eltávolításával. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tokzsugorodás megjelenése kizárja a későbbi mellnagyobbítás elvégzését. A mellimplantátumokat körülvevő tok sebészeti eltávolítása után lehetőség van a mellplasztika megismétlését, de egy újabb műtét szintén magában fogja hordozni a tokzsugorodás jelentkezésének kockázatát.

A tokzsugorodás megelőzése

A tokzsugorodás megelőzésének egyetlen módja, ha megpróbáljuk csökkenteni a kockázati tényezőket. Egyes plasztikai sebészek szerint például a mellimplantátum mellizom alá történő elhelyezése segíthet elkerülni a tok szöveteinek megvastagodását, mert azok a folyamatos izommozgásnak köszönhetően rugalmasak maradnak. Mások szerint a mellnagyobbítás előtt és után szedett antibiotikumok kedvezően befolyásolhatják az implantátum tokosodását, illetve a rendszeresen végzett, óvatos masszázs és a kompressziós gyakorlatok is hozzájárulhatnak a tokzsugorodás megelőzéséhez.

 

'Fel a tetejéhez' gomb