Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home » Mellplasztika » Mellfelvarrás » Mellplasztika előtt és után – Minden, amit tudni kell
mellpasztika-elott-utan

Mellplasztika előtt és után – Minden, amit tudni kell

google_plustwitterFacebook

A mellplasztika a női és esetenként férfi melleken végzett különböző plasztikai műtétek összefoglalására szolgáló elnevezés. Ebbe a körbe tartoznak az esztétikai beavatkozások, mint a mellnagyobbítás, a mellkisebbítés, a mellfelvarrás, a mellbimbóplasztika és az orvosi céllal végzett műtétek, mint a mell mirigyállományának eltávolítása és a rekonstrukciós mellplasztika. A legtöbb esetben az ilyen jellegű műtéteket esztétikai okokból, a mellek formájának javítása, illetve méretük megváltoztatása miatt végzik, de sajnos néha daganatos és egyéb betegségek megelőzése vagy kezelése is indokolhatja végrehajtásukat.

A leggyakrabban alkalmazott mellplasztika a mellnagyobbítás, melyet évente több százezer nő vesz igénybe, de igen nagy népszerűségnek örvend a mellfelvarrás és a mellkisebbítés is. A saját zsírral és a hialuronsavval végzett mellplasztikán kívül, melyeket részben vagy egészében ambulánsan végeznek, a mellplasztika körébe tartozó beavatkozások viszonylag összetett műtét igényelnek. Így, mint más műtétek esetében, a mellplasztika előtti és utáni időszaknak is komoly szerepe van a kívánt végeredmény elérésében. A továbbiakban hasznos tanácsokkal és részletes leírásokkal igyekszünk segíteni mind a mellplasztikára történő felkészülést, mind pedig a műtétet követő gyógyulási időszak optimális eltöltését.

A mellplasztika előtt

Az első lépés a mellplasztika előtt a számunkra legmegfelelőbb műtét típusának kiválasztása. Fel kell mérnünk, hogy milyen irányú és mértékű változásra vágyunk. Kisebb volumenű mellnagyobbításhoz, vagy a mellek kontúrjának formálásához nem feltétlenül szükséges komoly műtétet igénylő beavatkozást választanunk. Ilyen esetben megfelelő lehet a hialuronsavval végzett mellnagyobbítás vagy, ha zsírleszívást is szeretnénk, akkor a saját zsírral történő mellnagyobbítás is. Ha a mellek feszességének csökkenése, vagy megereszkedése okozza a fő problémát, akkor sincs szükség minden esetben mellfelvarrásra, sokszor egy kisebb méretű mellimplantátum beültetése is megoldhatja a gondokat.

Számos lehetőségünk van rá, hogy csökkentsük a műtéttel járó beavatkozások számát, vagy mértékét, ha pontosan felmérjük, hogy mivel vagyunk elégedetlenek és milyen változtatásokra van szükségünk. A legfontosabb, hogy a megfelelő döntés meghozatala érdekében alaposan tájékozódjunk az interneten és akár több plasztikai sebészt is végighallgatva, hogy személyes benyomásokat, információt gyűjtsünk össze. A legkisebb kételyünket is osszuk meg az orvossal, hogy a mellplasztika után teljesen elégedettek lehessünk a végeredménnyel és ne kelljen kompromisszumos megoldást elfogadnunk.

Konzultáció a mellplasztika előtt

A mellplasztikát minden esetben egy vagy több konzultáció előzi meg. Ezek túlnyomórészt arra szolgálnak, hogy a plasztikai sebész részletesen ismertesse a lehetőségeket és a pácienssel közösen megtalálják azt a megoldást, ami a legoptimálisabb az adott probléma kezelése szempontjából. Egy konzultáció időtartama általában 30-40 perc, ennél rövidebb idő alatt sem a páciens, sem a sebész részéről nem várható el a kellően megfontolt döntés meghozatala. A mellplasztika típusától függően a konzultáció alkalmával a páciens megismerkedhet a mellimplantátumok méretezésével és formáival, vagy képeken veheti szemügyre a műtét várható végeredményét.

