KörömfestésKozmetikai kezelések

A legjobb körömfestés tippek otthonra – Körömlakktól a mintákig, mint egy profi

twitterFacebook

Egy jó körömfestés a megfelelően kiválasztott körömlakkal csodákra képes. Nem csak tükrözi a hangulatunkat, kifejezi a személyiségünket, de kitűnő kiegészítője lehet egy csinos ruhának is. Különösen igaz ez manapság, mikor már szinte bármilyen színű lakk beszerezhető. A körmünk lehet klasszikus vörös, bolondos sárga, kreatív zöld, rejtélyes lila, ragyogó kék vagy bármi, ami csak eszünkbe jut, hiszen a lehetőségek majdnem határtalanok. Ugyanakkor, sajnos a lelkesedés önmagában nem mindig elég a tökéletes végeredményhez, mert az otthoni körömfestés picit trükkösebb annál, mint amilyennek elsőre tűnhet. Éppen ezért, a továbbiakban részletesen végigvesszük a körömfestés minden apró mozzanatát, hogy senkinek ne kelljen profi segítséget kérnie, ha szeretne egy új színt kipróbálni.

körömfestés-előkészítés

Felkészülés a körömfestésre

A megfelelő körömlakk kiválasztása

A körömlakk színe nyilván mindenki számára a legfontosabb szempont, ha körömfestésről van szó. Azonban, van egy másik nagyon fontos tényező is, ami jelentős hatással lehet a végeredményre; Mégpedig a körömlakk kora. Elsőre talán furcsának tűnhet, de a lakkok is elöregszenek idővel és minél régebbi egy körömlakk, annál kevésbé alkalmas arra, hogy minőségi munkát végezzünk vele. Az öreg körömlakkok besűrűsödnek, fényük kifakul és csomóssá válnak. Tehát, ha otthon találunk elfekvőben egy szép színű festéket, először bizonyosodjunk meg róla, hogy még nem veszített a minőségéből. Ehhez elő lépésként fordítsuk fejjel lefelé az üveget és nézzük meg, hogy a körömlakk kellően fényes és folyékony-e még. Ezután vegyük ki az ecsetet és, ha nem találunk rajta összetapadt gömböket, folytathatjuk a körömfestést.

Tipp: az öreg körömlakkokat néha lakk hígító hozzáadásával még megmenthetjük

Megfelelő hely a körömfestéshez

Válasszunk egy alkalmas helyet a körömfestéshez. Ez lehetőleg legyen egy tiszta, stabil felület egy jól megvilágított helyiségben.  Jó választás lehet egy konyhaasztal vagy íróasztal, de mindenképpen tegyünk rá papírtörlőt vagy törölközőt, hogy megóvjuk a körömlakktól. Érdemes olyan helyet választani, aminek jó a szellőzése, mert a körömlakkból felszabaduló gőzök nem feltétlenül tesznek jót az egészségnek.

A körömfestéshez szükséges anyagok előkészítése

Készítsük elő mindent amit a körömfestés közben használni fogunk. Ez azért fontos lépés, mert egyrészt így felgyorsíthatjuk a festési folyamatot, másrészt minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy keresgélés közben elkenjük a körömlakkot.

Amire szükségünk lesz:

 • Néhány vattacsomó vagy sminkeltávolító lap
 • Pár darab fültisztító pálcika
 • Körömvágó olló vagy csipesz
 • Körömreszelő
 • Néhány körömágy-pálcika vagy fogpiszkáló
 • Körömlakk lemosó
 • Szintelen körömlakk
 • A kiválasztott színű körömlakk

A korábbi körömlakk eltávolítása

A jó körömfestés egyik legfontosabb feltétele, hogy soha ne fessünk korábban felvitt lakkra. Ezért mindenképpen távolítsuk el a régi körömlakkot a körmeinkről. Ehhez áztassunk egy vattapamacsot körömlakk lemosóba, majd tartsuk nagyjából 10 másodpercig a kiválasztott körmön. Ezután óvatosan húzzuk a vattát a köröm széleivel párhuzamosan. Ismételjük a műveletet addig, amíg a köröm teljesen tiszta nem lesz.  Ha éleken esetleg marad némi körömlakk, használhatunk körömlakk lemosóba áztatott fültisztító pálcikát az eltávolításához.

