Home » Fogászat » A fogínyvérzés okai és megelőzése
foginyverzes-okai-megelozese

A fogínyvérzés okai és megelőzése

twitterFacebook

Sajnos az emberek többsége számára nem ismeretlen a fogínyvérzés, amely többnyire fogmosáskor, fogselyem használatakor vagy keményebb ételek fogyasztásakor jelentkezik. Azonban bármennyire megszokottnak tűnik is a jelenség, a fogínyvérzés soha nem normális állapot, hiszen hátterében az esetek nagy részében fogínygyulladás, illetve fogínysorvadás áll, melyek hosszútávon a fogak elvesztéséhez és súlyos, az egész szervezetet érintő megbetegedésekhez vezethetnek.

A felmérések szerint Magyarországon a lakosság nagyjából 90 százaléka szenved valamilyen fokú fogínybetegségtől, de mindössze csak az emberek 10 százaléka tart a fogínysorvadástól és annak következményeitől. Pedig aggodalomra a többségnek jó oka lenne, hiszen a fogak elvesztésének leggyakoribb oka a huzamosabb ideig fennálló fogínygyulladás.

A fogínygyulladás nem más, mint egy bakteriális fertőzés miatt kialakuló gyulladásos folyamat. Főbb tünetei általában a megdagadt, elszíneződött íny és a fogínyvérzés. Kialakulásához nagyban hozzájárul a fogkő, amely irritálja az ínyt és utat nyit a szájban található káros baktériumok számára. Látható tehát, hogy a fogínyvérzés igen komoly fogászati betegségek jele lehet, de mik a lehetséges okai és hogyan előzhető meg?

A fogínyvérzés okai és megelőzése

A fogínyvérzés legfőbb oka a fogínygyulladás, melynek kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. A továbbiakban ezek közül a leggyakrabban előfordulóakat vesszük sorba, melyek kiküszöbölésével megelőzhető a komolyabb fogászati problémák létrejötte.

Nem megfelelő szájhigiénia

A fogínyvérzés leggyakrabban előforduló oka a nem megfelelő száj- és fogápolás.  A napi rendszeres és alapos fogmosás és fogselyem használat elengedhetetlen feltétele az egészséges fogaknak és fogínynek. Olyannyira így van  ez, hogy a kutatások szerint már akár 24-36 óra is elég lehet hozzá, hogy fogmosás híján látható lepedék képződjön a fogakon és a fogíny megduzzadjon. A megfelelő szájhigiénia fenntartása nélkül a lepedék idővel kikristályosodik és létrejön a fogkő, amely irritálja a fogínyt és számos ártalmas baktérium melegágya. Ha ez az állapot huzamosabb ideig fennáll, egyre gyakrabban jelentkezik a fogínyvérzés és végül a fogíny visszafordíthatatlanul elsorvad.

Hasznos eszközök a fogínyvérzés megelőzéséhez
  • Elektromos fogkefe. Az elektromos fogkefékkel alaposabban megtisztíthatóak a fogak és az íny, mint a hagyományossal. Emellett masszírozza is az ínyt, amivel serkenti a vérkeringést és segíti a fogkrémben található hatóanyagok bejutását a szövetekbe.
  • Antibakteriális szájvíz és fogkrém. Az antibakteriális fog- és szájápolási termékek elpusztítják a szájban található káros baktériumokat, így csökkentik a fogínyvérzés kialakulásának esélyét.
  • Fogselyem. A fogselyem használata elengedhetetlen feltétele annak, hogy a fogak közötti részeken is megfelelően eltávolíthassuk a szennyeződéseket, hiszen erre a fogkefe többnyire nem alkalmas.
  • Probiotikumos rágógumi. Az utóbbi időben már egyre több helyen kaphatóak olyan rágógumik, melyek probiotikumokat tartalmaznak, így amellett, hogy erősítik és fehérítik a fogakat, helyreállítják a száj bakteriális egyensúlyát is, ezért használatuk segíthet elkerülni a fogínyvérzést.

Nem megfelelő táplálkozás

Ha az étrendünk nincs megfelelően összeállítva az nem csak a derékbőségünknek nem tesz jót, de a fogainknak, az ínyünknek és az általános egészségünknek sem. A feldolgozott élelmiszerek amellett, hogy nem tartalmaznak elég vitamint és ásványi anyagot, nem dolgoztatják meg kellőképpen a fogakat és rájuk is tapadhatnak. Együnk helyettük inkább zöldségeket és gyümölcsöket, melyek a rágás során erősítik és tisztítják a fogakat. Érdemes lehet még olyan ásványi anyag és vitamin készítményeket is fogyasztani, melyek erősítik az immunrendszert és hozzájárulnak a fogak és az állkapocs csontjainak egészségéhez. Ilyenek a D és a C vitamin, a kalcium, a magnézium és a halolaj.  A megfelelő étrend tehát támogatja az immunrendszert, erősíti és tisztítja a fogakat, így  segít megelőzni a fogínyvérzést.

Dohányzás és a fogínyvérzés

A dohányzás számos súlyos betegség okozója, melyek közül  a fogínyvérzés bír talán a legkisebb jelentőséggel. Ugyanakkor érdemes tudnunk róla, hogy a nikotin és a dohányfüstben található számtalan mérgező vegyület a fogakra és az ínyre is káros hatással vannak. A dohányosok szájában a káros baktériumok száma nagyjából másfélszeres a  nem dohányzókéhoz képest, ami gyorsabb és nagyobb mennyiségű lepedékképződéshez vezet. Emellett a nikotin csökkenti a nyáltermelést is, így a dohányosok esetében jelentősen megnő a fogkő kialakulásának esélye, ami idővel ínygyulladást és fogínyvérzést okoz.

Stressz

Az állandó nyugtalanság és szorongás hosszútávon kihatással van az immunrendszer működésére is, amely így nem tudja kellően megvédeni a szervezetet a betegségekkel szemben. Igaz ez a fogínygyulladást okozó baktériumok esetében is, ezért a stressz megnöveli a fogínyvérzés előfordulásának esélyét.

Örökletes tényezők

Sajnos az emberek mintegy 35 százaléka genetikailag hajlamosabb a  fogíny betegségek kialakulására, mint mások. Nekik fokozottan ügyelniük kell a megfelelő szájhigiéniára és kerülniük kell minden olyan tényezőt, ami fogínygyulladáshoz vezethet. Természetesen az ő sorsuk sincs előre megírva, de, ha valakinek a családjában gyakran fordultak elő súlyos fogínybetegségek, annak nagyobb figyelmet kell fordítania ezek megelőzésére, mint másoknak.

A fogak rendellenes helyzete

Olyan esetekben, mikor valakinek a fogai rendellenesen nőttek és emiatt rágáskor az erőhatások aránytalanul oszlanak el az állkapcson és a fogsoron, kialakulhat fogínygyulladás és fogínyvérzés. Ennek oka egyrészt az, hogy a fogsor egyes részei jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve, mint normális esetben, másrészt pedig a rendezetlen fogak gyakran jelentősen megnehezítik a megfelelő szájhigiénia fenntartását is. Emellett a rosszul illeszkedő fogak akár az íny ismétlődő sérülését is okozhatják, ami krónikus gyulladáshoz vezethet. A probléma megoldását a fogszabályozás jeleni, amely segítségével a fogak újra pozicionálhatóak és a száj természetes egyensúly visszaállítható.

Gyógyszerek

Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a vér áramlását a szövetekben vagy akadályozhatják a nyáltermelést, ami szájszárazsággal és a fogíny gyulladásával járhat. A gyulladt íny és a nyáltermelés csökkenése miatt kialakuló fokozott lepedékképződés megnöveli az ínybetegségek és fogínyvérzés előfordulásának esélyét. Ha egy gyógyszer szedésekor ilyen jellegű mellékhatásokat tapasztalunk, érdemes megkérdezni a kezelőorvosunkat, hogy kiváltható-e az adott gyógyszer olyannal, ami nem okoz ehhez hasonló tüneteket.

Terhesség

A terhesség során megváltozó hormonháztartás sajnos a kismamák körülbelül felénél fogínyvérzést és fogínygyulladás kialakulását okozza. Ilyen esetekben a fokozott száj- és fogápolás többnyire segít megelőzni a komolyabb problémákat. Azonban, ha az ínybetegség már jelentkezett, kiemelt fontosságú ennek fogászati kezelése, mert ezzel csökkenthető az olyan szövődmények kockázata, mint a preeclampsia és a koraszülés.

 

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.