Ezután a kiinduló és a műtét utáni állapot megfelelő összehasonlíthatóságának érdekében fényképek készülnek az érintett területről, majd végül a páciens megkapja a részletes műtéti tájékoztatót. Fontos, hogy a tájékoztatót figyelmesen olvassuk végig és, ha valamit nem értünk, vagy nincs világosan megfogalmazva, arra kérdezzünk rá és csak ezután írjuk alá a mellplasztika előtti műtéti beleegyezést. mellimplantatum-tipusok

Fontos tanácsok a mellplasztika előtt

 • A fogamzásgátló tabletták általában hormonokat tartalmaznak, melyek hatással lehetnek a mellek méretére és a véralvadásra, ezért ezek szedéséről minden esetben tájékoztassuk a kezelőorvost már az első konzultáción!
 • Ha fennáll a terhesség lehetősége a tervezett mellplasztika időszakában, ezt mindenképpen jelezzük az orvosnak!
 • A menstruációs ciklus egybeesése a műtéttel nem kizáró tényező, de előzetes egyeztetést igényel.
 • Az aszpirin és más szalicilsav tartalmú gyógyszerek fokozott vérzést okozhatnak, ezért ezek szedését a mellplasztika előtt és után 10 napig szüneteltetni kell.
 • A dohányzás hatással van a vérképzésre és a sebgyógyulásra, ezért a mellplasztika optimális eredményének érdekében 10 nappal a műtét előtt és 4-6 héttel a műtét után terjedő időszakban ajánlott abbahagyni.
 • A mellplasztikát megelőző 24 órában már ne használjunk testápolót!
 • A mellplasztika előtt és után is javasolt a könnyű ételek fogyasztása. Naponta többször együnk keveset, ezzel is kímélve az igénybe vett szervezetet. Vitaminok és ásványi anyagok pótlása a megszokottnál nagyobb dózisban ajánlott.
 • A műtét előtti éjféltől már ne fogyasszunk se ételt, se italt!
 • Célszerű a mellplasztika előtti napon hajat mosni, mert erre önállóan ezután néhány napig nem lesz lehetőségünk.
 • A műtétre olyan ruhában érkezzünk, amely elöl nyitható és a levételéhez nem kell a fejen áthúzni, vagy hátranyúlni, hiszen a mellplasztika után ezek a mozdulatok fájdalmasak lehetnek és veszélyeztethetik a műtét eredményét is. Érdemes továbbá olyan rutát választani, amit nem sajnálunk, ha fertőtlenítőszerrel érintkezik.
 • A mellplasztikát utáni napon ajánlott legalább 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása, ami lehet ásványvíz vagy gyümölcslé is. Fontos azonban, hogy a műtétre ne nagy flakonokban hozzuk az innivalót, mert ezek emelgetése felesleges megterhelést és fájdalmat jelentene a beavatkozás után

A mellplasztika után következő időszak

A műtét után

 • A mellplasztikát követő éjszakát általában a klinikán tölti a páciens, ahol szakképzett személyzet segíti, hogy az első néhány óra felügyelet alatt, zökkenőmentesen teljen.
 • A mellplasztika során szövetkímélő varratokat használnak a bemetszések lezárásához, így azok szebben gyógyulnak, mint a hagyományos varratok esetében és a hegek is egyenletesebbek, kevésbé észrevehetőek lesznek. Eltávolításuk is szinte fájdalommentesen zajlik. A bőr alatti szövetek zárására többnyire felszívódó varratokat alkalmaznak, melyek idővel maguktól lebomlanak, így ezeknél varratszedésre nincs szükség.
  További fontos tanácsok a mellplasztika utáni első időszakra:
 • A műtét utáni néhány hétben kizárólag háton fekve, kitámasztott fejjel lehet aludni, sem oldalra fordulni, sem hason feküdni nem szabad.
 • A mellplasztika után a bemetszésekre jól levegőző, de nem vízálló tapaszokat helyeznek, ezért az első néhány napban – hétben a hegeket víz nem érheti. Fürödni ennek figyelembevételével kell, tehát a zuhanyzás a varratszedésig általában nem megoldható.
 • A varratokra ne kerüljön semmilyen krém, vagy egyéb folyadék, mert ezek gyulladást okozhatnak.
 • Előfordulhat, hogy a mellplasztika után felhelyezett kötés átvérzik, ilyenkor keressük fel kezelőorvosunkat, aki elvégzi a kötéscserét.
 • Óvatosan mozgassuk a felkarunkat, mert egy hirtelen, vagy megerőltető mozdulat fájdalmat okozhat. Felkeléskor inkább hasizomból mozogjunk és ne támaszkodjunk a karjainkra. A speciális melltartót a meghatározott időpontig ne próbáljuk meg levenni.
 • A mellplasztika utáni néhány napban rendszeresen mérjük a testhőmérsékletünket. A magas láz gyulladásra utalhat, viszont kisebb hőemelkedés természetes része a lábadozásnak.
 • A műtét után általában az orvos antibiotikumot ír fel, melyre a fertőzések megelőzése miatt van szükség, így szedésük kötelező. Az esetleg jelentkező fájdalom kezelésére többnyire megfelelőek a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, de, ha szükséges a kezelőorvos felírhat erősebb készítményt is.
 • Mellnagyobbítás esetén általában gyorsabb és fájdalommentesebb a felépülési időszak, ha a mellimplantátum a mellizom fölé került elhelyezésre. Mellfelvarrással egy időben végzett mellnagyobbítás után hosszabb lábadozási időszakra számíthatunk.
 • A mellplasztika utáni néhány napban ne szedjünk aszpirint vagy más acetilszalicilsav tartalmú gyógyszert, mert ezek vérhígító hatásúak és vérzést okozhatnak.
 • A műtét után gyakran tapasztalható feszítő, szorító érzés a mellekben, de emiatt nem kell aggódnunk, ez természetes velejárója a mellplasztika során elvégzett átalakításoknak. Ezek a kellemetlenségek idővel csökkennek és végül teljesen megszűnnek.
 • A műtétet követő 2 hétben nem ajánlott az autóvezetés, mert az hirtelen mozdulatokkal járhat és veszélyeztetheti a gyógyulási folyamatot. Szintén kerülendő mindenfajta fizikai megterheléssel járó -különösen a mell- és karizmokat igénybe vevő- munka vagy sport.
 • Ne tegyünk kitárt vagy fej fölé emelt karú mozdulatokat és viseljünk olyan ruhát, amit jelentősebb karmozgás nélkül feltudunk venni. Ne hordjunk nehéz női táskát, főleg ne a vállunkon.
 • Minden mozdulatunkat próbáljuk előre megtervezni és óvatosan végrehajtani. Ez a kontrollált mozgás előfeltétele annak, hogy a gyógyulási folyamatok optimálisan mehessenek végbe, illetve a mellnagyobbítás esetében beültetett mellimplantátumok pozíciója megfelelő maradjon.

