Fog implantátumFogászatFogbeültetés

A fog implantátumok típusai és a fogbeültetés fajtái

twitterFacebook

Mi a fog implantátum?

A fog implantátumok olyan fogászati eszközök, melyek fő célja a hiányzó fogak gyökerének pótlása, melyekre aztán funkcionális és esztétikai szempontból az eredetihez hasonló fogpótlások építhetőek. Fog implantátumok segítségével a környező ép fogak csiszolása nélkül rögzíthetőek mind a műfogak, mind pedig a részleges műfogsorok, illetve lehetőséget nyújtanak akár a teljes fogsor tartós pótlására is. Számos típusú fog implantátum létezik, melyek általában különböző számú és elhelyezkedésű fogpótlások elkészítéséhez nyújtanak segítséget.

A fog implantátumok típusai

Egyfázisú fog implantátumok

Az egyfázisú fog implantátumok esetében egy hosszú implantátumot ültetnek az állcsontba, melynek felső része szabad szemmel is jól láthatóan túlnyúlik az íny vonalán. Miután a fogbeültetéssel járó seb teljesen begyógyult, a fogpótlás további beavatkozás nélkül felhelyezhető az implantátumra.

Állcsontra helyezett (Subperiosteal) fog implantátumok

Az állcsontra helyezett fog implantátumot az íny alá, az állcsontra építik rá. Általában egy keretből és az ebből a megfelelő helyeken kiemelkedő csapokból áll, melyek a fogbeültetés után az íny fölé nyúlnak. A sebgyógyulás után ezekre a csapokra egy lépésben felépíthető a szükséges fogpótlás.

Állcsonton keresztülvezetett (Transosteal) fog implantátumok

Az állcsonton keresztül vezetett fog implantáció egy igen ritkán alkalmazott eljárás, mely során az állcsontot átfúrják, majd a képezett furatokba csavarokat helyeznek, melyeket az állcsont alatt egy fém lap rögzít. A sebgyógyulás után az ínyből kiemelkedő csapokra ebben az esetben is egyből felépíthető a fogpótlás. Általában ezt a módszert csak akkor használják, ha a páciens nagyon kevés csontszövettel rendelkezik és más típusú fog implantátumok stabil rögzítése nem megoldható.

Kétfázisú fog implantátumok

A kétfázisú fog implantátumok esetében az implantátumot az állcsontba fúrt lyukba helyezik, majd fölötte az ínyt összevarrják. Néhány hónap alatt a fog implantátumot az állcsont csontszövete körbeveszi, ez az úgynevezett csontosodási folyamat. Ennek a folyamatnak a végén a beültetett implantátum már szilárdan ül az állkapocsban és alkalmas a ráépített fogpótlás megtartására. Ekkor az ínyt egy kisebb bemetszéssel felnyitják és a szükséges pótlásokat a fog implantátumhoz rögzítik.

Állcsontba épített (Endosteal) fog implantátumok

Az endosteal fog implantátumokat használják leggyakrabban a fogbeültetéshez. Több típusuk létezik, melyek általában a rögzítés módjában térnek el egymástól. Ilyenek például a csavar, henger vagy penge formájú fog implantátumok. A módszer alkalmazásának előfeltétele, hogy a páciens elegendő mennyiségű csontszövettel rendelkezzen, amely képes szilárdan megtartani az implantátumot és a ráépített fogpótlást.

A fogimplantátum mérete

A fog implantátumok méretét azok átmérője alapján határozzák meg. Az implantátum átmérőjének kiválasztásakor általában a meglévő csontszövet minőségét és rendelkezésre álló hely mennyiségét veszik figyelembe.

  • Standard méretű fog implantátumok: a leggyakrabban használt implantátumok általában 3,5-4,2 mm átmérővel rendelkeznek. Az esetek többségében ezeket a viszonylag rövid és vékony fog implantátumokat az elöl lévő, front fogak pótlásához használják.
  • Széles fog implantátumok: a széles implantátumok átmérője 4,5-6 mm és általában a hátul elhelyezkedő rágófogak pótlásához használják őket.
  • Mini fog implantátumok: ezek az igen vékony implantátumok 2-3,5 mm átmérőjűek. Olyan esetekben használják őket, mikor a meglévő foggyökerek között nincs elég hely szélesebb fog implantátum számára, illetve, ha nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű csontállomány annak megtartásához.

A fog implantátum anyaga

A fog implantátumok jelenleg szinte minden esetben titánból készülnek. A titán egy olyan anyag, amely csak nagyon ritkán vált ki ellenreakciót az emberi szervezetben, ezért évtizedek óta sikerrel alkalmazzák az orvoslásban különböző protézisek és beültetések formájában. A fog implantátumok azonban sok esetben speciális felülettel és/vagy bevonattal is rendelkeznek, amely segíti a csontszövet megtapadását. Homokfúvással, mikrobarázdálással ,sav segítségével vagy hidroxi-apatit bevonat alkalmazásával az implantátumok felszínét porózussá teszik, amelybe a csontsejtek belenőnek a csontosodási időszak alatt, így a fogpótlás stabilan rögzíthető a fogbeültetéshez.

Fogbeültetés foghúzással egyszerre

Technikailag lehetséges és mindenképpen megfontolandó a fog implantátum beültetése közvetlenül a foghúzás után. Ilyen esetben a gyógyulási idő lerövidül és a csontosodási folyamat is jelentősen gyorsabban megy végbe. Természetesen az elvi lehetőség nem mindig jár együtt a gyakorlati megvalósíthatósággal. Esetenként előfordulhat, hogy a kihúzott fog szélesebb, mint a beültetendő fog implantátum, ezért a fogbeültetés előtt meg kell várni a terület csontosodását, így az azonnali implantáció nem lehetséges.

 

'Fel a tetejéhez' gomb