FogászatFogfehérítés

A fogfehérítés legfontosabb típusai – Otthoni módszerek és fogászati kezelések

twitterFacebook

A fogfehérítés egy gyűjtőfogalom, ami számos olyan módszert foglal magába, melyek célja az elszíneződött fogak eredeti, fehér színének visszaállítása. A fogfehérítéshez használt kezelések igen széles skálán mozognak: léteznek kereskedelmi forgalomban kapható, otthoni használatra kifejlesztett termékek, professzionális fogászati eljárások, illetve hagyományos házi praktikák is.  A különböző módszerek jelentősen eltérhetnek egymástól, mind hatékonyságukban és árukban, mind pedig a felhasznált hatóanyagok tekintetében. Napjainkban a fogfehérítés már nem csak a filmsztárok kiváltsága, hiszen módszerei egyre szélesebb körben elérhetőek és szinte mindenki számára lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy fogaik újra a korábbi fényükben ragyogjanak.

A fogfehérítés leggyakoribb okai

A fogfehérítés oka az esetek túlnyomó többségében a fogak fokozatos elszíneződése, melynek hátterében szinte mindig az életmóddal összefüggő tényezők állnak. A nem megfelelő technikával végzett fogmosás, a hiányos szájhigiénia, a különböző elszíneződést okozó élelmiszerek fogyasztása, illetve a bakteriális fertőzéssel járó fog- és ínybetegségek mind a fogak színének megváltozásához vezethetnek. És természetesen nem feledkezhetünk meg a dohányzásról sem, amely hosszútávon igen nagy mértékben képes rontani a fogak megjelenésén, ráadásul ezenkívül még számos egyéb fogászati probléma kialakulásához is hozzájárulhat.

Fogfehérítés peroxiddal

A fogászati fogfehérítéshez általában karbamid-peroxidot használnak,  illetve ez egyes kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő termékek hatóanyaga is. A karbamid-peroxid vízzel érintkezve hidrogén-peroxidot képez, amely jelentős fehérítő hatással rendelkezik. A peroxid áthatol a fogzománc kristályos szerkezetén és a fogak belsejébe jutva lebontja az elszíneződést okozó festék pigmenteket.

Fogászati fogfehérítés kék fénnyel

A professzionális fogászati fogfehérítéshez általában speciális kék fényt használnak, amely jelentősen felgyorsítja a fogfehérítés folyamatát.  Az eljárás lényege, hogy a kék fény energiáját kihasználva úgy gerjesztik a peroxid molekulákat, hogy közben a fog szövetei nem melegednek túl. Az így megvilágított peroxid segítségével nagyságrendekkel rövidebb idő alatt végrehajtható a fogfehérítés, mint a hagyományos kezelések esetében. A kék fény előállításához használt fényforrások különbözőek lehetnek, alkalmaznak halogén és LED lámpákat, illetve plazma ívet is. Egyes klinikai vizsgálatok szerint halogén fényforrással érhető el a legoptimálisabb eredmény.

A fogfehérítés menete

A fogfehérítés során először egy gyanta alapú anyaggal elkülönítik a fogakat a lágyszövetektől, majd a fogakra speciális, fogászati minőségű hidrogén-peroxid tartalmú gélt visznek fel, melyet 6-15 percig kék fénnyel világítanak meg. A módszer előnye, hogy a fogfehérítés minden korábbinál gyorsabban elvégezhető és sem hosszas előkészítést, sem otthoni teendőket nem igényel, mint például a sínes fogfehérítés.

Lézeres fogfehérítés

A lézeres fogfehérítés gyakorlatilag megegyezik a kék fénnyel végzett fogászati fogfehérítéssel.  A kezelés során a fogíny elkülönítik, a fogakat megtisztítják, majd fogászati peroxiddal kenik be. Ezt követi a fogak lézerfénnyel történő megvilágítása, amihez általában a kimondottan fogászati célokra kifejlesztett BioLase nevű lézert használják. A lézerfény hatására a fogfehérítéshez használt anyag a fogzománcon keresztül a fog mélyebb rétegeibe is gyorsan eljut és így kívülről befelé kifehéríti az egész fogat. Miután a fogak színe elérte a kívánt fehérséget, a lézeres fogfehérítést fluoridos ecseteléssel fejezik be, amely segít erősebbé és ellenállóbbá tenni a fogzománcot.