 • Abban az esetben is szükség van némi előkészületre, ha a körmeinken nincs korábbi lakkréteg. Ehhez a körömfestés előtt töröljük át a körmöket körömlakk lemosóval, hogy minden természetes zsírt és olajat eltávolítsunk róla. Ez azért fontos, mert így a körömlakk jobban meg tud tapadni a köröm felületén és egyenletesebb lesz a festés.

Körömvágás és -reszelés

A körömfestés első igazán meghatározó lépése a körmök alakjának és hosszának kialakítása. Itt az idő eldönteni, hogy kerekített vagy szögletes formájú körmöket szeretnénk, illetve ilyenkor kell gondoskodnunk a körömfestés alapját jelentő sima, egyenletes felületről is.

Nyilván a körömvágás senkinek nem okozhat problémát, egy jó olló vagy csipesz kérdése az egész. A körömreszelés viszont amennyit javíthat a körömfestés minőségén, annyit ronthat is, ha nem jól csináljuk. A cél minden esetben egy sima, kiemelkedésektől és beugróktól mentes felület kialakítása, amin a körömlakk egyenletesen el tud terülni. Használjunk jó minőségű körömreszelő lapot, mert a fém reszelők roncsolják a körmöt. Egyenes, előre irányuló mozdulatokkal reszeljük a körmöket, a külső oldaltól befele haladva. Soha ne fűrészeljünk a körömreszelővel! A hibák kijavításához használjunk puffer oldatot.

A körömágy előkészítése

A körömfestés következő lépése a körömágy előkészítése. Ehhez használjunk körömágy (más néven kutikula) pálcát, vagy, ha ilyen nincs kéznél, fogpiszkálót. A művelet lényege, hogy a körmök aljánál található kis bőrdarabokat (ez a kutikula) némileg hátratoljuk, hogy ezeket ne fessük le. Ezt úgy tehetjük meg a legkönnyebben, ha az első ujjperceinket meleg vízben áztatjuk néhány percig, majd az ettől kissé megpuhult kutikulát szárazra töröljük és a pálcával óvatosan a köröm aljáig nyomjuk. Legyünk különösen körültekintőek, ha fogpiszkálót használunk, mert a hegyével könnyen megsérthetjük a körömágyat.

A körömlakk előmelegítése körömfestés előtt

A körömlakk testhőmérsékleten, nagyjából 35-40 celsius fokosan a legkönnyebben kezelhető. Ahhoz, hogy elérje ezt a hőmérsékletet, görgessük az üveget a két tenyerünk között 1-2 percig. Ezzel nem csak felmelegítjük a lakkot, de elősegítjük a tartalmának optimális keveredését is.

Tipp: soha ne rázzuk fel a körömlakkot, mert ettől buborékok képződnek benne, ami akadályozza az egyenletes körömfestést.

körömfestés-szín-felvitele

Körömfestés akcióban – A szín felvitele

Az alapréteg körömlakk

Minden jó körömfestés egy megfelelő alapréteggel kezdődik. Ehhez használjuk átlátszó alapozólakkot, ami nem csak megvédi a körmöket a színes foltoktól, de stabil, sima felületet is biztosít a kiválasztott körömlakk számára. Ezzel a réteggel nem kell olyan óvatosan bánni, mint a színessel,  mert sokkal kevésbé észrevehető, ha netán oda is kerül, ahova nem szükséges, de azért próbáljuk meg csak a körmökre felvinni. Természetesen, a következő lépés előtt várjuk meg, amíg az alapréteg teljesen megszárad.

A jó körömfestés sarokpontja: stabil kezek

A körömfestéshez elengedhetetlen, hogy szilárdan tartsuk azt a kezünket, amelyiken éppen dolgozunk. Ehhez nyissuk szét az ujjainkat, tegyük a kezünket tenyérrel lefelé az asztalra és szorítsuk rá. Nem elég, ha csak lazán ráfektetjük, mert úgy könnyen elmozdulhatnak az ujjaink. Kezdjük a körömfestést a mutatóujjunkkal és haladjunk a kisujjunk felé. Mikor ezzel a négy ujjal végeztünk, lazítsuk el a kezünket, tegyük a hüvelykujjunkat az asztal szélére és fessük ki azt is.

