Home » Fogászat » Áttörés a fogszuvasodás és a fogérzékenység megelőzésében – Fogkrém, ami segíthet
fogszuvasodás-megelozese-fogkremmel

Áttörés a fogszuvasodás és a fogérzékenység megelőzésében – Fogkrém, ami segíthet

twitterFacebook

A legújabb hírek szerint brit kutatók áttörést értek el egy olyan hatóanyag kifejlesztésében, amely a hagyományos fogkrémhez adva képes visszaépíteni az elvesztett ásványi anyagokat a fogzománcba, ezzel hatékonyan gátolva a fogszuvasodás és a fogérzékenység kialakulását. Az új anyag neve BioMinF és várhatóan a 2016-os év végéig kereskedelmi forgalomba is kerülhetnek azok a fogkrémek, melyek ezt a forradalmian új összetevőt tartalmazzák.

Mi a BioMinF és hogyan képes megelőzni a fogszuvasodást és fogak túlzott érzékenységét?

A fogszuvasodás az egyik leggyakrabban előforduló megbetegedés a világon, de a felnőttek túlnyomó többsége emellett fogaik érzékenyebbé válását is kénytelen megtapasztalni élete során. Azonban a fogszuvasodás nem csak a felnőtteket érinti, hiszen ez a fő oka annak is, hogy az iskoláskorú gyerekek 60-90 százalékának esetében előbb-utóbb szükségessé válik valamilyen fogászati kezelés elvégzése. A becslések szerint a fogszuvasodás 13,5 millió embert érint csak az Egyesült Királyságban.

Új technológiával a fogszuvasodás ellen

Az új technológiának köszönhetően a BioMinF tartalmú fogkrémek képesek arra, hogy lassan, 8-12 órán keresztül folyamatosan kalcium, foszfát és fluorid ionokat juttassanak a fogakba, amivel védik, erősítik és újraépítik azok szerkezetét. A kutatások szerint a lassan felszabaduló és a fogzománcba épülő fluorid különösen hatásosan képes megelőzni a fogszuvasodás kialakulását.

Az új fogkrém használatának legnagyobb előnye, hogy a hagyományos fogkrémekkel ellentétben, melyek oldható formában tartalmaznak fluoridot, ami így kevesebb, mint 2 órával a fogmosás után már elveszíti hatását, a BioMinF akár 8-12 órán keresztül is képes ellátni a fogakat a szükséges ásványi anyagokkal. Ezáltal a fogzománc minden eddiginél ellenállóbbá tehető azokkal a károsító tényezőkkel szemben, melyek idővel fogszuvasodáshoz és a fogak érzékennyé válásához vezetnek – mondta Robert Hill professzor, aki az új hatóanyag kifejlesztését végző kutatócsoportot vezette.

biomin-fogkrem

A kutatók szerint a Biomin hatóanyag nem csak új fogkrémek összetevője lehet a későbbiekben, hanem fontos szerepet tölthet be professzionális fogászati anyagok fejlesztésében is, mint például a fogak tisztításához és polírozásához használt paszták és lakkok, illetve az ásványi anyagok újraépülését segítő fogtömések.

A fogak túlzott érzékenységét elsősorban a fogzománc gyengülése miatt kialakuló nyitott dentincsatornák okozzák, melyeken keresztül az idegi receptorok jobban kivannak téve a fogakat érő hő és mechanikai hatásoknak. Ez az oka annak, hogy igen sokan tapasztalnak kellemetlen érzést vagy fájdalmat, mikor hideg vagy meleg ételt vagy italt fogyasztanak. Azonban, a Biomin tartalmú fogkrémek hatékonyan képesek lezárni ezeket a dentincsatornákat, amivel a fogak túlzott érzékenysége csökkenthető vagy megszüntethető – mondta Dr. David Gillam, a fogérzékenység szakértője és a BioMin kifejlesztését támogató cég társalapítója.

Forrás: news-medical.net

About Szépsegéd

Szépsegéd
A Szépsegéd szerzői csapata elkötelezett híve a hiteles és megalapozott tájékoztatásnak. Minden cikk és bejegyzés olyan elismert forrásokra épül, mint például az American Society of Plastic Surgeons vagy a Webmd. Nálunk nincs hoax, nincs fake news.