ArcplasztikaOrrplasztika

Kinek ajánlott az orrplasztika és hogyan történik?

twitterFacebook

Mi az orrplasztika?

Az orrplasztika (angolul rhinoplasty, de szoktak rá utalni nose job néven is) az egyik legnépszerűbb kozmetikai beavatkozás, melyet évente sok ezer emberen végeznek szerte a világon. Orrplasztikára több okból lehet szükség: egyrészt javítható vele az orr esztétikai megjelenése, másrészt segítségével megszüntethetőek vagy enyhíthetőek az orr funkcionális és strukturális problémái, melyek sokszor egészségügyi kockázatot is jelentenek.

Az orrplasztika menete

Az orrplasztikai műtét során először az orr bőrét finoman megemelik és részben lehajtják az alatta elhelyezkedő csontos és porcos szövetekről. Ezután az orrplasztikát az orr ezen belső vázán végzik el, megváltoztatva az orr strukturális felépítését. Egyes esetekben szöveteket távolítanak el, máskor szöveteket pótolnak, attól függően, hogy az adott probléma megoldásához milyen módszert szükséges. Az orrplasztika az orr bőrét csak nagyon ritkán érinti, a legtöbb esetben az eredeti állapotában hagyják és az a műtét utáni hetekben-hónapokban idővel az orr új formájához igazodik.

Az orrplasztika előnyei

  • Jobb alvás – Az egészség megőrzéséhez a szervezetnek minden éjjel szüksége van 6-8 óra nyugodt alvásra. Sajnos az orrüreg szerkezeti szabálytalanságai, eltérései túlzott horkoláshoz, alvási apnoéhoz és egyéb légzési nehézségekhez vezethetnek, melyek nagymértékben ronthatnak az alvás minőségén és így végül számos egyéb betegség kialakulásánál is szerepet játszhatnak. Az orrplasztika fül-orr-gégészeti kezeléssel kiegészítve segítséget nyújthat mindezen problémák megoldásában.
  • Könnyebb légzés – Sok embernek okoz gondot, hogy az orrán keresztül megfelelően lélegezzen, melyet gyakran az orr két üregét elválasztó orrsövény torzulása okoz. Képzett és gyakorlott plasztikai sebészek az orrplasztika keretin belül képesek az orrsövényt is korrigálni úgy, hogy a későbbiekben a páciensnek már ne okozzon problémát az orrlégzés.
  • Nagyobb önbecslés – Az orr az arc egyik központi része, eltakarni szinte lehetetlen. Sokan azonban elégedetlenek orruk formájával, ami miatt esetleg gátlásossá válhatnak, önbizalmuk csökkenhet. Az orrplasztika segítségével az orr formája megváltoztatható, az arc többi részével összhangba hozható, amely sokat javíthat a páciens énképén.

Milyen kockázatai vannak az orrplasztikának?

Mint minden orvosi beavatkozásnak, az orrplasztikának is lehetnek kockázatai és mellékhatásai.

  • Fertőzés
  • Vérzés
  • Nem megfelelő sebgyógyulás és hegesedés
  • Nem kielégítő esztétikai eredmény

Kinek ajánlott az orrplasztika?

Az orrplasztika mindenki számára ajánlott, aki egészséges, testi fejlődése befejeződött és az orra öröklött vagy szerzett okok miatt deformálódott, vagy nem elégedett annak esztétikai megjelenésével. Mindezek mellett fontos, hogy aki orrplasztikára vállalkozik, tisztában legyen vele, hogy a műtét elsőszámú feladata az orr és az arc harmóniájának megteremtése és nem pedig valamilyen extrém, elérhetetlen változtatás kivitelezése. A reális, esztétikailag és orvosilag is elfogadható célkitűzések biztosítják, hogy végül a páciens elégedett legyen a műtét eredményével. Bár az orrplasztika drámai módon képes javítani az arc megjelenésén és szimmetriáján, természetesen megvannak a maga korlátai. A nyílt és világos kommunikáció az orvos és a beteg között elengedhetetlen feltétele a reális célok felállításának és a megfelelő módszer megtalálásának.

Mi történik az orrplasztika napján?

Miután a páciens megérkezik a klinikára, felkészítik a műtétre. Az orrplasztikát általában altatásban végzik, a beavatkozás mértékétől függően 1-2,5 órás időtartam alatt.

Az orr formájának és kontúrjának megfelelően a műtétet két fajta módon végezhetik: lehet nyitott vagy zárt orrplasztika. Mindkét esetben szükség van egy rejtett bemetszésre az orrlyukakban, de a nyitott orrplasztika igényel még egy bemetszést az orrlyukak közötti bőrön is.

A műtét végén a belső bemetszéseket feloldódó varratokkal zárják le, majd az orr bőrét is összevarrják. Ezután kötést és sínt helyeznek az orra, előbbi segít megszüntetni a vérzést, utóbbi pedig támaszt nyújt a szöveteknek.

Orrplasztika előtte utána képek és információk

orrplasztika-elotte-utana

'Fel a tetejéhez' gomb