A végeredmény szempontjából nagyjából mindegy, hogy az ügyesebb vagy az ügyetlenebb kezünkkel kezdjük a festést, az ügyetlenebb kezünk így is- úgyis kissé bizonytalanabb lesz közben.

A körömlakk előkészítése

Nyissuk ki a színes körömlakk üvegét és távolítsuk el a felesleges festéket az ecsetről. A tökéletesen festett körmök egyik kulcsa a megfelelő mennyiségű festék használata. Az ecsetet az üveg szájának belső peremén végighúzva tudjuk szabályozni, hogy mennyi festék maradjon az ecseten. Arra sajnos nincs egzakt meghatározás, hogy pontosan mennyi körömlakkot érdemes egyszerre felhasználni, de a kevesebb itt is a jobb választás. Inkább húzzuk át többször a körmünket, minthogy a túl sok lakk megfolyjon.

Kezdődhet a festés

Egy köröm kifestéséhez egy csepp körömlakkot használjunk. Ehhez vegyük ki az ecsetet az üvegből és távolítsuk el róla a felesleges festéket (lásd előző pont), majd helyezzük az ecsetet a köröm fölé, középre, pontosan oda, ahol a körömágy véget ér. Óvatosan engedjük le az ecsetet és hagyjuk, hogy egy csepp körömlakk erre helyre cseppenjen és kissé szétterüljön a köröm alján. Ez az a technika, amit profi manikűrösök is használnak és, bár igényel némi gyakorlatot, a legpraktikusabb módja annak, hogy megfelelő mennyiségű festékkel dolgozzunk és optimálisan tudjuk elosztani a körmön.

Körömfestés alapok: a három csíkos módszer

A három csíkos módszer valószínűleg a legelfogadottabb és leginkább elterjedt módja a profi körömfestésnek. A használatához óvatosan merítsük az ecsetet a köröm aljára helyezett festékcseppbe ( lásd: előző pont) és lassan húzzuk egyenesen felfelé, egészen a köröm hegyéig. Ezután helyezzük vissza az ecsetet a kiinduló pontra, majd lassan, ügyelve rá, hogy a festék ne kerüljön a körömágyra, a köröm görbületét követve húzzuk az ecsetet balra és fessük végig a körmöt a hegyéig. Befejezésként ismételjük meg ugyanezt a jobb oldalon is.

Így, ha minden jól ment, egy csepp festékkel és három csíkkal le is festettünk egy körmöt. Ha netán mégis több körömlakkot használtunk fel a kiinduló egy cseppnél, akkor figyeljünk rá oda, hogy a több festéknek több időre van szüksége a száradáshoz és könnyebben is folyik meg közben.

Tipp: Mikor a körmök szélét festjük, ne menjünk el egészen az élükig, hagyjunk egy nagyon keskeny sávot szabadon. Így elkerülhetjük, hogy a körömlakk az ujjak bőrére kerüljön. A festék valószínűleg magától kifogja tölteni a kihagyott részt, vagy, ha mégsem, egy ilyen vékony csík senkinek nem fog feltűnni.

A második réteg körömlakk felvitele

A második réteg körömlakk felvitele előtt hagyjuk teljesen megszáradni az első réteget és a három csíkos módszerrel vigyük fel a következőt. A jó körömfestéshez szinte minden körömlakk esetében legalább két rétegre van szükség. Ne spóroljunk a munkával és ne akarjuk egyetlen vastag réteg lakkal letudni a festést, mert az eredmény végül valószínűleg nem fog megfelelni az elvárásainknak. Több vékony réteg lakk mindig tisztább, egyenletesebb felületet ad és kisebb az esélye annak is, hogy megfolyik.

Az eddigiek alapján is láthatjuk, hogy a körömfestés időigényes folyamat. Az igényes, jó festéshez legalább fél, de lehet, hogy 1 órára is szükség van. Ezért jobb, ha nem próbáljuk siettetni a folyamatot. Inkább tegyünk be valami jó zenét vagy filmet és legyünk türelmesek.

