FogászatFogpótlásFogtömés

Gyökércsapos fogpótlás – Ha a fogtömés már nem segít

twitterFacebook

Gyökérkezelt vagy jelentős mértékben károsodott fogak esetében előfordulhat, hogy már sem fogtöméssel, sem inlay betéttel nem pótolható a rágófelület hiánya. Ilyenkor a foghúzás előtti utolsó lehetőséget a gyökércsapos fogpótlás jelentheti. A gyökérkezelés igen hasznos és jól bevált módja a fogak megtartásának, ám az így kezelt fogak idővel eltörnek, lekopnak, illetve a megmaradt eredeti fogfelszín újra szuvasodásnak is indulhat. fogpotlas-gyokercsappalTovábbi problémát jelenthet a gyökérkezelt fogakra jellemző elszíneződés is, amely főleg a front fogak esetében okozhat komoly esztétikai hátrányt. Amennyiben a fog korona része már menthetetlenné vált, mert felületének több, mint fele hiányzik, így fogtöméssel nem javítható, illetve a ráépített hagyományos koronát nem bírná el, végső megoldásként a fog gyökércsapos fogpótlással még megmenthető. Ebben az esetben a fog eredeti gyökerébe egy csapot helyeznek, amely segít megtartani a ráépített fogpótlást (koronát).

Foghúzás vagy gyökércsapos fogpótlás?

A kérdés eldöntéséhez fogászati vizsgálatra és fogröntgenre van szükség. A röntgenfelvétel alapján látható, hogy a fog gyökere milyen állapotban van, a fogászati vizsgálat pedig a fog általános állapotát méri fel.

Előfordulhat, hogy a fogon még nem végeztek gyökérkezelést, mert az valamilyen baleset vagy egyéb behatás miatt károsodott. Ilyen esetben szükséges a fog gyökereinek kezelésére a fogpótlás elkészítése előtt.

Amennyiben a fog már átesett gyökérkezelésen, a fogászati vizsgálat során felmérik, hogy azt megfelelően hajtották-e végre. Ha a gyökérkezelés vagy a gyökértömés nem volt megfelelő módon elkészítve, a fogorvos megpróbálja kijavítani a hibákat. Elképzelhető, hogy erre már nincsen mód és a fog nem alkalmas gyökércsapos fogpótlás elkészítésére. Ilyen esetben a fogat el kell távolítani és pótlása csak egyéb fogpótlással, például fog implantátummal vagy híddal megoldható.

Amennyiben viszont a fog gyökerei jó állapotban maradtak, kellő hosszúságúak és egyenesek, lehetőség van gyökércsap beragasztására, amely segítségével a fog képes lesz megtartani a ráépített fogpótlást.

A gyökércsapos fogpótlás menete

Az első konzultáció során végzett vizsgálatok alapján eldől, hogy lehetséges-e a fogpótlást gyökércsappal végrehajtani. Ha igen, akkor gyökérkezelt fog esetében el is kezdődhet a fog előkészítése, ellenkező esetben az első lépés maga a gyökérkezelés.

A fogba ragasztott gyökércsapoknak két típusa létezik: az előregyártott és az öntött gyökércsap. Előbbivel gyorsabban elkészíthető a fogpótlás, utóbbi pedig nagyobb teherbírással rendelkezik. Az előregyártott gyökércsapot gyökérkezelt fog esetében már az első alkalommal behelyezik (ha gyökérkezelésre van szükség, akkor 1 nappal később), majd az érintett területről lenyomatot vesznek. A lenyomat alapján általában egy fogtechnikus elkészíti a fogpótlást (koronát), de léteznek olyan modern előregyártott gyökércsapok is, melyekre a fogorvos egyből fel tudja építeni a koronát, így a fogpótlás elkészítéséhez mindössze egy alkalom szükséges. Ezt a megoldást általában kisebb hiányok pótlására használják, nagyobb kiterjedésű roncsolódás kezelésére az öntött csap nyújt biztosabb megoldást.

Öntött gyökércsapra épített fogpótlás esetében az eljárás jelentősen hosszabb időt vesz igénybe, mint előregyártott csappal. Itt először mintát vesznek a fog gyökeréről, majd ez alapján a fogtechnikai laborban elkészül a fém vagy cirkónium gyökércsap, amely tizedmilliméterre pontosan illeszkedik a fogba. Ezután a gyökércsapot a helyére ragasztják és újabb lenyomatot vesznek, amely alapján elkészítik a fogpótlást és végül a kész koronát a csaphoz rögzítik.

Általánosságban elmondható, hogy az előregyártott gyökércsapokkal szinte azonnal elkészíthető a fogpótlás kevésbé roncsolódott fogak kezelésére, míg súlyosabb esetekben az öntött gyökércsapra épített fogpótlás nyújt biztos megoldást, melynek elkészítése viszonylag hosszabb időt vesz igénybe.

'Fel a tetejéhez' gomb