Fog implantátumFogászatFogászati panaszokFogékszerFogfehérítésFogínysorvadásFogpótlásFogszabályozásFogszabályzóFogtömésGyökérkezelés

Fogászati árak – Mit és mennyiért?

twitterFacebook

A fogászati kezelések árának pontos meghatározása igen nehéz feladat, hiszen mind a fogászati technikák, mind pedig a felhasznált eszközök és anyagok jelentős mértékben eltérnek egymástól, illetve a fogorvosok szakmai felkészültsége és a fogászatok által nyújtott kényelmi szolgáltatások is széles skálán mozognak. Mindezen tényezők összessége határozza meg, hogy egy bizonyos klinikán, az adott fogászati beavatkozást mennyiért végzik el. Éppen ezért, cikkünkben az egyes kezelésekhez olyan átlagár intervallumot adunk meg, amely jó eséllyel lefedi a magyarországi fogászati klinikák többségét, de természetesen a pontos árban eltérések lehetnek.

Fogmegtartó kezelések

Fogtömés árak

Fogtömés készítése általában akkor válik szükségessé, mikor egy fog felszínén valamilyen hatás következtében foghiány keletkezik, ami az adott fog egészségét veszélyezteti és továbbterjedhet a szomszédos fogakra is. A foghiányt okozhatja kémiai vagy fizikai behatás, mint például a fogszuvasodás, a letöredezés vagy a kopás. A fogon keletkezett sérülések és hiányok minden esetben fogtömést igényelnek, hiszen a fog nem csak érzékennyé, fájdalmassá válik általuk, hanem a fog belsejébe jutó baktériumok gyulladást okozhatnak és tovább rombolhatják a fog ép szöveteit is.

Fényre kötő kompozit fogtömés ára

A kompozit fogtömés anyaga üveg- és porcelánszemcsékkel kevert műgyanta. Az alapvetően lágy fogtömés kék fény hatására megszilárdul és így egy kemény, az eredeti foghoz nagyon hasonló textúrájú felszínt hoz létre a fogon. A kompozit fogtömés színe több különböző szín keverésével hozzáigazítható a többi fog színéhez, így esztétikailag illeszkedik azokhoz.

 • Kompozit fogtömés ára egy felszínen: 12-20.000 Ft
 • Kompozit fogtömés ára két felszínen: 14-24.000 Ft
 • Kompozit fogtömés ára három felszínen: 16-27.000 Ft
 • Kompozit fedőtömés ára: 7-12.000 Ft
Inlay fogtömés ára

Az inlay fogtömés valójában egy porcelán betétet, melyet egyénre szabottan készítenek és ragasztanak be a számára kialakított üregbe. Ezt a fogtömést elsősorban őrlőfogak felépítéséhez használják, olyan esetekben, mikor a fog letört vagy a fogszuvasodás már igen jelentős mértékű. A ragasztott fogtömés jó alternatívát nyújthat a hagyományos kompozit fogtöméssel szemben, ha a foghiány már túl nagy kiterjedésű és a szuvasodás úgy helyezkedik el, hogy más fogakra is átterjedhet. Az inlay fogtömés fizikailag igen kemény, kopásálló és nem törik, színét és formáját pedig személyre szabottan alakítják ki, így esztétikus és tartós alternatívája a hagyományos fogtömésnek.

 • Aranyból készült inlay fogtömés ára: 35-45.000 Ft + aranyár
 • Porcelánból készült inlay fogtömés ára: 42-50.000 Ft
Onlay fogtömés ára

Az onlay fogtömés egy porcelán betét, melyet a károsodott fogba illesztenek. Általában olyan esetekben alkalmaznak onlay fogtömést, mikor a foghiány már a teljes rágófelszínt, illetve a fogcsúcsokat is érinti. Az onlay fogtömés az inlay töméssel ellentétben tehát a fog egész felszínét befedi. A porcelán alapanyagnak és a személyre szabott kialakításnak köszönhetően az onlay fogtömés igen tartós és esztétikus fogpótlási módszer.

 • Porcelánból készült onlay fogtömés ára: 42-50.000 Ft
Kompozit héj ára

A kompozit héj fogtömést elsősorban a frontfogak helyreállításához használják. Olyan esetekben célszerű kompozit héj fogtömést alkalmazni, mikor a fog formája nem megfelelő, vagy nagyobb rések vannak a fogak között, illetve, ha a fog egy része elszíneződött, letört vagy lekopott. Ilyen esetekben elkerülhető a korona alkalmazása és a fog esztétikus helyreállítható fogtöméssel. A kompozit héj fogtömés rétegenként felvitt kompozit anyagból készítik; Minden egyes réteg a fog anyagának és a környezetének megfelelő színben kerül felvitelre, melyeket kék fénnyel egyenként megszilárdítanak, így a fogtömés esztétikailag és funkcionálisan is jól illeszkedik az ép fogakhoz.

