MellfelvarrásMellimplantátumMellnagyobbításMellplasztika

Mellfelvarrás és mellnagyobbítás egyszerre – Lehetséges?

twitterFacebook

Sok nő számára okoznak gondot az idő előrehaladtával vagy szülés után megereszkedett mellek. A probléma ugyan mellfelvarrással megfelelően korrigálható, de nem minden esetben ad a melleknek a páciens által elvárt formát és méretet. A mellfelvarrás implantátummal egy olyan műtéti eljárás, amely egyesíti a hagyományos mellfelvarrás és az implantátummal végzett mellplasztika előnyeit.

Mi az implantátummal végzett mellplasztika?

Az implantátummal végzett mellnagyobbítás során -általában szilikon géllel töltött- mellimplantátumokat ültetnek be a páciens melleibe, melyek segítségével a mellek formája és mérete nagymértékben megváltoztatható. Az implantátumok elhelyezése több módszerrel és pozícióban lehetséges, melyek meghatározása minden esetben az adott páciens elvárásainak és testi adottságainak függvényében történik. A mellimplantátumok mérete, formája és felülete széles skálán mozog, így a megfelelő típus kiválasztásával -természetesen ésszerű keretek között- a mellek gyakorlatilag bármilyen átalakítása megvalósítható.

Mi a mellfelvarrás?

A tartásukat vesztett, megereszkedett mellek megemelésére, feszesítésére szolgáló műtéti eljárás a mellfelvarrás. A műtét célja a feleslegessé vált bőr eltávolítása, illetve a mellbimbó és a teljes mell természetes, esztétikus pozícióba helyezése. A mellfelvarrás végrehajtásának pontos módszere nagyban függ a megereszkedés mértékétől, a felesleges bőr mennyiségétől és a páciens egyéb alkati sajátosságaitól is.

A mellfelvarráshoz használt bemetszések típusai:

 1. a mellbimbóudvar körül futó bemetszéssel történő mellfelvarrás esetén csak az areola körül ejtenek bemetszést
 2. vertikális bemetszéssel végzett mellfelvarrás esetén a mellbimbóudvar körüli bemetszéshez még egy függőleges heg is kapcsolódik, mely az áthajlási redőig fut
 3. a fordított T-alakú bemetszéssel végzett mellfelvarrás esetén a vertikális bemetszéshez egy horizontális heg is társul, amely az áthajlási redőben helyezkedik el

Mellfelvarrás és mellnagyobbítás implantátummal egyszerre

A mellek megereszkedése természetes folyamat, így a kor előrehaladtával sajnos szinte minden nőnek szembe kell néznie ezzel a jelenséggel. A folyamatot gyorsíthatja a szülés, a hirtelen súlygyarapodás és fogyás, illetve számos genetikai tényező is. A mellfelvarrás segítségével ezek az esztétikai problémák sikeresen orvosolhatóak, azonban, aki teltebb vagy nagyobb mellekre is vágyik a korábbinál, azok számára nem minden esetben kielégítő a műtét végeredménye. Nekik nyújthat jó alternatívát a mellfelvarrás implantátummal, mely során a mellfelvarrással egy időben mellimplantátum beültetése is történik, így a páciens mellei végül nem csak feszesebbek lehetnek, hanem formásabbak és nagyobbak is.

Kik számára ajánlott a mellfelvarrás implantátummal?

A implantátummal végzett mellfelvarrás ajánlott mindazok számára, akiknek:

 • mellei megereszkedtek vagy „lógnak”
 • mellei elveszítették a teltségüket
 • mellei veszítettek méretükből
 • melleinek megváltozott a formája
 • mellein striák jelentek meg
 • egyik mellének formája vagy mérete eltér a másiktól

Hogyan történik a mellfelvarrás implantátummal?

A mellek megereszkedése során a mellek bőre lazává válik és sok esetben a mellszövet mennyisége is csökken. A mellfelvarrás segítségével ez a laza, megnyúlt bőr eltávolítható és a mellek korábbi pozíciója visszaállítható. Ugyanakkor a szövetek csökkenése miatt a mellek feszessége is csökkenhet, így ezek pótlására is szükség lehet, ami implantátum beültetésével oldható meg. Kis mértékben megereszkedett mellek esetében sokszor nincs is szükség mellfelvarrásra, mert az implantátum önmagában képes kellőképpen megemelni a melleket és kitölteni a hiányzó szövetek helyét.

