FogászatFoghúzás

12 fontos szabály, amit érdemes betartani foghúzás után

twitterFacebook

Mi a foghúzás?

Foghúzásnak azt az eljárást nevezik, amely során egy fogat az állcsontból véglegesen eltávolítanak. Általában akkor van szükség foghúzásra, mikor a fog már nagyon mélyen szuvas, korona vagy más fogpótlás nem helyezhető rá és gyökérkezeléssel sem menthető meg. Néhány esetben ép fogak kihúzása is indokolt lehet, például, ha egy tejfog akadályozza a maradófog növekedését, vagy számfeletti fogak miatt a fogak torlódnak. A foghúzást érzéstelenítés után, speciális fogó segítségével hajtják végre.

Mire érdemes figyelni foghúzás után?

A foghúzás egy meglehetősen drasztikus beavatkozás, így a kezelés után számos tényezőre célszerű odafigyelni, melyek biztosítják az optimális gyógyulást. A betartandó szabályok nem bonyolultak és mindössze pár napig kell követni őket. Fontos megjegyezni azonban, hogy a legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy a fájdalom foghúzás után 24-48 órával sem múlik el, ami gyakran komplikációk jelentkezésére utal és minden esetben további fogászati kivizsgálást igényel.

12 fontos szabály a foghúzás után

 1. Foghúzás után a fogorvos gézlapot helyez az eltávolított fog helyére, melyre óvatosan rá kell harapni és legalább 20 percig nem szabad eltávolítani. Amennyiben a szükséges idő eltelte után a vérzés még nem szűnt meg, a gézlapot ki kell cserélni.
 2. Amíg foghúzáshoz alkalmazott érzéstelenítő hatása nem múlt el, sem enni, sem inni nem ajánlott, mert az érzékelés hiánya félrenyeléshez, az íny sérüléséhez vagy akár égési sérülésekhez is vezethet.
 3. Foghúzás után igen fontos ügyelni rá, hogy a keletkező véralvadék minél hosszabb ideig lezárja a sebet, meggátolva ezzel a súlyos fertőzések kialakulását, melyek kezelése később igen hosszadalmas és fájdalmas eljárást igényelne. Ennek érdekében a foghúzás után 24 óráig kerülni kell az öblögetést, a seb szívogatását és fogmosáskor az érintett terület mosását.
 4. A dohányfüst a nikotin érszűkítő és a szénmonoxid oxigénszállítást gátló hatása miatt lassítja a sebgyógyulást, így célszerű a foghúzás után 3-4 napig kerülni a dohányzást.
 5. Ajánlott a foghúzás után legalább egy hétig kerülni a tejtermékek fogyasztását, mert ezek magas fehérjetartalma elősegíti a baktériumok szaporodását, melyek fertőzést és gyulladást okozhatnak.
 6. A seb teljes gyógyulásáig érdemes kerülni az apró, kemény részeket (például mákot, szezámmagot) tartalmazó ételeket, mert ezek belekerülhetnek a sebbe és gyulladást okozhatnak
 7. A foghúzás utáni első naptól a fogmosás megengedett, de kizárólag puha fogkefével, ügyelve arra, hogy a sebet lezáró véralvadék a sebben maradjon.
 8. Más, nyílt sebbel járó beavatkozásokhoz hasonlóan a foghúzás után is kerülni kell a nehéz tárgyak emelését és a hajolgatást, mert a seb szétnyílhat, amely vérzéshez és fertőzéshez vezethet.
 9. Foghúzás után a seb körül duzzanat keletkezhet, melyet jegeléssel lehet kezelni. Fontos azonban, hogy a duzzanatot csak kívülről szabad jegelni! Textilbe csavart jégkocka, vagy egyéb fagyasztott élelmiszer megfelelő választás lehet, de a fagyás elkerülése érdekében 3-4 percnél tovább ne jegeljük a területet és tartsunk 10 perces szüneteket.
 10. Elképzelhető, hogy a foghúzás után még néhány napig enyhe vérzés tapasztalható. Ilyen esetekben ajánlott sós-kamillás oldattal öblögetni, melynek gyulladáscsökkentő és vérzéscsillapító hatása segíthet megoldani ezt a problémát.
 11. Sok esetben a kihúzott foggal szomszédos fogakban a foghúzás után még egy ideig enyhe fájdalom tapasztalható. Ennek általában az az oka, hogy az ép fogak, melyek korábban szorosan a kihúzott foghoz támaszkodtak, elmozdulnak a foghiány irányába. Ez a fájdalom általában gyenge és néhány napon belül elmúlik. Ha esetleg a fájdalom felerősödne és/vagy hosszabb ideig fennállna, mindenképpen célszerű fogorvos segítségét kérni.
 12. Foghúzás után érdemes lecserélni az addig használt fogkefét, mert azon korábban baktériumok tapadhattak meg, melyek elfertőzhetik a friss sebet.

Fogpótlás a foghúzás után

A tartós foghiány az esztétikai hátrányon túl, a szomszédos fogak bedőlését és a szemközti fogak túlnövését okozza, ráadásul a fog helyén a csontállomány is folyamatosan pusztul. Érdemes tehát már közvetlenül a foghúzás után elgondolkodni a kihúzott fog pótlásán, hiszen minél hamarabb kerül sor a fogpótlásra, annál kisebb mértékben károsodik a fogsor és annál egyszerűbb eljárással pótolható a foghiány.

 

'Fel a tetejéhez' gomb