A körmök fényezése

Miután a második (vagy harmadik) körömlakk réteg is teljesen megszáradt, vigyünk fel a körmökre egy átlátszó fényező réteget is. Kezdjük a körmök szélein, majd alulról felfelé haladjunk középen a körmök tetejéig. Ezután fessük le a körmök éleit is. Ez az utolsó réteg segít megelőzni a színes lakkréteg kopását és kifakulását.

A körömfestés befejező lépései

Miután végeztünk a körömfestés érdemi részével és minden körömlakk réteg teljesen megszáradt, elkezdhetjük orvosolni az esetleg elkövetett hibákat is. Ehhez egyszerűen mártsunk egy (lehetőleg hegyes végű) fültisztító pálcikát körömlakk lemosóba és töröljük le vele a rossz helyre került körömlakkot. Legyünk nagyon óvatosan és türelmesek, mert, ha a pálcika megcsúszik, egy csúnya szétkent csíkkal könnyen tönkretehetjük a frissen festett körmeinket!

Tipp: Használjunk minden körömhöz új fültisztító pálcikát, mert a már felszedett festék összekenheti a soron következő köröm festését

körömfestés-design

Francia köröm és más designok

Köröm matricák

Frissen festett (és teljesen megszáradt!) körmeink díszítéséhez használhatjuk például a számos helyen kapható körömmatricákat is. Ezek igen könnyen felragaszthatóak és gyakorlatilag a színek, formák és minták végtelen sorát biztosítják a dekoráláshoz. Általában nincs más tennivaló velük, mint bármilyen más matricával; Leszedjük a hátlapot, a kívánt helyre tesszük a matricát, 10-20 másodpercig rászorítjuk és kész is.

Tipp: A körömmatricák felhelyezéséhez hasznos lehet egy csipesz használata. Így matricát kisebb eséllyel ejtjük le vagy tapad az ujjunkra.

Kristályos körmök

Mostanában egyre divatosabbá kezdenek válni a különféle kristályos hatású körömdíszítések, melyek igazán különlegessé és extravagánssá tehetik a körmeinket. Ezek elkészítéséhez igazából nincs túl sok mindenre szükség, elég egy kevés kristályos anyag, például csillámpor vagy kristálycukor és némi színtelen körömlakk.

 • Fessük le a körmünket színtelen lakkal
 • Mielőtt a festék teljesen megszáradna forgassuk a körmeinket a kiválasztott kristályos anyagba

Színblokkok körömlakkból

Érdekes megoldás lehet, ha körmeinket nem csak egy színnel festjük ki, hanem különböző színeket és alakzatokat kombinálunk. Ehhez érdemes kontrasztos, de egymást jól kiegészítő színű lakkokat használni. A formák és alakzatok lehetnek bármilyenek, az egyszerű csíkoktól a geometriai alakzatokig.

Tipp: Amennyiben megoldható, különböző színű körömfestéshez használjunk a körömlakkokhoz mellékeltnél vékonyabb ecsetet

Francia körömfestés

A francia manikűr természetes, rózsaszín vagy barackszínű festésből áll, élénk fehér tippekkel. Ez egy rendkívül kifinomult megjelenésű köröm típus, amelyet egy kis gyakorlattal otthon is el lehet készíteni.

Azzal szemben, amit a francia körmökről első ránézésre gondolnánk, nem a fehér tippeket festjük a körömfestésre, hanem először ezek készülnek el egyszerű fehér körömlakk segítségével.

Így készítsünk francia körömfestést:

 • Fessük a körmeinket teljesen fehérre
 • Várjuk meg, amíg a fehér szín teljesen megszárad
 • Ragasszuk le a tippeket a drogériákban kapható francia körömhöz használható matricával, vagy
 • Matrica hiányában rajzoljuk meg természetes színű körömlakkal a tippek alsó ívét
 • A tippeken kívül a teljes körmöt fessük természetes szívűre (rózsaszín, barack, stb.)

Forrás: Salonsuccessacademy

'Fel a tetejéhez' gomb