 • Kompozit héj ára: 20-30.000 Ft
Barázdálás ára

Az őrlőfogak felszínén barázdák találhatóak, melyek között időnként olyan apró repedések is vannak, melyeket fogkefével szinte lehetetlen tisztítani, így a fogak idővel szuvasodhatnak. Ennek megelőzésére és a fogak tisztításának megkönnyítése érdekében alkalmazzák a fogak barázdálását. Az eljárás lényege, hogy a fogak felszínére egy vékony műanyag fogtömés réteget visznek fel, amely simává és könnyen tisztíthatóvá teszi azokat.

 • Barázdálás ára: 5-10.000 Ft

Fogfelépítés és fogpótlás árak

Csapos fogfelépítés ára

Gyökérkezelt vagy jelentős mértékben károsodott fogak esetében előfordulhat, hogy már sem fogtöméssel, sem inlay betéttel nem pótolható a rágófelület hiánya. Ilyenkor a foghúzás előtti utolsó lehetőséget a gyökércsapos fogpótlás jelentheti. Amennyiben a fog korona része már menthetetlenné vált, mert felületének több, mint fele hiányzik, és fogtöméssel már nem javítható, illetve a ráépített hagyományos koronát nem bírná el, végső megoldásként a fog gyökércsapos fogpótlással még megmenthető. Ebben az esetben a fog eredeti gyökerébe egy csapot helyeznek, amely segít megtartani a ráépített fogpótlást (koronát). A csapos fogfelépítésnek két típusa létezik: az előregyártott és az öntött gyökércsap. Előbbivel gyorsabban elkészíthető a fogpótlás, utóbbi pedig nagyobb teherbírással rendelkezik.

 • Csapos fogfelépítés ára parapulpális csappal: 18-25.000 Ft
 • Csapos fogfelépítés ára gyári csappal: 23-30.000 Ft
 • Csapos fogfelépítés ára üvegszálas csappal: 27-35.000 Ft
Fogpótlás koronával ára

Koronának nevezik azokat a fogpótlásokat, melyeket egyetlen fog beborításához használnak, így védve azt és javítva esztétikai megjelenését. A koronával végzett fogpótlás tartós megoldást jelent az olyan sérült, károsodott fogak esetében, melyek helyreállítására fogtöméssel már nincs mód. A koronát a fog anyagából kialakított tartó felületre helyezik rá és a fogíny széléig ér, így a fogpótlás és a fog között nincs látható átmenet. Olyan esetekben, mikor a fog olyan mértékben károsodott, hogy a fog anyagából nem lehet kialakítani a fogpótlás megtartásához szükséges felületet, de a fogak gyökere ép, a foggyökerekbe ragasztanak egy műcsonkot, amely a fogpótlást tartja. A fogpótláshoz használt koronák anyaga lehet kerámia, cirkónium, fémkerámia vagy ideiglenes fogpótlás esetén műanyag.

Fogpótlás híddal ára

A híddal végzett fogpótlást akkor alkalmazzák, mikor a páciensnek több egymás melletti foga hiányzik. A hidak többféle alapanyagból készülhetnek és rögzítési módjuk is eltérő lehet. Hidak esetében a fogpótlást általában a foghiányt határoló fogakra rögzítik.

 • Műanyagból készült Ideiglenes korona, híd ára: 6-12.000 Ft
 • Kerámia leplezésű fém korona vagy híd fogpótlás ára: 35-50.000 Ft
 • Porcelán korona fogpótlás ára: 70-80.000 Ft
 • Cirkónium korona fogpótlás ára: 70-80.000 Ft
 • Cirkónium vázra készült kerámia híd ára: 70-80.000 Ft

Gyökérkezelés árak

A gyökérkezelés egy igen hatékony fogmegtartó eljárás, melynek segítségével a sérült, gyulladt, szuvas fogak megmenthetőek és az általuk okozott panaszok a fog eltávolítása nélkül megszüntethetőek. A gyökérkezelés során a fog belsejében található, fogbélnek nevezett lágyrészt és a fog gyökércsatornájában elhelyezkedő idegeket eltávolítják, a fogat és a gyökércsatornát kitisztítják és fogtöméssel lezárják.

