FogászatSzájhigiénia

A fogselyem helyes használata – Előzzük meg a fogkő és fogínygyulladás kialakulását

twitterFacebook

A megfelelő szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen a fogak, az íny és a száj egészségének  megőrzéséhez. Ennek legalapvetőbb és mindenki által ismert módja a fogmosás. Sajnos azonban a fogmosás önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a fogakról minden szennyeződést maradéktalanul eltávolítsunk. A fogkefével csak a fogak felszíne tisztítható megfelelően, a fogak közötti részek így csak kis mértékben elérhetőek. Pedig a fogak és főleg a fogíny megbetegedéseiért elsősorban a fogközökben felhalmozódó szennyeződések felelősek. Az ételmaradékok és baktériumok lepedéket képeznek, amely amellett, hogy roncsolja a fog szöveteit, idővel megszilárdul és kialakul belőle a fogkő. A fogkő számos kellemetlen tulajdonsága mellett irritálja az ínyt, ami fogínygyulladáshoz, fogínysorvadáshoz és végül a fogak elvesztéséhez vezethet.

Látható tehát, hogy a fogak közötti részek tisztítása legalább olyan fontos része a fogápolásnak, mint a fogmosás. Ennek legegyszerűbb és legkönnyebben beszerezhető eszköze a fogselyem. Azonban Magyarországon sajnos nincs akkora hagyománya fogselymezésnek, mint például az Egyesült Államokban, így érdemes lehet megismerkedni a használatával mielőtt beillesztjük a napi fogápolási rutinunkba, mert helytelen alkalmazásával akár sérülést is okozhatunk az ínyen.

A fogselyem használata

A fogselyem egy vékony, puha műanyagból készült szál, amely segítségével eltávolíthatóak a fogak közé szorult ételmaradékok és a lepedék. Két fő típusa létezik; az egyik henger alakú (ez a klasszikus fogselyem), a másik pedig lapított. A lapított formájú változatot fogászati szalagnak is hívják és használata esetenként egyszerűbb lehet, mint a hagyományos fogselyemé.

Hogyan használjuk?

  • Vágjunk le a tekercsből egy nagyjából 45 centiméteres darabot és tekerjük a két végét a középső ujjaink köré.
  • Fogjuk a fogselymet mindkét kezünk mutató- és hüvelykujja közé úgy, egy 4-5 centiméteres darab maradjon belőle szabadon. Feszítsük meg és illesszük két fog közé.
  • Óvatosan vezessük a fogselymet a fogak mentén felfelé, amíg el nem érjük a fogínyt. Itt álljunk meg és az egyik fog körül képezzünk C betűt a fogselyemből és vigyázva, hogy az íny ne sérüljön, mozgassuk föl-le úgy, hogy közben jobb-balra is haladunk.
  • Ismételjük meg a műveletet a következő fogak közötti rés esetében is.
  • Győződjünk meg róla, hogy minden fogközt alaposan megtisztítottunk. Érdemes hátulról sorban haladni, a teljes fogsoron, hogy biztos minden fog sorra kerüljön.
  • A leghátsó fogakra is mindig szánjunk időt, még akkor is, ha kissé nehezebb hozzájuk férni, mint az előrébb lévőkhöz.

Fogínyvérzés a fogselyem használata közben

Mikor elkezdjük használni a fogselymet, az első néhány alkalommal szinte biztosan fogunk tapasztalni enyhe fogínyvérzést. Nem kell megijedni emiatt, ez egy teljesen természetes jelenség és a vérzés elfog múlni, miután megszabadultunk minden lerakódástól. Amennyiben a fogínyvérzés tartósan fennáll, érdemes felkeresnünk a fogorvosunkat, aki rövid vizsgálat után megtudja mondani, hogy a vérzést a fogselyem hibás használata vagy már kialakult ínybetegség okozza.

Mi a helyzet akkor, ha mégsem tudjuk használni a fogselymet?

Ha úgy érezzük, hogy a fogselyem használata túl bonyolult számunkra, használhatunk úgynevezett flossert vagy fogköztisztító fogkefét is. A flosser egy íves keret nyéllel, amelybe fogselyem van feszítve, így nem kell azt az ujjainkra tekernünk. A fogköztisztító fogkefe pedig egy speciálisan a fogak közötti részek tisztításához kialakított apró kefe, amely segítségével a hagyományos fogmosáshoz hasonlóan tisztíthatjuk a fogközöket.

'Fel a tetejéhez' gomb