MellfelvarrásMellplasztika

Mellplasztika – Mire számíthatok a mellfelvarrás után?

twitterFacebook

Mi a mellfelvarrás?

Sajnos idővel a legtöbb nő kénytelen megtapasztalni, hogy mellei elveszítik telt formájukat és rugalmasságukat. A kor előrehaladtával, szülést követően, vagy egyéni adottságok következtében a bőr veszít rugalmasságából, tónusából, így a mellek formája és elhelyezkedése is megváltozhat. A mai modern kozmetikai eljárások azonban lehetővé teszik, hogy a tartásukat vesztett mellek mellfelvarrás segítségével újra feszessé és fiatalossá váljanak.

A fájdalom kezelése mellfelvarrás után

Mivel a mellfelvarrás során bemetszéseket ejtenek a bőrön, a műtét után számíthatunk bizonyos mértékű diszkomfort érzésre. A fájdalom erőssége páciensenként eltérő lehet, de általánosságban elmondható, hogy többségük számára meglepően jól tolerálható. A legtöbb kellemetlenséget a mellfelvarrás után jelentkező duzzanat okozza. A duzzanat kezelésében igen fontos szerepe van a kompressziós melltartó viselésének, amely segít csökkenteni a kényelmetlen érzést és a fájdalmat. Emellett akad még néhány hasznos dolog, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a műtét utáni időszak könnyebben teljen.

Jeges borogatás

A jeges borogatás igen jó szolgálatot tehet a mellfelvarrás után jelentkező fájdalom és duzzanat csökkentésében. Fontos azonban tudni, hogy bármennyire is csábító lehet, a borogatást nem szabad az ajánlottnál hosszabb időn keresztül használni, mert túlzottan lehűtheti az érintett területet, ami káros befolyásolhatja a gyógyulási folyamatot. A jeges borogatást soha nem a csupasz bőrre kell helyezni, mindig legyen alatta törölköző vagy valamilyen egyéb szövet. A borogatás ajánlott időtartama 20 perc, ezután 40 percig szüneteltetni kell a használatán, majd a folyamat szükség esetén ismételhető.

Megemelt testhelyzet

A mellfelvarrást követő néhány napban fontos elkerülni a teljesen vízszintes testhelyzet, így csökkentve a duzzanatot és javítva a keringést. Az alvó pozíciót úgy kell megválasztani, hogy a felsőtest 25-45 fokos szöget zárjon be az alsótesttel.

Fájdalomcsillapítók

A mellfelvarrás után jelentkező fájdalom mértéke páciensenként eltérő lehet. Kezelésére általában elegendőek a vénynélkül kapható fájdalomcsillapítók, de esetenként előfordulhat, hogy erősebb, vényköteles gyógyszerre van szükség. Annak, aki gyengén reagál a vénynélkül kapható fájdalomcsillapítókra, érdemes ezt a mellfelvarrás előtt megbeszélnie az orvosával, hogy szükség esetén kéznél legyen egy erősebb gyógyszer is.

A hegek kezelése mellfelvarrás után

A mellfelvarrás során ejtett bemetszések járnak némi hegesedéssel. A hegek elhelyezkedése a mellplasztika végrehajtási módjától függ, melyről a műtét elött az orvos minden esetben tájékoztatást kell, hogy adjon. Leggyakrabban a bimbóudvar körül, a mellbimbók alatt függőlegesen és a mellek alatti hajlatban találhatóak a hegek, melyek közvetlenül a műtét után még szembetűnőek, de idővel elhalványulnak. Létezik néhány egyszerű szabály, melyek betartásával hozzájárulhatunk a hegek gyógyulásához és javíthatjuk azok megjelenését.

A dohányzás mellőzése

A mellfelvarrás előtti és utáni 2 hétben célszerű elkerülni a dohányzást, mert a dohányfüst károsan befolyásolhatja a sebgyógyulást és növelheti a fertőzések előfordulásának esélyét. Már napi 1 szál cigaretta is hatással lehet a gyógyulási folyamatra. Érdemes már a mellfelvarrást megelőző, tervezési szakaszban abbahagyni a dohányzást, hogy ez ne okozzon további kellemetlenséget a műtét után.

Megfelelő táplálkozás

A mellfelvarrás utáni időszakban a szokásosnál is fontosabb szerepe van a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Az optimális gyógyulási folyamatok biztosítása érdekében célszerű odafigyelni rá, hogy a szervezet minden fontos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot megkapjon.

A napozás és szolárium elkerülése

A napozás sötétítheti a hegek színét, így a mellfelvarrás után nem ajánlott sem a napozás, sem a szolárium használata. Amennyiben elkerülhetetlen, hogy napfény érje a hegeket, fontos a megfelelő fényvédő krém használata, hogy a halványulás folyamata ne álljon le, vagy a hegek nem váljanak sötétebb színűvé.