Az első két hét a mellplasztika után

 • A műtétet követő 1-2 hétben általában véraláfutások és duzzanat tapasztalható a mellek területén. Ez teljesen normális jelenség és idővel magától megszűnik. A felszívódási folyamat jegeléssel felgyorsítható, de a jég soha ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel, mindig használjunk törölközőt vagy más anyagot, amelybe beletekerjük.
 • Zuhanyozni csak a varratok teljes összezáródása és varratszedés után lehet, mivel korábban a hegeket nem érheti víz. A karok mozgásának korlátozottsága miatt a mellplasztika után néhány hétig a hajmosást sem tudjuk önállóan megoldani, ezért mossunk hajat a műtét előtt, utána pedig kérjünk meg valakit, hogy segítsen.
 • Kombinált mellplasztika (például mellfelvarrással együtt végzett mellnagyobbítás) után néhány napig általában véralvadásgátló gyógyszer szedésére van szükség a vérrögök keletkezésének kizárása érdekében. Erről a kezelőorvos minden esetben gondoskodik és pontos tájékoztatást ad.
 • A műtéti hegek a mellplasztika után 8-12 hónapig gyógyulnak és formálódnak. Kezdetben általában vörösek és kidudorodnak a bőrből, de idővel egyre laposabbá és halványabbá válnak, míg végül alig észrevehetőek lesznek. Ezt a folyamatot sürgetni nem lehet, a gyógyulás üteme és a hegek végső megjelenése nagymértékben függ az egyéni adottságoktól.
 • Varratszedés után a hegek aloe vera vagy szilikon tartalmú krémekkel történő kezelése megengedett és ajánlott.
 • Mellplasztika után előfordulhat a mellbimbók és a környező bőr érzékenységének megváltozása. Egyes esetekben az érzékenység nő, míg másokban csökken. Általában ez az állapot néhány hónap elteltével megszűnik, a mellek érzékenysége visszatér a normális szintre, de az érzékelésváltozás ritkán tartósan is fennállhat. A túlzott érzékenység által okozott kellemetlenségek csökkenthetőek, ha a mellbimbókat kerek tapasszal leragasztjuk.
 • Mellnagyobbítás után néha furcsa hangok hallhatóak a mellekből, melynek oka általában a még nem teljesen rögzült mellimplantátum mozgása, illetve a felgyülemlett folyadék áramlása. Ilyen esetben aggodalomra nincsen ok, a jelenség néhány héten belül megszűnik.