Belső fogfehérítés peroxid segítségével

Előfordulhat, hogy a fog vagy fogak színe nem külső hatások következtében, kívülről befelé változik meg, hanem az elszíneződés oka a fog belsejében található. Ilyen eset lehet például, ha a fog egy korábbi gyökérkezelés miatt elhalt, vagy belső vérzés miatt színeződött el. Ilyenkor a hagyományos, kívülről befelé végrehajtott fogfehérítés nem célravezető, hiszen a fogak felszínét az elváltozás nem érinti. ezekben az esetekben a fogak színének visszaállításához belső fogfehérítésre van szükség. A kezelés kétféleképpen történhet. A első esetben a fogat felnyitják, kitisztítják, majd peroxid hatóanyagú géllel töltik fel és lezárják. A fogfehérítés a fog belsejében zajlik le néhány nap alatt. A kívánt szín elérése után a fogat újra felnyitják,  kitisztítják és megfelelő színű fogtöméssel betömik. A másik esetben a fog felnyitása után egy, a fogra tökéletesen illeszkedő tokot készítenek, melyet később a páciens tölt fel peroxid tartalmú géllel és helyez a fogra. Néhány nappal később, mikor a fog már kellően kifehéredett, a fogászaton a fogat fogtöméssel látják el és a belső fogfehérítés már nem igényel további teendőket.

Otthoni fogfehérítés fogászati fogfehérítő sínnel

Ez a fogfehérítési módszer félúton helyezkedik el a fogászati fogfehérítés és az otthoni fogfehérítés között. A páciens fogait a fogászaton előkészítik, majd mintát vesznek róluk, amely alapján a fogtechnikai laboratóriumban egy teljesen személyre szabott speciális sínt készítenek. A páciensnek ezt sínt kell később peroxid tartalmú géllel feltölteni és a fogakra helyezni. Az eszköz használatakor a fehérítő gélből felszabaduló oxigén behatol a fogzománcba és lebontja az elszíneződéseket. A kezelés általában 7-10 napig tart, de a kezdeti eredmények már az elő használat után észrevehetőek.

Otthoni fogfehérítés peroxid hatóanyagú fogfehérítő készlettel

Peroxidos fogfehérítő sín

A fogfehérítő sín egy olyan fogvédőhöz hasonlító eszköz, melyet peroxid hatóanyagú fogfehérítő géllel kell felölteni. Ezt a sín kell a páciensnek hordania naponta meghatározott időn keresztül, ami lehet pár óra, vagy akár a teljes éjszaka is. A fogak megfelelő fehérségének eléréséhez a sínt az elszíneződés mértékétől függően általában 4-8 hétig szükséges viselni. A legújabb termékek már nem csak magát a fogfehérítő gélt és sínt tartalmazzák, hanem kék fénnyel világító ledeket is, melyek segítségével az otthoni  fogfehérítés jelentős mértékben felgyorsítható.

fogfeherites-fogfeherito-keszlettel

Peroxidos fogfehérítő csík

A fogfehérítő csíkok olyan átlátszó,  hártyavékonyságú műanyag csíkok, melyek peroxid tatalmú fogfehérítő anyaggal vannak bevonva. Használatuk nagyon egyszerű; a fogak felületére kell őket ragasztani naponta kétszer 30 percre. A fogfehérítéshez használt hatóanyag kis koncentrációja és a rövid ideig tartó napi használat miatt ezekkel a termékekkel a kívánt hatás elérése ugyan jelentősen hosszabb időt (körülbelül 4 hónapot) vesz igénybe, mint a fogfehérítő sín esetében, viszont alkalmazásuk jóval egyszerűbb és kényelmesebb azoknál.

Peroxidos fogfehérítő gél

A fogfehérítő gél egy olyan peroxid tartalmú, átlátszó anyag, melyet általában apró ecset vagy “toll” segítségével kell felvinni a fogak felületére. Használatuk pontos módja és a fogfehérítéshez szükséges idő nagymértékben függ a készítmény hatóanyag tartalmától. A legtöbb esetben az első eredményeket néhány nap, a fogfehérítés végső eredményét pedig körülbelül 4 hónap után tapasztalhatjuk.

Fogfehérítés peroxid nélkül

Otthoni fogfehérítés peroxid mentes fogfehérítő készlettel

A peroxid tartalmú fogfehérítő termékek forgalmazását 2013 óta szigorúan szabályozzák az Európai Unióban, így ezt a hatóanyagot gyakorlatilag már nem használják a kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő szettekben. Helyét átvette a nátrium perborát monohidrát (sodium perborát), ami hatását tekintve igen hasonló a peroxidhoz. Használata során oxigén szabadul fel, ami behatol a fogzománcba és megszünteti a fogak elszíneződéséért felelős foltokat. A korábban említett, otthoni fogfehérítéshez alkalmazható termékek, mint a fogfehérítő csík, a fogfehérítő sín és fogfehérítő gél továbbra is megvásárolhatóak, de immár peroxid mentes változatban. Használatuk módja nem változott, csupán a hatóanyag más.