Kereskedelmi forgalomban kapható készítmények

Számos készítmény kapható, melyek segíthetnek a mellfelvarrás utáni hegek halványításában. Azonban bármennyire is csábító, a teljes sebgyógyulás előtt ezeket nem szabad használni. A gyógyulás után viszont, például a szilikon tartalmú gélek és tapaszok jó szolgálatot tehetnek a hegek színének fakításában.

Speciális melltartók a mellfelvarrás után

A speciális melltartók viselése nem elengedhetetlenül szükséges a mellfelvarrást követő teljes felépülési időszakban. A műtét során feladott speciális melltartót általában a műtét utáni második napig kell hordani, majd az lecserélhető kényelmesebb, de a szükséges nyomást hasonlóan biztosító hagyományos melltartóra. A legtöbb esetben a kellő nyomóhatást sport melltartók viselésével is megfelelően el lehet érni.

Fizikai aktivitás a mellfelvarrás után

Sok páciens számára nehéz feladni a szokásos napi rutin tevékenységeket a mellfelvarrást követő időszakban, de sajnos a megfelelő eredmény elérése érdekében mindenképpen szükséges a megerőltető tevékenységek felfüggesztése, hiszen a gyógyulási folyamatok csak így tudnak optimálisan végbemenni. Emellett a fokozott fizikai aktivitás károkat okozhat a műtéti területen és tovább növelheti a duzzanatot. Fontos, hogy a páciens és az orvos együtt dolgozzanak ki egy rehabilitációs tervet, amely segítségével a páciens fokozatosan és a mellfelvarrás eredményének veszélyeztetése nélkül tud visszatérni a teljes aktivitáshoz.

Az átmeneti időszak hossza egyénenként eltérő lehet, de általában 4-6 hetet vesz igénybe. Szerencsére vannak olyan gyakorlatok, melyeket már a felépülés korai szakaszában is biztonsággal lehet végezni, ilyen például a szobabiciklizés. A következőkben bemutatunk egy idővonalat, amely nagy vonalakban végigköveti a mellfelvarrás utáni időszakot, a fizikai aktivitás szempontjából.

Egy héttel a mellfelvarrás után

A mellfelvarrást követő első héten különösen fontos a pihenés. Amint a kezdeti fájdalom és diszkomfort érzés megszűnt és a páciens kezdi jobban érezni magát, lehetőség van olyan könnyű testmozgások végzésére, mint a séta vagy az irodai munka. Fontos azonban, hogy a páciens figyelje a teste jelzéseit és, ha feszülést vagy nyomást érez a műtéti területen, hagyja abba a tevékenységet és pihenjen.

Kettő-négy héttel a mellfelvarrás után

Attól függően, hogy a páciens mennyire érzi jól magát, ebben az időszakban lehetősége van könnyített edzést végezni. Általában a a fekvő szobakerékpárt és az elliptikus trénert ajánlják erre a célra. Azonban ekkor még semmiképpen nem szabad a felsőtest izmainak jelentős feszülésével járó gyakorlatokat végezni!

Négy-hat héttel a mellfelvarrás után

A mellfelvarrást követő negyedik hét után, általában a páciensek nagy része lassan képes visszatérni a megszokott napi rutinjához és edzésprogramjához. Fontos, hogy ez a folyamat fokozatos legyen és ne egyszerre terheljük le a szervezetünket. Sokan miután már jól érzik magukat, túlbecsülik a fizikai állapotukat és teljesítőképességüket, így túl hamar olyan terhelésnek teszik ki a testüket, amelyre az még nincsen felkészülve. Legyük tehát türelmesek és haladjunk lépésről lépésre.

A mellfelvarrást követő felépülési időszak

Néha az a legjobb módszer, ha a mellfelvarrást követő felépülési időszakra egyfajta folyamatként tekintünk, melynek lépései meghatározott sorrendben követik egymást és minden lépés ugyanolyan fontos, mint a többi. Ha türelmetlenek vagyunk és próbáljuk lerövidíteni ezt a folyamatot, azzal csak azt érjük el, hogy esetleg nem leszünk elégedettek a mellfelvarrás végeredményével. Ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt valaki belevág a műtétbe, tisztában legyen vele, hogy pontosan mire számíthat nem csak a beavatkozás közben, hanem az azt követő időszakban is. Ahhoz, hogy a mellfelvarrás eredménye minden szempontból megfeleljen a páciens elvárásainak, elengedhetetlen, hogy megértse a teljes folyamatot és betartsa a szükséges szabályokat.

Mellfelvarrás előtte utána képek és információk

mellfelvarras-elotte-utana-kepek

'Fel a tetejéhez' gomb