 • Gyökérkezelés és gyökértömés ára egy csatornában: 20-25.000 Ft
 • Gyökérkezelés és gyökértömés ára két csatornában: 25-30.000 Ft

Hiányzó fogak pótlása

Fogbeültetés fog implantátummal ára

A fog implantátumok olyan fogászati eszközök, melyek célja a hiányzó fogak gyökerének pótlása, melyekre aztán funkcionális és esztétikai szempontból az eredetihez hasonló fogpótlások építhetőek. Fog implantátumok segítségével a környező, ép fogak csiszolása nélkül rögzíthetőek mind a műfogak, mind pedig a részleges műfogsorok, illetve lehetőséget nyújtanak akár a teljes fogsor tartós pótlására is. Számos típusú fog implantátum létezik, melyek általában különböző számú és elhelyezkedésű fogpótlások elkészítéséhez nyújtanak segítséget.

 • Alpha Bio fog implantátum ára: 150-200.000 Ft + korona fogpótlás
 • Nobel Biocare Replace fog implantátum ára: 220-280.000 Ft + korona fogpótlás
 • Nobel Biocare Active fog implantátum ára: 250-300.000 Ft + korona fogpótlás
 • Imtec implantátum ára kivehető fogsor rögzítéséhez: 95-110.000 Ft + fogsor

Kivehető fogpótlás (műfogsor) árak

Teljes kivehető fogpótlás ára

Teljes fogatlanság esetén a teljes fogsor pótlása szükséges, melyet általában kivehető fogpótlással szoktak megoldani.

 • Akrilát vázas teljes fogsor ára: 105-130.000 Ft + rögzítő elemek
 • Fémvázas teljes fogsor ára: 120-140.000 Ft + rögzítő elemek
Részleges kivehető fogpótlás ára

A részleges kivehető fogpótlások olyan alternatíváját kínálják a fogpótlásnak, amely nem igényel komolyabb szájsebészeti vagy fogászati beavatkozást és mégis sikeresen kezelhető vele az egymás melletti fogak hiánya. Amennyiben a meglévő fogak elhelyezkedése és száma nem megfelelő a rögzített fogpótlás alkalmazásához, lehetőség van olyan részleges kivehető fogpótlás elkészítésére, amelyet a meglévő fogakra helyezett koronákhoz kapcsolnak egy kioldható patenttal. A patent egyik része a koronához, a másik pedig a fogpótláshoz kapcsolódik, így a fogpótlás rögzíthető vagy eltávolítható általa. A fogpótlást rögzítő eszköz a fogsor alatt van elhelyezve, így esztétikai és funkcionális problémát nem okoz.

 • Részleges fémvázas fogpótlás ára: 100-120.000 Ft
 • Részleges akrilát fogpótlás ára: 80-100.000 Ft
 • Klipsz ára 2 fogig: 15-20.000 Ft

Esztétikai fogászat árak

Fogszabályozás árak

A fogszabályozás olyan fogászati eljárás, melynek feladata a páciens fogainak megfelelő pozícióba igazítása és a fogak egészségének javítása. A fogszabályozás módszereit mind kozmetikai, mind szerkezeti eltérések korrigálására jelentős sikerrel alkalmazzák. Az eljárás során a fogszabályzó készülék nyomó- és húzóerőt gyakorol a fogakra, melynek következtében azok lassan elmozdulnak a kívánt irányba. A folyamatos erőhatásnak kitett fog csontszerkezete átépül, a nyomás irányából mennyisége csökken, a húzás irányából pedig megnő. Ennek a lassú mozgásnak köszönhetően a fog általában 2-2,5 év alatt új helyére kerül.

 • Fix fém fogszabályzó készülék ára egy állcsontra: 130-200.000 Ft
 • Fix fém fogszabályzó készülék ára mindkét állcsontra: 260-400.000 Ft
 • Kerámia fogszabályzó készülék ára állcsontonként: 150-200.000 Ft
 • Kivehető fogszabályzó készülék ára egy állcsontra: 60-110.000 Ft
 • Kivehető fogszabályzó készülék ára mindkét állcsontra: 100-150.000 Ft
 • Retenciós készülék ára: 10-15.000 Ft/darab
 • Láthatatlan fogszabályzó készülék ára állcsontonként: 70-90.000 Ft + kezelési és elkészítési költség

Fogfehérítés árak

A fogfehérítés azoknak a fogászati eljárásoknak összefoglaló elnevezése, melyek célja az elszíneződőtt fogak eredeti színének visszaállítása. Néha a fogfehérítést olyan esetekben is alkalmazzák, mikor a fogakon nem található elszíneződés, de a páciens a természetesnél is fehérebb fogakat szeretne. A fogászati fogfehérítés esetében speciális fényforrást használnak a fogak fehéredésének felgyorsításához. Ezt az eljárást gyakran -hibásan- lézeres fogfehérítésnek is szokták nevezni annak ellenére, hogy lézer fényt nem használnak hozzá. A módszer lényege, hogy a kék fény energiáját kihasználva gerjesztik a peroxid molekulákat anélkül, hogy közben a fog szövetei túlmelegednének. Az ilyen módon megvilágított peroxid segítségével a hagyományos eljárásokhoz képest jelentősen rövidebb idő alatt végrehajtható a fogfehérítés.

 • Professzionális fogászati fogfehérítés ára: 60-80.000 Ft
 • Otthoni fogfehérítő szett ára fogorvosi felügyelettel: 50-70.000 Ft
 • Fogfehérítés ára foganként: 7-10.000 Ft
 • Belső fogfehérítés ára foganként: 20-25.000 Ft

Fogékszer árak

A fogékszer egyszerű és esztétikus lehetőséget nyújthat azok számára, akik nem elégszenek meg egészséges, szép fogaikkal, hanem valami különleges díszítésre is vágynak. A fogékszer egy néhány milliméter átmérőjű nemesfémből vagy kristályból készült ékszer, melyet fogászati eszközökkel rögzítenek a fogak felszínére. Az eljárás eredménye természetesen nem végleges, a fogékszer fogorvos segítségével bármikor eltávolítható, de a ragasztóanyag gyengülésének köszönhetően 2-3 év után magától is leválik a fogzománcról.

 • Fogékszer felhelyezésének ára: 10-30.000 Ft

Parodontológia árak

Fogínysorvadás kezelés árak

A fogínygyulladás és a fogínysorvadás az íny és a fogakat körülvevő szövetek leggyakrabban előforduló megbetegedése. Kialakulásában a legnagyobb szerepet a nem megfelelő szájhigiénia játssza. Sajnos a fogínysorvadás még manapság is népbetegségnek számít, hiszen a felnőtt lakosság körülbelül 70%-át érinti kisebb-nagyobb mértékben. A fogínysorvadás kialakulását általában fogínygyulladás előzi meg. A szájüregben elszaporodó baktériumok úgynevezett pakkot vagy lepedéket hoznak létre, amely vékony réteget képez a fogakon. Amennyiben ezt a réteget rendszeresen nem távolítjuk el a fogak alapos tisztításával, a pakkok idővel megkeményednek és kialakul a fogkő. A fogkő és az elszaporodott baktériumok irritálják az ínyt, ami ínygyulladáshoz vezet. A baktériumok behatolhatnak a fog és az íny közé, ahol tasakok alakulnak ki, az íny leválik a fog felszínéről és az így képződött szabad ínydarab rothadásnak indul. A rothadó íny kellemetlen szájszagot okoz, de ennél nagyobb problémát jelent, hogy a gyulladás idővel elérheti a fogágyat is és kialakul fogínysorvadás. A fogágy gyulladásának következtében a fogakat rögzítő szövetek elbomlanak és a folyamat átterjedhet az állkapocs szöveteire is. Végül a fogak tartórendszere olyan mértékben meggyengül, hogy a fogak meglazulnak, majd kihullanak.

 • Fogkő eltávolítás ára subgingivális tasakkürettel: 30-35.000 Ft
 • Lebenyes tasak-műtét ára quadránsonként: 45-50.000 Ft
 • Tunel műtét ára: 45-50.000 Ft
 • Zárt küret ára foganként: 4-6.000 Ft
 • Zárt küret ára állcsontonként: 30-35.000 Ft
 • Nyitott küret ára foganként: 15-20.000 Ft

Fogkő eltávolítás árak

A fogkő tulajdonképpen a nem megfelelő fogápolás következtében a fogakra lerakódott és idővel kristályossá vált szennyeződés. A fogkő képződéséhez szükséges idő egyénenként változó, így mindenkinek eltérő időközönként van szüksége fogkő eltávolításra. A fogkő és a benne élő baktériumok irritálják az ínyt, amely emiatt begyulladhat. Ha az irritáció huzamosabb ideig fennáll, az íny elválik a fog felszínétől és egyes részei bomlásnak indulnak, ami rossz szájszaghoz és fogínysorvadáshoz vezethet.

 • Ultrahangos fogkő eltávolítás ára: 14-20.000 Ft

Egyéb fogászati beavatkozások

Foghúzás árak

Foghúzásnak azt az eljárást nevezik, amely során egy fogat az állcsontból véglegesen eltávolítanak. Általában akkor van szükség foghúzásra, ha a fog már nagyon mélyen szuvas, korona nem helyezhető rá és gyökérkezeléssel sem menthető meg. Néhány esetben ép fogak kihúzása is indokolt lehet, például, ha egy tejfog akadályozza a maradófog növekedését, vagy számfeletti fogak miatt a fogak torlódnak. A foghúzást érzéstelenítés után, speciális fogó segítségével hajtják végre.

 • Foghúzás ára: 8-14.000 Ft
 • Bölcsességfog eltávolításának ára feltárással: 20-25.000 Ft
'Fel a tetejéhez' gomb