A mellplasztika után 3-6 héttel

 • A mellplasztika utáni 3-4 hétben még számítani lehet kisebb fájdalomra és duzzanatra. Gyakran tapasztalható átmeneti aszimmetria a két mell között, főleg mellnagyobbítás esetén jellemző a mellimplantátumok eltérő magassága és iránya. Mindezek teljesen normális velejárói a műtétnek és általában a 6. hétre megszűnnek.
 • A 2. héten történő varratszedés után a speciális melltartó viselése a 6. hétig szükséges.
 • A mellplasztikát követő 4. héttől fokozatosan elkezdhetőek a kisebb fizikai igénybevételt igénylő testmozgások, de a megszokott életvitelhez történő teljes visszatéréssel a 7. hétig várnunk kell. Szolárium, napozás és szaunázás az első két hónapban nem ajánlott.

A 7. héttől a műtét után

 • Mellnagyobbítás esetében nagyjából 7-12 hetet vesz igénybe, amíg a mellimplantátumok teljesen a helyükre kerülnek és a 3-4. hónapra alakul ki a végleges mellforma.
 • A mellplasztika utáni első 12 hétben zajlik le a gyógyulási folyamatok jelentős része, így ez az időszak kiemelt fontossággal bír a műtét optimális eredménye szempontjából. Ez idő alatt még tapasztalhatunk átmeneti alakbeli különbségeket a mellek között és a hegek is folyamatos változáson mennek keresztül.
 • Három hónappal a műtét után már újra sportolhatunk, de csak abban az esetben, ha a mozgás nem jár kellemetlen érzéssel vagy fájdalommal. Szoros melltartót ettől kezdve csak nappal kell viselnünk, sportoláshoz pedig sport melltartó ajánlott. A külső és belső hegek teljes gyógyulása a legtöbb esetben 6-8 hónapot vesz igénybe.
 • Egy évvel a mellplasztika után általában kontrollvizsgálaton kell részt vennünk, mely során a plasztikai sebész ellenőrzi a mellek formáját, pozícióját és feszességét. Ekkorra a gyógyulási folyamat már lezajlott és a mellek elnyerték végleges formájukat. A hegek mérete és színe is a végleges állapotukat mutatják: általában a bőr pigmentáltságával megegyező, vékony, alig észrevehető csíknak látszanak.

Kontrollvizsgálatok a mellplasztika után

A műtét után rendszeres kontrollvizsgálatokon kell megjelennünk, melyek során a plasztikai sebész felméri a gyógyulási folyamat aktuális fázisának lefolyását, illetve ellenőrzi a mellek és hegek formáját és elhelyezkedését. A kontrollvizsgálatok időpontjai orvosonként némileg eltérőek lehetnek, de jellemzően idővel egyre ritkábban van rájuk szükség. Az első héten esedékes kontrollvizsgálat után a varratszedés általában a 2. héten történik, ezután további vizsgálatokat végeznek a 4., a 6. és 12. héten. Hosszabb szünet elteltével többnyire még két kontrollvizsgálat történik fél és egy évvel a mellplasztika után.

Speciális melltartó viselése a mellplasztika után

mellplasztika-melltartoA műtét után közvetlenül kompressziós melltartó kerül a páciensre, melyet hat hétig folyamatosan viselnie kell, majd ezután sportmelltartóra cserélheti. Ez a speciális melltartó légáteresztő hálóból, hőnyomásos eljárással készül, így nincsenek rajta varrások és a bőr is kellőképpen tud szellőzni bennük. A melltartó kapcsa az elöl található, ami megkönnyíti az öltözködést, illetve pántja széles, ami a mellnagyobbítás után is stabilan tartja a nagyobb súlyú és méretű melleket. A mellplasztika eredményének hosszútávú fenntartása érdekében a kompressziós melltartó kötelező viselése után is javasolt normál vagy sportmelltartó folyamatos viselése, különösen azok számára, akik bőre laza vagy mellfelvarráson estek át.

Lehetséges komplikációk és szövődmények a mellplasztika után

Általánosságban elmondható, hogy a szövődmények szempontjából a műtétet követő 2 hét bír a legnagyobb jelentőséggel, hiszen a lehetséges komplikációk nagyjából háromnegyede ebben az időszakban jelentkezik. Lehetséges szövődmények:

 • Vérzés
 • A mellimplantátum elmozdulása mellnagyobbítás után
 • Gyulladás
 • Redőképződés
 • A mellbimbó érzékenységének megváltozása
 • Tokosodás, tokzsugorodás
 • Fertőzés

Mellplasztika előtte utána képek és információk

mellplasztika-elotte-utana-kepek