A mellfelvarrás implantátummal általában úgy történik, hogy a felesleges bőrt eltávolítják és a mellbimbókat a megfelelő pozícióba helyezik, majd az igény szerint kiválasztott mellimplantátumot beültetik, így biztosítva a mellek felső részének feszességét. Az implantátumokat az esetek többségében részben vagy egészében a mellizom alá szokták elhelyezni, amennyiben a mellnagyobbítás mellfelvarrással együtt történik. Ennek oka, hogy a mellizom fölé, a mellszövet alá helyezett implantátumok súlya feszítheti a mell bőrét, nyomást gyakorolhat a mellekre, így ez az elhelyezés nem szerencsés az egyébként is megereszkedett mellek esetében, hiszen a folyamatot felgyorsíthatja.

Nem vesz igénybe túl sok idő a mellfelvarrás, ha implantátum beültetéssel együtt végzik?

Általában elmondható, hogy a mellfelvarrás implantátummal nagyjából ugyanannyi idő alatt elvégezhető, mint a mellfelvarrás vagy a mellnagyobbítás külön-külön. Tehát gyakorlatilag egy műtét idejébe belefér a két műtét. Ha a mellfelvarrást mellnagyobbítással együtt végzik, akkor általában kevesebb bőrt kell eltávolítani, így a műtét kevesebb heggel is jár. A sebészek minden esetben igyekeznek a lehetőségekhez mérten a legkevesebb bemetszést ejteni, ezért gyakran a teljes műtét elvégezhető egy félhold alakú és/vagy részleges mellbimbó körüli bemetszéssel.

Mire számíthatok az implantátummal végzett mellfelvarrás előtt?

A műtétet orvosi vizsgálat előzi meg, melynek része a kórtörténet áttekintése, a vérvizsgálat és indokolt esetben a mammográfia is. Az orvos ismerteti a műtét menetét, a lehetséges mellékhatásokat és segít felkészülni a mellfelvarrás után következő időszakra. A páciensnek a műtét előtti 3-4 hétben célszerű abbahagynia a dohányzást és az utolsó héten az olyan vérhígító hatású gyógyszerek szedését, mint például az aszpirin. A mellfelvarrást megelőző estén éjfél után már nem ajánlott enni vagy inni.

Mire számíthatok az implantátummal végzett mellfelvarrás után?

A műtét utáni éjszakát a páciens többnyire a klinikán tölti, megfigyelés alatt, majd másnap, a kisebb kötések (és az esetlegesen bevezetett drain cső) eltávolítása után távozhat. A mellfelvarrást követően néhány nap múlva lehet zuhanyozni zuhanytapasszal, később pedig óvatosan, a hegekre figyelve, a megszokott módon. A műtétet utáni hetekben speciális melltartó viselése ajánlott, melyet később sport melltartóra lehet cserélni. Erős fizikai igénybevételt jelentő, a mell feszülését okozó testmozgás végzése a mellfelvarrás után néhány hónapig kerülendő. A varratszedést -amennyiben nem felszívódó varratokat használtak a mellfelvarrás során- a műtétet követő 2.-3. héten végzik. A mell a végső alakját a műtét után 3-6 hónappal éri el.

Mik az implantátummal végzett mellfelvarrás lehetséges mellékhatásai?

A mellfelvarrás implantátummal műtét után gyakran alakulnak ki véraláfutások és duzzanat, melyek néhány héttel a műtét után általában nyom nélkül elmúlnak. Ritkábban előfordulhatnak súlyosabb szövődmények is, melyek a következőek:

 • Fertőzés
 • Szabálytalan hegesedés
 • Vizenyő
 • A mellimplantátum repedése, szivárgása vagy gyűrődése
 • Tokképződés
 • A mellek aszimmetriája

Mellfelvarrás előtte utána képek és információk

mellfelvarras-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb