MellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellplasztika – Milyen mellimplantátumot válasszak? II.

twitterFacebook

Korábbi cikkünkben megvizsgáltuk a mellplasztikához használt mellimplantátumok lehetséges méretét és profilját, következzen hát a folytatás.

Hova kerüljön a mellimplantátum?

A mellnagyobbítás során egy úgynevezett implantátum zsebet hoznak létre a páciens mellkasán, amelybe a mellimplantátum elhelyezésre kerül. Az implantátum helyének meghatározásakor figyelembe veszik a mellkasi izmok és a mellek méretét és elhelyezkedését. Az implantátum zseb kialakítása két helyen történhet: a mell mirigyállománya alatt, illetve (részben vagy egészében) a mellizom alatt. Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Minden páciens különböző testfelépítéssel rendelkezik és a mellplasztikához fűződő elvárásaik is nagy mértékben eltérőek lehetnek. A konzultációs folyamat során a plasztikai sebész megvizsgálja a mellek és a mellkas anatómiáját és meghallgatja a páciens elképzeléseit a vágyott eredménnyel kapcsolatban, majd ezek alapján tesz javaslatot a mellimplantátumok elhelyezésének módjára.

Izom alatti (Sub-Muscular) elhelyezés

Előnyök:

 • Természetesebbnek tűnő mellek
 • A mellimplantátum kevésbé látható a mellkas felső részén
 • Kisebb esély a tokzsugorodás előfordulására
 • Kisebb esély a mellimplantátumok megereszkedésére
 • Kevésbé tapasztalható a mellimplantátumok ráncosodása és hullámzása
 • Könnyebb a mellek vizsgálata, ideértve a mammográfiát is

Hátrányok:

 • Nagyobb diszkomfort érzés a mellplasztikát követő időszakban (ez az eltérés rövidtávú és nem jelentős mértékű)
 • Több ideig tart, amíg a mellimplantátumok felveszik a végső helyzetüket és alakjukat a mellnagyobbítás után

Izom feletti (Sub-Glandular) elhelyezés

Előnyök:

 • Kisebb diszkomfort érzés a mellplasztikát követő időszakban
 • Gyorsabb felépülés a műtét után
 • Rövidebb időbe telik amíg a mellimplantátumok felveszik a végső helyzetüket és alakjukat a mellnagyobbítás után
 • Kerekebb, feltűnőbb mellek

Hátrányok:

 • Nagyobb esély a tokzsugorodás előfordulására
 • Nagyobb esély a mellimplantátumok megereszkedésére
 • A mellimplantátumok jobban észrevehetőek
 • A mellimplantátumok könnyebben kitapinthatóak
 • A mellimplantátumok ráncosodása és hullámzása jobban észrevehető a mellkas felső részén
 • Nehezebb a mellek vizsgálata és a mammogramok olvasása

Milyen típusú mellimplantátumot válasszak?

A mellek szélessége, mérete és kiemelkedése mellett van még néhány tényező melyet számításba kell venni a mellplasztika előtt annak érdekében, hogy a mellnagyobbítás végeredménye a lehető legnagyobb mértékben megfeleljen a kitűzött céloknak és lehetőségeknek.

 • A mellimplantátum felszíne: Sima vagy texturált
 • A mellimplantátum formája: Kerek vagy formázott
 • A mellimplantátum töltőanyaga vagy összetétele: Szilikon (kohezív gél vagy „Gummy Bear”) vagy sóoldat
 • A mellimplantátum gyártója

A mellplasztikát megelőző konzultáció során a páciensnek lehetősége van megismerkedni a különböző típusú mellimplantátumokkal, kézbe venni azokat és eldönteni, hogy melyik felel meg legjobban az elvárásainak. A plasztikai sebész minden típus esetében ismerteti a lehetőségeket és az elhelyezési folyamat minden lépését, így végül közösen, a lehetséges opciók és elvárások figyelembevételével kerül kiválasztásra a páciens számára legmegfelelőbb mellimplantátum típus.

Sima vagy texturált mellimplantátum?

mellimplantatum-felszinekA mellimplantátumok felszíne (az implantátum külső héja) lehet teljesen sima, vagy texturált. Az első generációs eszközöket sima felülettel gyártották, de a későbbi fejlesztések során kiderült, hogy a felszín érdesítésével, mintázásával csökkenthető a tokzsugorodás és a mellimplantátum elmozdulásának esélye. A texturált implantátumok hátránya, hogy felületükből adódóan héjuk vastagabb, így jobban észrevehető rajtuk a gyűrődés és hullámzás, illetve keményebb érzést keltenek. A plasztikai sebészek általában a sima felszínű mellimplantátumokat ajánlják a mellplasztikához, amennyiben használatukat a személyes adottságok és a kitűzött célok lehetővé teszik.

Kerek vagy csepp alakú mellimplantátum?

A mellimplantátumok formája lehet kerek vagy formázott (könnycsepp vagy anatómiai implantátumok). A kerek implantátumok alakja szimmetrikus, míg a formázottaké az alsó rész felé kiszélesedő, könnycseppre hasonlító forma. Az anatómiai mellimplantátumok természetesebb hatást biztosítanak, azonban a tapasztalatok szerint a legtöbb nő a kerek implantátumot választja annak teltebb formája miatt.
Sok plasztikai sebész csak masztektómiát követő rekonstrukciós mellplasztikához alkalmazza a csepp alakú mellimplantátumokat, amikor fontos szerepe van a helyreállított mell természetes megjelenésének. Kozmetikai, esztétikai okokból végrehajtott mellplasztika esetében, ahol a páciens eleve rendelkezik természetes formájú mellekkel, a formázott implantátumok eltúlozzák a könnycsepp hatást, így többnyire a kerek mellimplantátumokkal érhető el a vágyott, telt forma.

mellimplantatum-formak

Szilikon géllel vagy sóoldattal töltött mellimplantátum?

Mind a sóoldattal, mind a szilikon géllel töltött mellimplantátumoknak vannak előnyei és mindkét típussal kiváló eredmények érhetőek el a mellplasztika során.

A sóoldattal töltött mellimplantátumok egy szilikon héjból állnak, melyet a mellnagyobbítás során töltenek fel fiziológiás sóoldattal. Mivel a szilikon héjat üresen illesztik be a számára kialakított helyre és csak ezután töltik fel sóoldattal, ezek az implantátumok kisebb bemetszést igényelnek és nagy mértékben testre szabhatóak. A külső héj befogadóképességének határáig gyakorlatilag bármilyen mennyiségű sóoldat tölthető ezekbe az implantátumokba, így méretük és keménységük személyre szabható. Például kismértékben aszimmetrikus mellek közötti különbség igen egyszerűen megszüntethető eltérő mennyiségű töltőanyag feltöltésével. A sóoldattal töltött mellimplantátumok fő hátránya, hogy a mellplasztika után a mellek kevésbé természetes érzetűek és hajlamosabbak a gyűrődésre-hullámzásra, mint a szilikon mellimplantátumok esetén. A túltöltött sóoldatos implantátumok ugyan kevésbé hullámzanak, viszont tapintásuk így keményebb.

A szilikon géllel töltött mellimplantátumok szilikon héjból és szilikon gél töltőanyagból állnak és előre meghatározott méretben és formában készülnek. A szilikon implantátumok természetesebb érzetű és megjelenésű eredményt adnak, mint a sóoldattal töltöttek, ugyanakkor a mellplasztika közben ezek méretén és keménységén módosítani, állítani már nem lehet. A szilikon gél a természetes mellszövethez hasonló mind tapintásra, mind látványra, de az eltérő igények kiszolgálása érdekében eltérő sűrűségben is elérhető. A kohezív géllel töltött mellimplantátumok lágyabb melleket eredményeznek, de hajlamosabbak a hullámzásra, mint a keményebb géllel töltöttek („Gummy Bear” implantátumok), melyek viszont kevésbé természetes érzetet keltenek.

Mellplasztika előtte utána képek és információk

mellplasztika-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb