FogászatFogfehérítés

Otthoni fogfehérítés szódabikarbónával

twitterFacebook

Mire használják a fogfehérítést?

A fogfehérítés célja az elszíneződött fogak eredeti színének visszaállítása. Számos fogászati eljárás létezik, melyek segítségével fogaink visszakaphatják korábbi fehér színűket, ilyen például a gyakran -hibásan- lézeres fogfehérítésnek nevezett, fogászatokon alkalmazott kék fénnyel segített fogfehérítés, a belső fogfehérítés vagy a fogorvos által felügyelt otthoni fogfehérítés. De jó eredmények érhetőek el a kereskedelmi forgalomban kapható fogfehérítő szettekkel, vagy fehérítő csíkokkal is. Az említett módszerek -bár hatékonyságukban jelentős különbségek tapasztalhatóak- nagyrészt ugyanazon az elven működnek: a hidrogén-peroxid fehérítő hatása segítségével érik el a kívánt hatást.

Ugyanakkor az emberek igénye a fehérebb fogakra nem új keletű, így számos olyan természetes és könnyen hozzáférhető fogfehérítő anyag létezik, melyeket már évszázadokkal a modern fogászati módszerek megjelenése előtt is használtak a fogak esztétikusabbá tételére. Ezek közül talán a legismertebb a szódabikarbóna, melynek fogfehérítő képességén kívül még jó néhány pozitív egészségügyi hatást tulajdonítanak, így a hagyományos népi gyógyászat egyik leggyakrabban alkalmazott alapanyaga.

Mi okozza a fogak elszíneződését?

Az idő múlásával fogainkat egyre több hatás éri, melyek közül némelyik tartósan megváltoztathatja azok színét. Különböző élelmiszerek, például a karotinoidokban gazdag zöldségek, a kávé, tea, a színezett sport- és üdítőitalok vagy a fogbetegségek során képződő bakteriális pigmentek, illetve az antibakteriális gyógyszerek mint a fogak elszíneződését okozhatják. Igen fontos tényező lehet még a dohányzás is, melynek fogakra és az ínyre gyakorolt káros hatása közismert és sajnos sokakat érintő probléma.

Fogfehérítés szódabikarbónával

A szódabikarbóna (NaHCO3) egy lúgos kémhatású anyag, melynek számos felhasználása létezik, leggyakrabban a sütőpor fő összetevőjeként találkozhatunk vele, de használják egyebek mellett a gyomorégés megszüntetésére vagy az izzadás csökkentésére is. A szódabikarbóna fogfehérítő hatását két tulajdonságának köszönheti: az egyik a dörzshatása, a másik pedig fertőtlenítő és fehérítő képessége. Segítségével eltávolíthatóak a fogon képződött pakkok, a lepedék és jó szolgálatot tehet a fogkő ellen is. A szódabikarbónával végzett fogmosás ezért nem csak a fogak fehérítéséhez lehet hasznos módszer, de megelőzheti az íny és a fogak olyan megbetegedéseit is, mint a fogszuvasodás vagy az fogínysorvadás. Vízzel érintkezve a szódabikarbónából felszabaduló anyagok fertőtlenítik a szájat és fellazítják a fogakon lerakódott szennyeződéseket.

Ezenkívül lúgos kémhatása segít semlegesíteni a savas étkezések miatt kialakuló refluxos panaszokat is. Az utóbbi időben számos bírálat érte a szódabikarbóna fogászati felhasználását annak túlzott dörzshatása és az ezáltal a fogzománcra kifejtett káros hatása miatt. Ezek a kifogások azonban nem tűnnek megalapozottnak, hiszen az Amerikai Fogászati Szövetség által meghatározott dentin abrazivitási skálán a szódabikarbóna értéke 7, míg a széles körben alkalmazott fogporoké 8-30, az általában elfogadott, a fogzománcot nem veszélyeztető intervallum pedig 0 és 100 között van. A fogfehérítés szódabikarbónával tehát egy biztonságos és hasznos módszer lehet, ha fehérebb és egészségesebb fogakra vágyunk, de ódzkodunk más fogfehérítő eljárásoktól.

Hogyan történik a fogfehérítés szódabikarbónával?

  • 1-2 kiskanál szódabikarbónát keverjünk össze fogkrémmel és 2-3 percig alaposan mossuk meg vele a fogainkat
  • Kezdjük a fogmosást az őrlőfogakkal, hogy a szódabikarbónának legyen ideje feloldódni, így elkerülve az íny esetleges irritációját
  • Ügyeljünk rá, hogy minden fogat elérjünk a fogmosás során
  • Fordítsunk figyelmet a nyelvünk tisztítására is, hiszen a rátapadó lepedék a baktériumok melegágya
  • A fogmosás után néhány percig hagyjuk a fogakon a keveréket, de figyeljünk rá, hogy ne nyeljük le azt
  • Néhány perc letelte után alaposan öblítsük

 

Felhasznált források: Sciencedaily, Healthline, Colgate, Yourdentistryguide

'Fel a tetejéhez' gomb