Otthoni fogfehérítés fogfehérítő fogkrémmel

A legtöbb fogkrémnek általában van valamilyen mértékű fogfehérítő hatása, mert a fogak tisztításához a gyártók apró szemcséjű csiszolóanyagot alkalmaznak. A speciális, fogfehérítéshez használt fogkrémek esetében azonban további kémiai anyagokat is adnak a hagyományos összetételhez, melyek megnövelik a fogkrém  folteltávolító hatását. Ezekkel a fogkémekkel viszonylag jó hatásfokkal eltávolíthatjuk el az elszíneződést okozó külső szennyeződéseket, azonban a fogak belsejébe jutott színezőanyagokra ezek a termékek nincsenek hatással. A peroxid vagy más fogfehérítő anyagok használata a fogkrémek esetében egyrészt egészségügyi kockázatokkal járna, másrészt a fogmosás rövid időtartama miatt hatásukat sem lennének képesek megfelelően kifejteni, így ilyen összetevőket ezek a termékek nem tartalmaznak. A fogkrémekkel elérhető fogfehérítés mértéke a fogászati színskálán nagyjából 1 árnyalat, ami elenyésző, ha összehasonlítjuk a professzionális fogfehérítés esetében tapasztalható 3-8 árnyalattal.

Fogfehérítés házilag, természetes anyagokkal

Fogfehérítés házilag, szódabikarbónával

A szódabikarbóna (NaHCO3) egy lúgos kémhatású anyag, melynek számos felhasználási területe létezik, leggyakrabban a sütőpor fő összetevőjeként találkozhatunk vele, de használják egyebek mellett a gyomorégés megszüntetésére vagy az izzadás csökkentésére is.

Az otthoni fogfehérítés menete szódabikarbónával

 • 1-2 kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze fogkrémmel és 2-3 percig alaposan mossuk meg vele a fogainkat
 • Ügyeljünk rá, hogy minden fogat elérjünk a fogmosás során
 • A fogmosás után néhány percig hagyjuk a fogakon a keveréket, de figyeljünk rá, hogy ne nyeljük le azt
 • Néhány perc letelte után alaposan öblítsük
 • A fogzománcunk védelme érdekében hetente csak egyszer használjuk az eljárást

A szódabikarbónával végzett otthoni fogfehérítés segítségével ugyan a fogzománcba és a dentinbe jutott szennyeződéseket nem lehet eltávolítani, de a fogak felszínére rakódott anyagok és a fogkő ellen sikerrel alkalmazható.

Fogfehérítés házilag, almaecettel

Az almaecet az alma erjedése során létrejövő almabor további fermentálásával készülő ecetfajta. Savtartalma általában alacsony, 5% körüli. Magas tápanyag- és rosttartalommal rendelkezik. Gasztronómiai értékein kívül számos pozitív élettani hatást is tulajdonítanak neki. Ilyenek például a gyomor- és emésztési panaszokra gyakorolt kedvező hatása, a koleszterin szint csökkentése vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.
Az almaecet használata otthoni fogfehérítéshez

Az otthoni fogfehérítés menete almaecettel

 • 1-2 dl almaecethez adjunk ugyanennyi langyos vizet
 • Alaposan mossunk fogat
 • Az almaecetes vízzel öblögessünk úgy, hogy 10-15 másodpercig a szánkban mozgatjuk a folyadékot, majd kiköpjük azt. Ez ismételjük 5-6 alkalommal.
 • Öblögetés után 10-15 perccel mossunk újból fogat
 • Fogaink épsége érdekében az almaecetes fogfehérítést hetente maximum háromszor alkalmazzuk

A fogfehérítés ára és költségei

A fogfehérítés ára és hatékonysága módszerenként, termékenként és fogászatonként igen eltérő lehet. A következő árak  tájékoztató jellegűek és a Magyarországon 2016-ban elérhető termékek és szolgáltatások átlagos költségeit tartalmazzák.

 • Fogászati fogfehérítés ár: 50-80000 forint
 • Lézeres fogfehérítés ár: 100-170000 forint
 • Fogászati sínes fogfehérítés ár: 40-70000 forint
 • Belső fogfehérítés ár: 20-25000 forint foganként
 • Fogfehérítő sín ár: 1600-15000 forint
 • Fogfehérítő csík ár: 3000-13000 forint
 • Fogfehérítő toll ár: 4000-7000 forint
 • Szódabikarbóna ár: 50 forint/100 g
 • Almaecet ár: 250 forint/0,5 liter
 • Fogfehérítő fogkrém ár: 250-3000 forint

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb